
Fraunhofer onderzoekt elektriciteit uit lichaamswarmte
Het Fraunhofer Instituut onderzoekt hoe lichaamswarmte elektriciteit kan genereren. In de toekomst zou een mp3-speler of gsm door de warmte kunnen worden gevoed.
Het Fraunhofer Instituut onderzoekt hoe lichaamswarmte elektriciteit kan genereren. In de toekomst zou een mp3-speler of gsm door de warmte kunnen worden gevoed.

Fraunhofer onderzoekt elektriciteit uit lichaamswarmte
Het Fraunhofer Instituut onderzoekt hoe lichaamswarmte elektriciteit kan genereren. In de toekomst zou een mp3-speler of gsm door de warmte kunnen worden gevoed.
De elektriciteit ontstaat door een temperatuurverschil tussen het lichaam en de directe omgeving. Een verschil van 0,5 graden Celsius is volgens de onderzoekers al voldoende om stroom te genereren.
Het Fraunhofer Institute for Integrated Circuits en het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering & Applied Materials maken gebruik van zogenoemde thermo-elektrische generatoren(.pdf-bestand), halfgeleiders die reageren op het verschil tussen warm en koud. Normaal zou het temperatuurverschil vele tientallen graden Celsius moeten bedragen, maar onderzoeker Peter Spies zegt dat ook met kleine voltages al succes kan worden geboekt.
Helemaal nieuw is dit onderzoek niet. Er bestaan al elektrische circuits die op 50 millivolt werken. De huidige generatie thermo-elektrische generatoren produceert gemiddeld zo'n 200 millivolt. Voor veel praktische toepassingen is echter minimaal een of twee volt vereist. Het team in Duitsland heeft naar eigen zeggen elektrische circuits ontwikkeld die op 200 millivolt lopen. Deze systemen hebben geen batterij nodig.
Voorlopig zullen mobiele telefoons en mp3-spelers nog niet op deze wijze gevoed kunnen worden. Daarvoor zou het interne circuit eerst vervangen moeten worden. Zelf denken de onderzoekers onder meer aan sensoren die de temperatuur van ingevroren goederen meten.
Wel in je broekzak is het toch altijd minstens 20°C.
Voor zij die een gsm hebben met thermometer kunnen het checken.
Alles wat je in je broekzak draagt zit rond die temperatuur. Dus GSM, MP3 speler kunnen gemakkelijk geladen worden.
Inderdaad die circuits aanpassen kost het meeste geld.
Zou goed zijn voor met zonnepanelen. Zonlicht en warmte opnemen, gaat er niets van energie nog verloren.
Denk eens waar je al die sensoren kwijt kan.
Elk apparaat dat warmte oplevert. Ramen van het huis (zonlicht), matras (als je slaapt), kookplaat, koelkast (achterkant), bad en douche (warm water door de buizen en in het bad).
Je krijgt zot veel bedraging, maar als de technologie verbeterd dan zorg je zelf voor continue stroom, al was het maar voor 25% van je eigen verbruik.
Klinkt als die welbekende druppel op een gloeiende plaat..
Ben ik nou niet wakker, of slaat bovenstaande van jou gewoon echt nergens op?
"The Matrix". Mensen als batterijen gebruiken....
Eindelijk een goede manier om af te vallen,... al die warmte kost me toch een energie.
@willb:
Moet je nog wel een accu in de schoen bouwen, anders heb je niks aan de opgewekte energie.
@Lyrthion:
Ik bedoel niet dat deze techniek een serverruimte totaal kan voorzien van stroom, maar wel de opgewekte warmte door de servers gedeeltelijk om kan zetten in stroom en om zo de stroombehoefte verkleinen.
Verkeerde knopje? Klinkt alsof je de post onder mij moest hebben ;)
Bouw gewoon in iedere schoen een klein veertje dat een klein ronddraaiend iets aan de gang zet, en gooi daar een dynamo op.
electriciteit zat tijdens het lopen.
*alu-hoedje afzet
psssst, hebben ze nog steeds
*alu-hoedje opzet
cool!
;-)
Ehhh hadden ze dat niet ook in the matrix.
Menselijke accu's??
Dit is het begin van het einde :D
Als ik het artikel goed gelezen heb is het niet zozeer het opwekken van de energie, maar de nieuwe elektrische circuits die, volgens het instituut, op 200 millivolt functioneren, wat nieuw is. Erg schokkend is het niet, en het zal zeker geen serverruimtes (-_-) gaan voeden.. binnen korte tijd althans :p
Yeps, maar alle beetjes helpen :-)
Ik heb er eentje. De hoeveelheid energie die je zo opwekt is echter minimaal. Een horloge verbruikt amper energie, niet te vergelijken met een ipod oid.
Heb ik eerder van gehoord. Zou enorm veel geld en energie kunnen besparen bij servers.
Nu moeten serverruimtes gekoeld worden, d.m.v. deze techniek kan men met minder koeling voldoen en leverd het nog stroom op ook !
Is het niet mogelijk om deze techniek bij alle electronische apparatuur te gebruiken? Scheelt een hoop energie en geld en is erg milieuvriendelijk !
Of wat dacht je van die horloges die op beweging functioneren. Misschien als je beide bronnen combineert wordt het wel wat.
Niet echt schokkend nieuws.
Seiko kwam al in 1998 met de Seiko Thermic, een horloge dat loopt op lichaamswarmte. Men maakte gebruik van een thermo-elektrische generator die 200 millivolt produceerde.
[Link]
Weten ze dat in het Fraunhofer instituut niet?
Reageer
Preview