
Google schiet onder duiven van OpenStreetMap
OpenStreetMap Foundation, die een digitale wereldkaart maakt volgens wikimethode, is gefrustreerd over de nieuwe Google-tool Map Maker. 'Google zit er helemaal naast'.
OpenStreetMap Foundation, die een digitale wereldkaart maakt volgens wikimethode, is gefrustreerd over de nieuwe Google-tool Map Maker. 'Google zit er helemaal naast'.

Google schiet onder duiven van OpenStreetMap
OpenStreetMap Foundation, die een digitale wereldkaart maakt volgens wikimethode, is gefrustreerd over de nieuwe Google-tool Map Maker. 'Google zit er helemaal naast'.
Begin deze week introduceerde Google een nieuwe kaartenapplicatie, Map Maker, waarmee iedereen zelf kan bijdragen aan het volledig maken van Google Maps.
Er zijn namelijk nog een heel aantal landen en eilanden die terra incognita voor Google zijn. Zo zijn Cyprus, IJsland, Pakistan, Vietnam en de meeste kleinere eilanden in het Caribisch gebied, waaronder de Nederlandse Antillen, nog niet in kaart gebracht.
Het initiatief van Google is echter tegen het zere been van OpenStreetMap, een digitale wereldkaart op wikibasis waaraan naar eigen zeggen 40.000 vrijwilligers meewerken die inmiddels zo'n 20 miljoen kilometer wegen, fiets- en voetpaden in kaart hebben gebracht. De stichting vindt dat Google er met zijn poging om hun succes te kopiëren "helemaal naast zit".
Goedkope manier
OpenStreetMap is namelijk vrijelijk beschikbaar voor iedereen, zonder licentie of kosten. In tegenstelling tot OpenStreetMap houdt Google echter alle rechten over de kaart, zo stelt de stichting.
"Als je Google Maps gaat bewerken, kan alleen Google zelf jouw aanvullingen gebruiken", aldus OpenStreetMap-oprichter Steve Coast. "Google is en blijft eigenaar van je noeste arbeid. Dit is voor hen een manier om hun eigen kaart op een goedkope manier af te maken."
Ante Wessels van stichting Vrijschrift, die de boodschap van OpenStreetMap uitdraagt, erkent dat Google weinig keus heeft omdat het de meeste data voor Maps onder licentie betrekt van kaartenmakers als TeleAtlas.
Toch vindt hij de oproep van Google aan gebruikers erg 'onbevredigend', omdat het deze collectieve inbreng vervolgens wel 'voor zichzelf houdt'.
Google Nederland kon niet meteen reageren op de kritiek van OpenStreetMap.
Voorlopig, & de data is hun eigendom; bij OpenStreetMap ligt dat anders. Die kun je 'forken'.
Alsof google je het niet laat gebruiken, iedereen loopt altijd te zeiken maar voorlopig kan je al google's diensten vrij gebruiken.
Typisch OpenSource gemekker. Zelf doen ze niets anders dan dingen namaken die er al zijn (er zijn tientallen zoniet honderden uitstekende digitale wegenbestanden), nu ze zogenaamd zelf worden nagemaakt is het niet goed......Hou toch op, ga iets nuttigs doen!
Het internet is meer en meer een zogenaamde 'meritocratie', wat jij doet, is voor de community in het algemeen. Zeker bij crowd-sourcen is dit het geval. Zie bijvoorbeeld Wikipedia, veel van de redacteuren krijgen naar mate ze meer goede wijzigingen en toevoegingen doen aan wikipedia, hoe meer respect ze krijgen van de powers-that-be, en hoe eerder ze vertrouwd worden met grotere wijzigingen.
In dit geval vraagt Google aan jou om hun kaarten bij te werken. Het enige dat je daarvan terug ziet is dat de kaart is aangepast. Het levert jou verder niets op. Jij hebt de rechten niet meer over dat werk, want dat ligt bij Google. En die hoeft NIETS terug te doen voor jou, want waarom zouden ze, ze hebben wat ze wilden, een gratis update van hun kaarten.
Als ik ergens werk in steek, wil ik er ook wat voor terug. Zo gaat dat nu eenmaal, en of dat nu respect is van mijn 'peers' door wat ik doe op het web (reacties posten, of iets dergelijks, of geld in geval van mijn werk. Voor wat hoort wat.
Zie ook de +jes en de -tjes hier op webwereld. Als je een goede contributie aan de discussie levert, krijg je meestal wel +jes, tenzij je een wel erg impopulaire opmerking maakt.
Die +jes kan je ook zien als een soort van respect van je 'peers'.
Slim van Google is niet de juiste benaming. Meer het ontbreken van vooruitschrijnend inzicht van plattegrondgebruikers als je het mij vraagt.
Google is momenteel een 'works for me' oplossing voor de meesten. Bovendien zijn de meeste kaarten en sattelietfoto's gekocht, en dat moet ook ergens door betaald worden.
voor wat hoort wat :S wat is dat nou voor redenatie, het is toch leuk als je een community verder helpt. Waarom moet je rechten houden over een kaart die je zelf gemaakt hebt.
Google kan het inderdaad, zonder jo wat te geven, commercieel inzetten, maar dat is meer de keuze van de crowd, aangezien die er voor kiezen het aan Google te geven en niet aan Openstreetmaps. Jammer, maar helaas!
En zelfs als dit al zo zou zijn: Google ligt daarvan niet wakker. Ik vind het gewoon erg slim van Google.
Draai het 'ns om.
Het feit dat jij er nog nooit van heb gehoord zegt overigens niets over de kwaliteit van het project in kwestie.
Het punt dat OpenStreetMap probeert te maken is simpelweg: "help ons ipv Google" en de redenen staan in het artikel aangegeven.
Totdat google besluit bergen reclame mee te sturen waar je niet omheen kunt, of nog erger totdat je er voor moet betalen.
OpenStreetMaps is altijd vrij beschikbaar wegens de licentie, de gegevens van Google niet!
Nounou, boehoe huilie huilie als je het mij vraagt dit.
Wil iedereen die gelijk aan openstreetmaps denkt op het moment dat hij iets niet kan vinden op google maps hieronder even z'n hand opsteken? Juist, dat dacht ik al. Een leuk initatief als je het mij vraagt dat Openstreetmaps, maar ik heb nog nooit zo'n kaart voor me neus gehad volgens mij (waarom zou je ook)
Een hoop gehuil en cry om aandacht dit vind ik. Lekker belangrijk dat je data 'alleen in google maps' beschikbaar is. Ze hebben een API, verschillende lagen, en straks staat de hele wereld erin.
Terechte kritiek lijkt mij.
Google maps is niet beschikbaar onder een open source licentie.
Wel leuk dat een commercieel bedrijf door middel van crowdsourcen gratis en voor niets updates krijgt voor hun kaarten en er zelf niks voor terug hoeft te doen. Maar dat is natuurlijk niet het principe van crowd-sourcen. Voor wat, hoort wat.
Google zou durf tonen als ze deze gecrowdsourcete kaarten beschikbaar zouden stellen aan OpenStreetMaps. Dan geven ze ook wat terug aan de community.
Reageer
Preview