
Yahoo weigert overnameaanbod Microsoft en Carl Icahn
Yahoo heeft zaterdag een nieuw overnamebod van Microsoft afgewezen. Het bod was te laag en het voorstel te complex.
Yahoo heeft zaterdag een nieuw overnamebod van Microsoft afgewezen. Het bod was te laag en het voorstel te complex.

Yahoo weigert overnameaanbod Microsoft en Carl Icahn
Yahoo heeft zaterdag een nieuw overnamebod van Microsoft afgewezen. Het bod was te laag en het voorstel te complex.
Ditmaal deed ook investeerder Carl Icahn mee met het bod. Het plan was om de zoekmachine van Yahoo te verkopen aan Microsoft, en de rest van het bedrijf aan Carl Icahn. Die bedrijfsonderdelen zouden dan wel "heftig geherstructureerd" moeten worden.
Yahoo liet in een uitgebreide verklaring weten welke bezwaren het had tegen het voorstel. Zo was het bod simpelweg te laag, zo zei Yahoo, maar het zou ook voor instabiliteit zorgen. Icahn en Microsoft wilden namelijk dat de volledige board of directors, een soort machtiger variant op de raad van commissarissen, per direct vervangen. Dat ging de bestuursleden te ver omdat het dan een jaar instabiliteit opleveren voordat het bedrijf weer op koers zou liggen.
Yahoo klaagde dat aandeelhouders te weinig geld zouden overhouden. Ook een plan om de aandeelhouders nog jarenlang te voorzien van winst uit reclame-inkomsten mocht niet baten. Yahoo stelde dat het de recente deal met Google veel interessanter vindt dan het overnamevoorstel van Microsoft en Icahn.
"Dit vreemde en opportunistische verbond van Microsoft en Icahn heeft alles behalve het belang van de aandeelhouders voorop staan," zegt Roy Bostock, voorzitter van de Yahoo-board, in de verklaring. "Microsoft probeert zijn eigen falen op zoekgebied nu op te lossen door mee te gaan in de korte-termijndoelstellingen van Icahn."
Overname
Yahoo heeft de deur naar een mogelijke verkoop overigens nog niet helemaal in het slot getrokken. In de verklaring zegt Bostock dat hij niet snapt waarom er zo'n omslachtig voorstel gedaan wordt, als er ook gewoon een hoge prijs genoemd kan worden door één partij. "Een volledig overname kan worden geregeld en uitgevoerd voor 1 augustus."
Murdoch
NewsCorp-voorzitter Rupert Murdoch heeft trouwens laten weten geen interesse te hebben in Yahoo. "Hoogst onwaarschijnlijk," noemde hij een overname door zijn bedrijf. Daar waren eerder geruchten over. Op hetzelfde moment ziet hij een deal tussen Microsoft en Yahoo ook niet gebeuren. "Die sfeer daar is nu zo verzuurd. Binnen zes maanden geeft Microsoft het op," aldus de mediatycoon.
Al maanden geleden heeft Yahoo gewoon bekend gemaakt het bod te laag te vinden, en kennelijk vindt Yahoo het bod nog steeds te laag.
Dat valt wel mee, en ook met dat "onderuit" gegane, ook zonder MS bod is Yahoo miljarden waard, zoals afgelopen februari, 30 miljard. En voor dat bedrijf van 30 miljard zijn anderen bereid om 45 miljard te betalen, noem dat maar eens niks.
De aandeelwaarde van Yahoo was in 2001 5 dollar, en in 2008 20 dollar (voor het MS bod), verviervoudigd dus. Dit is beter dan het grootste deel van alle andere beursgenoteerde ICT bedrijven.
Goerd, Apple heeft het beter gedaan.
Het is maar de vraag of ze dat willen, misschien willen zo complementair zijn op de markt in plaats van de aanval te openen, er zijn vele mogelijkheden. Maar goed, dit is koffiedik. Tot nu toe ehbben ze de druk van Google uitstekend kunnen weerstaan.
Die waarde van yahoo is afhankelijk van wat men er voor wil betalen. Je hebt al kunnen zie dat toen MS de deal afblies het aandeel yahoo ineens onderuit ging.
Daarnaast is het de vraag of je überhaupt voor de lange termijn yahoo aandelen wil kopen aangezien ze het nu niet echt goed doen. Ze zijn al jaren met dan dit dan dat bezig en dikke winst draaien ze ook niet.
Ja ze zijn een goede overnamekandidaat maar als ze alleen door blijven gaan weet ik niet of het nu echt goed gaat komen. Zonder de deal met google is het maar de vraag of ze tegenstand kunnen bieden aan google, ik ben bang van niet.
Met lege handen, zou ik niet zeggen, het is een bedrijf wat miljarden waard is. En ook veel potentie heeft. Het is niet voor niets dat er bijna 45 miljard voor wordt geboden.
Grappig een deal die nu onderzoek is van de antitrust organisatie noemt men interessanter. De vraag is of die hele deal überhaupt wordt goedgekeurd. Als ze wordt afgekeurd heeft yahoo toch echt een probleem. De kans dat die deal er niet komt is zeker ook aanwezig en dan staat yahoo met lege handen terug bij af.
Anderzijds zijn de argumenten die gegeven worden wel begrijpelijk. Als je de complete top gaat vervangen, duurt 't even voordat het spul weer op gang komt, laat staan dat er centjes binnenkomen. De vraag is natuurlijk of het bedrijf daar gewoon de reserves voor heeft.
Is dit nu een domme zet??? Ik heb er geen flauw benul van maar in mijn optiek staat Yahoo er niet zo goed voor om zo'n bod te laten schieten, want veel meer zal het toch niet meer worden....
Zo principieel is Yahoo dus niet, it's all about the money...
Reageer
Preview