
'Steeds meer ict-banen verdwijnen naar het buitenland'
De uitstroom van ict-banen naar lagelonenlanden zet dit jaar onverminderd voort. Nederlandse bedrijven trekken bovendien steeds minder it'ers aan.
De uitstroom van ict-banen naar lagelonenlanden zet dit jaar onverminderd voort. Nederlandse bedrijven trekken bovendien steeds minder it'ers aan.

'Steeds meer ict-banen verdwijnen naar het buitenland'
De uitstroom van ict-banen naar lagelonenlanden zet dit jaar onverminderd voort. Nederlandse bedrijven trekken bovendien steeds minder it'ers aan.
Dit blijkt uit de jongste ICT Barometer van Ernst & Young. Voor dit jaar rekent het onderzoeksbureau op een stijging van 44 procent van de uitstroom van ict-activiteiten naar lagelonenlanden ten opzichte van 2005.
Uit het onderzoek blijkt tevens dat het Nederlandse bedrijfsleven steeds minder ict'ers aantrekt en meer gebruikmaakt van externe ict'ers. Volgens E&Y lijkt het erop dat vooral de grote bedrijven een toekomst zonder eigen ict-medewerkers lijken te hebben.
Uit het onderzoek blijkt verder dat steeds meer bedrijven ontevreden zijn over de kwaliteit van de ict-uitbesteding aan lagelonenlanden. Bijna één op de drie ondervraagden is niet tevreden. Dat is een stijging van 16 procent ten opzichte van 2005.
De ondervraagden zien in het verlies aan Nederlandse ict-arbeidsplaatsen geen reden om geen banen naar lagelonenlanden uit te besteden. Het merendeel van deze ict-uitstroom (66 procent) gaat naar India. De tarieven die in deze landen worden gehanteerd liggen 68 procent lager dan die in Nederland.
"Het uitbesteden van simpel ict-werk aan lagelonenlanden is een begrijpelijke trend", zegt Jacob Verschuur, directeur van E&Y. "Het werken in een callcenter behoort bijvoorbeeld nu tot de minder interessante banen in Nederland."
"Hoe moet ik die persoon met een totaal andere cultuur uitleggen waar mijn probleem zit, aangenomen dat het even niet gaat om een gelocked wachtwoord maar om iets ingewikkelders als b.v. een rare bug in Word."
Wat maakt de cultuur maar uit, als je maar met elkaar kunt communiceren, en degene aan de andere kant van de lijn technisch gezien even goed is als een helpdesker hier. Ik moet regelmatig naar Budapest bellen voor problemen, heb ik geen enkel probleem mee.
Overigens zal het steeds meer ook om ander soort ICT werk gaan, i.e. software developers, web designers, netwerk beheerders e.d.
@broekventje
Dat 2 weken wachten is bij ons niet aan de orde maar tegelijkertijd is het wel iedere keer hetzelfde liedje met gebruikeraccounts.
De organisaties willen er perse niet aan om de IT-afdeling / externe IT-firma te informeren over personeel wat komt of gaat.
Altijd op de dag zelf belt de e.o.a. jojo om een account te bestellen voor de nieuwe medewerker die zit te wachten op dat account. Je bent dus per definitie laat en een "lamme beheerder". Alleen door een password-policy kunnen we accounts uitschakelen als mensen zich langere tijd niet aanmelden, anders kom je niet te weten dat ze weg zijn.
Hoe je het wend of keert, wezenlijk is het niet anders dan dat mijn Philips-versterkertje in Hongarije in elkaar geschroefd is....en daar hebben we ons ook bij neergelegd.
Ja geweldig die helpdesks in India.
ze zijn vaak zo slecht te verstaan dat je vanzelf bij zo'n bedrijf wegloopt en naar een concurrend zoekt die goede software heeft en geen helpdesk in india.
Bij mij op het werk zijn we bij CA weggegaan en hebben ander software aangeschaft.
1 van de redenen die daar in meespeelden was dat de helpdesk in india zit (vaak slechte telefoon verbinding).
Een helpdesk outsourcen naar het buitenland werkt inderdaad perfect. Zorg dat de voertaal gebrekkig engels is en 75% van de Nederlanders kijkt wel uit om de helpdesk te bellen en lost zijn of haar problemen zelf op, of leert er mee leven met produktiviteitsverlies als gevolg. En de managers maar denken, goh wat gaat dat goed dat outsources van het beheer... lekker goedkoop, weinig problemen!
Softwareontwikkeling outsourcen naar bijvoorbeeld India is best goed te doen. De stroom beschikbare ontwikkelaars met een "master" degree is daar onophoudelijk. Voor 68% minder kan je ook best in Nederland iemand vinden die werkloos is en graag als programmeur aan de slag wil, iemand met een boekhoudkundige achtergrond bijvoorbeeld, of een bouwvakker met een computer-hobby. Dan hou je tenminste nog je kennis enigzinds in huis, je zal die persoon natuurlijk moeten opleiden.
De mensen in india worden door ons nu opgeleid in ICT door ervaring, ja zelfs de mensen die pretenderen al 10 jaar 'ervaring' te hebben leren er elke dag dmv trail and error weer wat bij. En zodra ze echt weten hoe het moet dan kunnen ze plotseling ergens anders veel meer centjes verdienen en zijn ze weg. Maar geen probleem, de volgende broer of vriend van iemands zusje zijn zwager staat al weer te wachten op de taken over te nemen.
Ik werk nu aan een project met 12 ontwikkelaars in India en 3 in Nederland. De reden dat ik erbij ben gekomen is omdat die twee Nederlanders geen tijd hebben voor ontwikkeling, ze zijn fulltime bezig met het voorkauwen voor de Indiers. Ze hebben zelfs geen tijd om de bugs die ze daar produceren op te lossen. Dat is dus mijn taak. En laat ik nou ongeveer net zo veel kosten als 10 ontwikkelaars in India.....
[Link]
Goedkoop is duurkoop..
Nou vooruit, dan maar onder de prijs werken.
Heel simpel, ga zoveel mogelijk alle bedrijven die out sourcen naar het buitenland mijden als de pest...
Op die manier komen die idioten er wel achter dat het helemaal niet zo goedkoop is om mensen voor een slaafloontje aan te nemen.
Wederom (heb het al eerder gezegd)als je hier in Nederland je clientele hebt, ben je een regelrechte NSB'er als je het waagt ergens anders je werknemers op te duikelen en een deel van je bedrijf over te gooien naar een ander land... Hoeveel beter het ook voor je bedrijf is. Dan ga je je klanten ook maar uit India halen.
Als bedrijf ben je in Nederland groot geworden en dan is het dus ook de bedoeling dat je Nederland groot houdt, doe je dat niet, zie boven. Als bedrijf ben je dan niets waard. Overigens zouden diegenen die bij zulk soort bedrijven in dienst zijn ook eigenlijk zelf een andere baan moeten zoeken.... Het is nl heel duidelijk dat de werkgever in zo'n geval absoluut op geen enkele manier betrouwbaar is voor z'n werknemers.
En tja wie wil er nou voor een werkgever werken die je alleen maar als een lastig iets ziet, die hij liever inwisselt voor een "koelie" die hij voor een fractie van jouw loonkosten kan inhuren.
Sorry hoor maar ik kan extreem boos worden van deze bullshit. ik nodig de managers die outsourcen naar andere landen ook niet uit langs te komen of een discussie met mij aan te gaan....
Outsourcen van nieuw bouw is misschien op korte termijn financieel aantrekkelijk. Uit eerdere studies is gebleken dat de aanschaf/bouw prijs maar 30% van de totale kosten bedragen. 70% van de kosten zitten in beheer en wijzigingen.
Outsourcing kan zeker voordelen hebben, wanneer er goede afspraken gemaakt worden. Het opnemen van prestatieindicatoren en het periodiek evalueren is essentieel om outsourcing te laten werken. Zeker nu er echt sprake is van concurentie neemt de kwaliteit (ook in lagelonenlanden) stevig toe.
Dat dit ten koste gaat van banen in Nederland is niet vreemd. Deze kostenbesparingen komen indirect terug in het verhogen van (core-business) investeringen, waardoor de overlevingskans van bedrijven toeneemt. Goed dus voor de achterblijvende werknemers!
Hoelang precies?
Aardig om erbij te vermelden dat in die lage lonen landen de managers voornamelijk uit dure expats bestaat.
Ik zie het al gebeuren als ik met een probleem hier zit en ik bel op en kom bij een call-center in India uit. Hoe moet ik die persoon met een totaal andere cultuur uitleggen waar mijn probleem zit, aangenomen dat het even niet gaat om een gelocked wachtwoord maar om iets ingewikkelders als b.v. een rare bug in Word.
Dat gaat leiden tot standaard oplossingen, als: Herinstalleer uw Systeem.
ehm, van de regen in de drup... ?
Daarnaast zou ik niet graag zaken die een bepaalde privacy bezitten uitbesteden aan beheer dat zo ver weg zit dat je geen enkel idee hebt wat er gebeurt.
Het betrof 1200 pc's, een Windows upgrade op handen en een man of 10 die ik er altijd zag zitten/lopen. Maar 2 weken was standaard.
@broekventje:
Ik weet niet hoe het zit, maar het zou wel eens kunnen zijn dat er een groot tekort is aan ICT-personeel waardoor alles zo traag gaat.
Ik ken iemand die alleen 300 pc's mag gaan beheren, en dat terwijl de "norm" ongeveer op 100-150 gebruikers zit.
Vind je het dan gek dat alles zo traag gaat?
Ik vind het geen slecht idee, dat outsourcing. Waarom? Enkele jaren geleden werkte ik tijdelijk bij een stadskantoor van een middelgrote stad en ik moest daar 2 weken wachten eer dat ik de computer op mijn bureau kon gebruiken. Zolang duurde het aanmaken van een gebruikersnaam. Het is te belachtelijk voor woorden. Zo zijn er wel meerdere voorbeelden te vinden voor de rare antwoorden die je krijgt als je de helpdesk belt. Moeilijk doen, vooral moeilijk doen dat is het gebruik daar, en vooral niet laten merken dat je er de ballen verstand van hebt.
India & Co. zijn aan een inhaalslag bezig qua salarissen ed.. duurt niet lang voordat het financiele voordeel niet meer opweegt tegen de overhead
Callcenters kunnen inderdaad vaak probleemloos naar landen als India worden verplaatst. Dit is in het verleden al gebleken bij multi-nationals. Problemen zie ik met name bij software ontwikkeling in lagelonenlanden. De kwaliteit van de code en de ontwikkelsnelheid zijn vaak onder de maat. Als die software wordt gebruikt voor de aansturing van een huis- tuin- en keukenapparaat is dat storend, maar als deze gebruikt wordt in een mission critical toepassingen van een bedrijf, dan kan het funest zijn.
Reageer
Preview