
Apple patenteert zonnecel-display
Apple heeft patent aangevraagd op een techniek die het mogelijk maakt om zonnecellen te plaatsen onder een touchscreen display.
Apple heeft patent aangevraagd op een techniek die het mogelijk maakt om zonnecellen te plaatsen onder een touchscreen display.

Apple patenteert zonnecel-display
Apple heeft patent aangevraagd op een techniek die het mogelijk maakt om zonnecellen te plaatsen onder een touchscreen display.
Hardware-ontwikkelaars proberen al langer om draagbare apparaten als telefoons en muziekspelers op zonne-energie te laten draaien. Maar voor een klein gadget is een groot zonnepaneel geen optie.
Of zoals in het aangevraagde patent, genaamd 'Solar cells on portable devices' omschreven is: "Nadat het apparaat is voorzien van toetsen, een display en een gebied om het apparaat vast te kunnen houden, blijft er een zeer klein gebied over voor zonnecellen." meldt PC World.
Lagen
In het patent stelt voor om een zonnepaneel onder de display te bevestigen. Voor Apple zou deze vooral interessant kunnen zijn voor de iPod Touch en iPhone, omdat deze nagenoeg geheel bestaan uit een display.
Ook Vodafone gaat 'solar'
Apple is niet het enige bedrijf dat zonne-energie als toekomstige energiebron ziet voor draagbare apparaten. Vodafone kondigde in april van dit jaar al aan haar C02-uitstoot tegen 2020 met de helft te willen verminderen. De ontwikkeling van telefoonopladers op zonne-energie zou hier een bijdrage aan moeten leveren.
dan is er sprake van prior art, en kan het patent daarop worden bestreden.
met andere woorden, je hoeft geen patent aan te vragen om iemand anders erin te hinderen een patent aan te vragen op jouw vinding
..zet 'm op je hoed is-ie morgen weer goed! ;)
graag toelichting van de minners. Als er een werkend prototype is, maar geen patent dan heb je dus pech als iemand anders patent daarop aanvraagt.
Ook gewoon daglicht (bij bewolking) levert al energie op. Dat is natuurlijk minder, maar het kan wel.
omdat er nog geen patent van is...
Hoe weet jij dan percies dat er nog geen werkend prototype bestaat vraag ik me dan af...
Je kan toch gewoon als je te velde zit en je iPod Touch/iPhone raakt leeg, het toestel in het zonnetje leggen...
Ik zie het eerder als een aanvullende manier om je batterij te sparen of er weer wat bovenop te helpen.
Patenten worden ook gebruikt tussen bedrijven om elkaars patenten zonder kosten te mogen gebruiken. Wil je daaraan mee willen werken dan moet je wel zorgen dat je zelf voldoende patenten hebt, anders gaat het je geld kosten.
die zullen ongetwijfeld een batterij hebben die via dat scherm opgeladen wordt. Tenslotte zul je niet voortdurend voldoende licht hebben om te werken dus daa rheb je die batterij dus nodig.
Als jij dan wilt "pielen" kan dat dus zonder op je rug te gaan liggen ;)
Het idee lijkt me wel handig op plekken waar geen netspanning beschikbaar is. Maar je mobiel in de zon leggen betekent meestal dat ie ook erg warm wordt, en dat doet de levensduur van de accu geen goed.
Er is overigens al een universele Solar Charger.
En de achterkant van die gadgets? Menig gadget heeft alleen maar een batterijklepje en/ of een typeplaatje achterop.
Wel lastig als je al opladende aan je gadget wil pielen: je moet dan eigenlijk op je rug liggen. Maar dat is op zich ook wel grappig: daaran kan je op straat de echte geek herkennen.
Zeg het maar: ik ben geniaal.
Huh? Juist niet voor de show! :)
Ik wil in ieder geval niet steeds aan mijn MP3 speler pielen om 'm aan te passen. Het is op te lossen. Goede afstandsbediening. Prettige broekzak, of aan de riem vast. Shuffle doet ook wonderen.
Bij telefoons heb je ook nog zoiets als headsets.
Dus wmb een valide punt van kritiek, maar ik denk dat ik de toepassing inmiddels in te zien. Zie mijn opmerking hierboven.
Verschilt per scherm. De glazen schermen zijn bijvoorbeeld niet ontspiegelt (vraag me ueberhaupt af of je dat kunt combineren met deze techniek).
Hoe dan ook je kunt e.e.a verbeteren dmv de backlight aan te passen. Interessant is dat de hoeveelheid licht in verband staat met hoeveel backlight je nodig hebt. Hypothetisch zou je dat ook in de praktijk (technisch dus) met elkaar in verband kunnen laten brengen immers de opbrengst van het licht geeft aan hoe sterk de backlight moet fungeren. Lijkt mij niet ingewikkeld.
Sterker nog, stel dat is de enige functie van die zonnecel? Opzeker een pluspunt qua gebruikersvriendelijk, en ik moet toegeven het zit 'm vaak in de kleine dingetjes. Vorm van afwerking.
Dan heb je ze dus voor de show?
Een patent vraag je niet alleen aan voor een idee (de kans dat je het dan krijgt is klein), maar voornamelijk voor de te gebruiken/gebruikte techniek.
Ik vind het patent aanvragen op een idee belachelijk.
Ontwikkel eerst een werkend model, en vraag daar patent op.
Zo zijn er een hoop ideeën die niet uitgewerkt kunnen worden omdat een of andere halve zool daar patent op heeft en het zelf niet gebruikt.
Hey, dat is interessant (en ironisch). Da's precies het tegenovergestelde en dus bijna een vorm van prior art.
Die van Apple werkt dmv de zonnecel achter e.g. de LCD touchscreen te plaatsen.
Die van Afshin Hadipour werkt dmv de zonnecel (van plastic) ergens voor te plaatsen e.g. een raam. De plastic zonnecel bestaat volgens het artikel uit meerdere flinterdunne lagen.
Het is de vraag welke oplossing beter geschikt is. Ik denk dat het antwoord ligt in de vraag wat de toepassing betreft. Maar voorbeelden kan ik nog niet zo goed bedenken. Laat ik een poging wagen van een m.i. praktisch voorbeeld. Stel je hebt een groot LCD scherm op de Dam staan. Zou je dan de techniek van Apple of die van Afshin Hadipour willen gebruiken? Samen met een backup (op een 'gewoon' electriciteitsnetwerk) zal die van Apple altijd duidelijk schijnen, maar het rendement is dan variabeler dan bij de oplossing van Afshin Hadipour want bij oplossing van Afshin Hadipour ben je ook afhankelijk van zonlicht. Het rendement is bij de oplossing van Afshin Hadipour hoger omdat het voor de (hypothetische) LCD is geplaatst. De brightness zou dan wel steeds moeten worden aangepast hoewel dat hypothetisch gezien automatisch zou kunnen. Ik denk dat de hamvraag is: waar liggen je belangen? Energieverbruik of gebruikersvriendelijkheid?
Het lijkt de mij vrij duidelijk dat de Apple oplossing niet erg effectief is in een Iphone of Ipod. Bovendien zitten die inderdaad ook vaak opgeborgen. Ik denk dat het eerder trendy is, en een vorm van backup om de levensduur zonder lichtnet te verbeteren. Maw: een hulpje voor de Li-On batterij die er al in zit. Dan levert, zeker op de korte duur, onderzoek dmv PowerTOP of efficientere embedded processors meer op :)
idd de effectiviteit van zonnecellen licht nu nog beneden de 10% en zet je er nog eens een paneel met backlight voor dan zal de effectiviteit nog verder dalen.
Daarnaast is dit patent weer een voorbeeld van onzinnig patent, iedereen had het kunnen bedeken. Je kan dan beter meteen een doorzichtig mobieltje maken, zonnecellen er achter zodat de hele behuzing van zonnecellen voorzien is. Werkt veel beter en nog groter oppervlak en zelf als je hem op zijn kopt legt heb je maximaal oppervlak. Hup meteen patenteren maar dat idee.
De meeste mensen hebben hun mobiel of hun Ipod het grootste gedeelte in hun jaszak zitten. Hoe ze dan nog denken om voldoende zon op te vangen wil ik dan wel eens weten?
Volgens mij is dit een weinig praktisch patent, inderdaad. Dit zonnecellen krijgen te weinig licht om zinvol gebruikt te worden.
Het zal Apple wel om de media-aandacht gaan. Het lijkt net alsof dit "alweer" een innovatief idee van ze is.
Je hebt computernerds die ook nauwelijks het zonlicht zien. Mischien is deze uitvinding wel wat voor hun...
Patenten hebben wel degelijk een maatschappelijke functie... maar ik ben met je eens dat het zijn doel voorbij schiet. Vooral in de VS.
Boekhouden bestaat al sinds het oude Babylon... maar toen de computer werd outgevonden begon met plots boekhouden per computer te patenteren. Dat combineren van bestaande zaken is inderdaad geen patent waard.
Mijn Ipod & mobiel zitten meestal in mijn binnenzak. Ze zien zelden zon / daglicht.
Patenten kunnen aanvragen op het combineren van twee al bestaande bekende zaken.... De wereld van octrooien zit vol met oplichterij om een grote jongens geld te kunnen laten afdwingen bij hun slachtoffers, de rest van de wereld.
Zijn die displays dan nog wel te lezen, als je er de zon laat schijnen? Mijn laptop en telefoon in ieder geval niet of nauwelijks.
Ik moest meteen aan een recent project van de universiteit van groningen denken: 'Afshin Hadipour vond een manier uit om semi-transparante zonnecellen van plastic te maken die tegelijkertijd als raam kunnen dienen". Wie weet is het hiermee mogelijk het scherm zelf als zonnepaneel te laten fungeren.
link naar groningen-artikel: [Link]
/me denkt even aan backlight in LCD schermen. Daarmee laadt je dan meteen de batterijen weer (een beetje) op.
Op zich is het natuurlijk wel een slim idee, maar ik vraag me af hoeveel licht de zonnecellen nog opvangen als ze echt achter het LCD scherm zitten.
Reageer
Preview