
Onderzoek: veel Amerikanen willen Iphone kopen
In de Verenigde Staten lijkt veel interesse te zijn voor de Iphone van Apple. Bijna één op de tien mobiele telefoonbezitters ziet het toestel wel zitten.
In de Verenigde Staten lijkt veel interesse te zijn voor de Iphone van Apple. Bijna één op de tien mobiele telefoonbezitters ziet het toestel wel zitten.

Onderzoek: veel Amerikanen willen Iphone kopen
In de Verenigde Staten lijkt veel interesse te zijn voor de Iphone van Apple. Bijna één op de tien mobiele telefoonbezitters ziet het toestel wel zitten.
Een enquête onder ruim elfduizend Amerikanen met een mobiele telefoon toont aan dat 9 procent geneigd is om de Iphone te kopen, die vanaf 29 juni in de winkels ligt. Dit aantal komt in de praktijk neer op 19 miljoen Amerikanen, zo heeft onderzoeksbureau M:Metrics berekend.
M:Metrics-analist Mark Donovan vindt dat een verbazingwekkend hoog getal. "De meeste high-end toestellen bereiken slechts met moeite de grens van 1 miljoen stuks. Zeker als je beseft dat de Iphone niet goedkoop is en dat de telefoon voorlopig alleen via telecombedrijf AT&T te krijgen is", zo verklaarde Donovan tegenover Cnet.
De Iphone wordt in twee varianten uitgebracht en gaat in combinatie met een tweejarig contract van AT&T 499 dollar kosten voor een 4 GB-toestel en 599 dollar voor een 8 GB-toestel.
Provider
Het vijfjarig contract dat AT&T met Apple heeft afgesloten, kan het bedrijf nog veel nieuwe klanten opleveren. Tweederde van de respondenten die aangaf wel de Iphone te willen kopen, zit nu nog bij een andere telecomprovider dan AT&T.
M:Metrics is tot zijn conclusies gekomen nadat het in april een online onderzoek deed naar de interesse in de Iphone.
Vorige week nog kwam er al een soortgelijk onderzoek uit van de Solutions Research Group. De groep met de meeste interesse in de Iphone bestaat voor 72 procent uit mannen en 28 procent vrouwen. De gemiddelde leeftijd van deze mensen is 31 jaar.
Bij de groep respondenten tussen de 15 en 24 jaar gaf 31 procent aan interesse te hebben in de mobiele telefoon van Apple. Bij de groep van 25 tot 34 jaar was dat 32 procent en de groep van 35 tot 49 jaar was dat 31 procent, aldus de Solutions Research Group. Mensen boven de vijftig lijken nauwelijks nieuwsgierig te zijn naar het nieuwe product van Apple.
Dat wordt inderdaad nogal eens over het hoofd gezien, Apple is helemaal niet klein. In waarde zijn ze groter dan Dell en 1/3 van Microsoft, samen met Google zijn ze zelfs groter dan MS dus ze mogen zeker niet onderschat worden.
Nu met de iPhone zullen ze misschien groeien naar 1/2 van MS en dan hebben ze osX nog niet vrijgegeven voor PC's, als ze dat doen eind dit jaar dan zullen we een nog grootere groei zien.
precies en omdat dit soort berichten aan de lopende band word uitgebraakt en niemand de bron kan checken noem ik dit geen betrouwbare steekproef.
grofweg 200 ondervraagden per staat ! Er zijn bovendien te veel variabelen om deze allemaal af te dekken en is een representatieve steekproef erg lastig te verkrijgen.
En dit 'onderzoek' zegt helemaal niks over toekomstige verkopen. Koffiedik kijken is het. Maar om het woord 'onderzoek' maar vaak genoeg te gebruiken probeert men de geloofwaardigheid te verhogen.
Maar ja het word door de media overgenomen en dus gratis aandacht.
als je de exacte vraagstelling niet weet, kun je dit niet concluderen
In dit geval denk ik van wel, omdat "geinteresseerde" in deze context waarschijnlijk betekend dat ze er meer dan een halve seconde over hebben nagedacht het te kopen, dit betekend dus wel dat de rest in minder dan een halve seconde wist dat ze het niet wilden kopen.
Lijkt me moeilijk aan te tonen, want beiden zijn vendor onafhankelijke standaarden.
Het is niet zo vreemd dat AT&T zulke onderzoeken naar buiten wil brengen. Zij hebben onlangs Cingular Wireless overgenomen, die zichzelf wel heel hoog prees dat ze de minste 'dropped' calls hadden van alle amerikaanse netwerk leveranciers, maar hebben dit nooit kunnen bewijzen en hoewel ze altijd zeiden dat dit door het landelijk leidend onderzoeksbureau naar buiten was gebracht, heeft dit bureau zelf beweerd dat zij dat onderzoek zelfs nooit hadden gedaan.
En Apple heeft deze deal destijds met Cingular gesloten, omdat de twee grootste netwerken al hadden gezegd liever niet met Apple in zee te gaan.
Maar goed, Apple is hier (New York omgeving) eigenlijk vrij stil geworden rond de invoering van de iPhone. Werd eerst elk televisiestation gebombardeerd met iPhone reclames; nu is het helemaal stil.
Ikzelf verwacht dat de iPhone best een success zal worden, ook dat het ding nog redelijk wat kinderziekten zal hebben. En ook verwacht ik dat de prijs vrij snel zal dalen want er zit nogal een verschil of mensen zeggen dat ze iets willen kopen, of dat ze het ook werkelijk zullen doen. Zo'n onderzoek zegt helaas zo weinig.
Dat is wel zeker significant, als je als laatste met een bepaalde voor de hand liggende multitasking techniek komt, dan zegt dat heel veel over je innovatie-vermogen tussen de jaren 1992 en 1999, toen dit door PC-processors werd ondersteund.
Dat is wat ik bedoelde toen ik hierop reageerde. Dat jij er niet tegenkan heb je nu aangetoond, waarvoor dank.
Verder vind ik deze discussie niet zo interessant meer. Te vaak gezien.
SmallBill, dat stáát er niet. Apple heeft ze wel als eerste PC fabrikant breed toegepast (en let op het woordje 'breed').
Dezelfde als deze?
Wat is dan de significantie?
En daar ging het maar over.
Er staat hier toch nergens dat Apple de eerste was, of dat het een innovatie van Apple is?
Dat is dan misschien wel de grootste sterkte van Apple?
Ik vind overigens niet dat jij 'zwakheden' aangeeft. Of het moet de native ondersteuning van TCP/IP zijn, en dat ben ik volledig met je eens. Het is een keuze van Apple geweest om te lang te blijven vertrouwen op andere uitwisselingsmogelijkheden, die keuze vind ik verkeerd. Verder ben ik van mening dat Apple véél te lang véél te duur is geweest, maar heeft dat wel redelijk rechtgetrokken de laatste jaren (A-merken vergelijken, geen Aldi kloon. Waarmee ik helemaal NIETS zeg over de kwaliteit van een Aldi kloon, die zou ik voor dat geld namelijk zo kopen).
Er zullen nog wel meer dingen zijn die 'minder' zijn. Op welk product is dat niet van toepassing?
1000baseT, USB: Apple innovaties????
Mythologiseren!!!!
De representatieve steekproef is een kernbegrip in de statistiek. 11000 deelnemers is meer dan genoeg voor een valide steekproef. Tot zover is het statistisch verantwoord. Wat je je wel moet afvragen is of deze groep representatief is voor alle Amerikanen. Met andere woorden is ze samengesteld uit volkomen willekeurige Amerikanen of is er (per ongeluk) sprake van een voorselectie. Zijn ze op een bepaalde manier naar een web-site geleid, en hoe zijn ze op die web-site beinvloed. Een statisties valide steekproeg maken is niet zo moeilijk maar om hem representatief te maken is best lastig. Je mag je dan ook best afvragen of dat hier wel gebeurt is maar qua aantal (11000) is het beslist geen lachertje. Zelfs met een veel lager aantal is er statisties sprake van een valide steekproef.
Ik wilde helemaal geen Apple discussie, ik wilde alleen aangeven dat Lytse Flap in een enkel zinnetje ongelijk had. Jij wil mij weer ongelijk geven...
Maar goed, daar gaan we even....
Kijk, dat bedoel ik nou met mythologiseren. Apple is goed, heden ten dage, maar Apple is niet altijd goed geweest.
The first integrated mouse — shipped as a part of a computer and intended for personal computer navigation — came with Xerox Star 1981.
Ook knippen en plakken deden ze al in 1975 op de eerste WYSIWYG-text-editor Gypsy
Appletalk is net zo makkelijk configureerbaar als Lanman op Windows 3.11. Een kwestie van aanzetten. Maar daarmee was het nog geen goed netwerkprotocol.
De grootste zwakheid van Apple door de jaren heen is dat haar fans niet volmondig een zwakheid kunnen toegeven, daarvan ben jij een bewijs.
-------------
Je hebt al een paar innovaties genoemd die op Apple eerder waren dan op Windows (daarmee zijn het overigens geen Apple innovaties), dus het cirkeltje is weer rond.
Kan je er (nu) de jaartallen niet bij geven SmallBill, maar ik 'knipte en plakte' toch echt al tussen Word en Excel op m'n Mac, toen de eerste Windowsversie (die je echt niet wilde hebben toen) nét uitkwam. En jazeker: Word en Excel kwamen éérst op het Mac-platform uit.
Een paar (!) jaar later kwamen ineens heel enthousiaste vriendjes laten zien wat ze konden, en waren stomverbaasd dat ik dat al jaren deed. En op dat moment had enkel een Apple computer een muis!
De muis, daar zat een filosofie achter. Daar kun je het wel of niet mee eens zijn, maar er is wel degelijk over nagedacht en heel bewust is de muis met maar één knop door het leven gegaan: Je hoefde er niet over na te denken, niemand raakte in verwarring, en alles wat je moest doen kon tóch al. Wat voor de één een gemis is (voor mij ook hoor), is voor de ander een zegen. Daarom wil de één ook een mobieltje waar je enkel mee kunt bellen, de ander wil zoveel mogelijk toeters en 'bellen'. Dat wil niet zeggen dat de simpele variant slecht is.
Jij hebt het over native TCP/IP ondersteuning, maar Apple was wel de éérste waarmee op een simpele, eenvoudige manier netwerkverbindingen konden gemaakt. Heb systeembeheerders érg verbaasd zien kijken toen ik d.m.v. een paar eenvoudige telefoonkabeltjes (AppleTalk) een klein netwerk in ongeveer 10 minuten draaiende had. Daar hoefde je toen met een PC écht niet mee aan te komen.
Er zijn verder zat dingen te noemen waar de PC Apple heeft gevolgd (zoals bijvoorbeeld USB, FireWire, 1000baseT ethernet...). En andersom zal dat óók het geval zijn, dat klopt. En nu hebben we het nog maar niet over Windows.
Zo werken onderzoeken altijd, en de resultasten kunnen griezelig nauwkeurig, op delen van procenten, overen komen met de werkelijkheid.
Het zijn in dit geval niet de aantallen die een goed onderzoek van een slecht onderzoek doen onderscheiden. het is eht ontbreken aan parameters wat het doet.
Want een onderzoek dat niet op waarde kan worden beoordeeld, is qua onderzoek waardeloos. Niet goed, niet slecht, maar waardeloos.
ik geloof dat dit te slim is voor Trat!
Oh ja.... Vanaf welk jaar had Apple native TCP/IP ondersteuning?
Wat mij betreft geldt dat helemaal niet, zo goed was Apple niet, ze zijn bijvoorbeeld de laatste die met een pre-emptive multitasking systeem op de markt kwamen. En niet een klein beetje later, maar 7 jaar na MS en 10 jaar na Linux. Ik weet niet hoe het nu met die muisknoppen zit, maar ze hebben heel lang met een muisknop moeten werken, en een wheelmouse.....
Ze maken prima spullen bij Apple, tegenwoordig, maar we moeten het bedrijf niet mythologiseren. Het is heel lang slecht gegaan met Apple, en niet omdat iedereen er stiekem eentje wilde hebben, nee, helemaal niet.
Sorry, maar dit slaat echt nergens op.
Zie hier wie Apple is!
het was mij een genoegen, dada1958 :-)
lekker representatief .... 11000 mensen ondervraagd..... hoeveel mensen wonen er ook alweer in de US??..precies een kleine 300miljoen !! daar hoef je geen statistiek voor gestudeerd te hebben om te zien dat dit een lachertje is.
.
Kortom de opmerking van geen nieuwswaarde, hoe irritant ook, is hier wel van toepassing. Je mag als redactie ook wel een beetje nadenken voordat je een infomercial-artikel plaatst. ;-)
Of plaats het even in een kadertje 'reclame' of 'advertentie' dan weten we waar het over gaat.
Die conclusie kan je niet trekken.
Er is namelijk gevraagd of je de iPhone wel zou willen hebben, niet of je hem niks vindt.
Omdat je niet weet hoe deze groep mensen denkt, kan het net zo goed zijn dat ze allemaal onverschillig zijn of er nog over moeten nadenken.
Google-effect over Apple?
Eerst was Google de God van het Internet. Maar nu men beseft dat Google gewoon een bedrijf is die al je gegevens opslaat begint Google meer en meer 'evil' te worden.
Apple was lang een geliefde PC, ook bij mensen die geen Apple hadden. Apple het kleine bedrijf dat geweldige producten levert. Maar nu blijkt dat Apple ook groot wil worden en gewoon een bedrijf is, komen er ook steeds meer negatieve reacties op Apple.
Je mag cijfers niet zomaar omdraaien, dat is hoe je tot verkeerde conclusies uit cijfers komt
Oftewel, miljoenen telefoonbezitters dus wel!
Dan blijf je toch weg, stomme hork!
Ongeloofelijk!
Wat een overtuigende cijfers!
Ofte wel, meer dan 9 van de 10 wil het ding gewoon NIET.
Niet alleen het niveau van het redactionele keldert met rasse schreden zo te zien, voor mij is Webwereld een gepasseerd station ...
Iphone of iPhone zou ze beide niet willen hebben hoe je het ook schrijft
Ik wil ook geen Iphone. Zou wel graag een iPhone willen.
Ach hou toch eens je bek! Altijd die onnodige reacties, omdat dit en dat geen nieuwsbericht waard is.. of is het ICT gerelateerd of niet? als je het niet intresseert, wel reageer dan niet.
Ik ben het hier volkomen mee eens.
Zelfs ik zou gerekend kunne worden tot een geinteresseerde in het apparaat als gadget maar ik zou zeker geen telefoon abbo nemen op basis van een telefoon.
Online onderzoeken zijn niet veel waard, de meeste mensen die zich niet voor iPhone interesseren vullen deze niet in.
En zelfs al zeg je iets over de mensen die het wel invullen:
Er zijn zoveel parameters van belang:
Waar stonden links naar dit onderzoek, wat was de context (een goeie of slechte tekst over iPhone), hoe zijn de vrage geformuleerd? Wat is de context van de vragen.....
Wie was de opdrachtgever van dit onderzoek (een onderzoeks bedrijf doet onderzoek in opdracht), wat was het doel van het onderzoek....
We zien zo vaak onderzoeken van Gartner, van Butler, van M:Metrics, altijd gefinancierd, altijd met een voorop gewenste uitslag.
Deze onderzoeken, vaak duur, 300.000 dollar is een kleinigheid, worden in mooi opgemaakte PDF's naar de persbureau's geworpen, gratis voer voor journalisten die gratis kopij krijgen, even vertalen weer een paar honderd dollar verder.
De boodschap is duidelijk, Apple wenst dat wij geloven dat de Amerikanen on masse vallen voor de iPhone. Het is de gebruikelijke marketingstrategie bij een product-introductie. We zagen het bij Vista, bij iPhone, bij een nieuw medicijn, etc....
Dit wordt over enkele weken geprolongeerd met berichten over onderzoeken die aantonen dat de kopers heel tevreden zijn, en dat er schaarste is, dat de fabrieken de vraag niet kunnen bijhouden, dat mensen kamperen bij de ingang van Wallmart
Knap vind ik het altijd dat er ook producten zijn die dit soort onzin niet kunnen betalen en toch een belangrijk publiek bereiken. Gelukkig zijn die er ook. Ik zal ze neit noemen, iederen weet zelf wel een paar voorbeelden
Voor mij heeft dit artikeltje eigenlijk weinig tot geen nieuwswaarde; dat zou mogelijk anders zijn geweest als er over een enquête onder het Nederlandse volk zou zijn bericht ... mogelijk ook niet :-)
Reageer
Preview