
Microsoft pompt miljarden in servercapaciteit voor Azure
Redmond heeft grote ambities met cloud computing. Het concern gaat, ondanks de dreigende recessie, de komende vijf jaar zijn servercapaciteit wereldwijd vervijftienvoudigen.
Redmond heeft grote ambities met cloud computing. Het concern gaat, ondanks de dreigende recessie, de komende vijf jaar zijn servercapaciteit wereldwijd vervijftienvoudigen.

Microsoft pompt miljarden in servercapaciteit voor Azure
Redmond heeft grote ambities met cloud computing. Het concern gaat, ondanks de dreigende recessie, de komende vijf jaar zijn servercapaciteit wereldwijd vervijftienvoudigen.
Dat maakte het softwarebedrijf bekend op de Professional Developers Conference (PDC). Het heeft nu een tijdje aangezien hoe Google stad en land volbouwt met datacentra, en heeft met de introductie van Windows Azure besloten: dat kunnen wij ook.
Met zo'n 20 miljard dollar op zak kan Redmond zich wel een bouwoffensief veroorloven, dat wordt verdeeld over bijna alle werelddelen. Nu investeren betekent later kosten besparen, redeneert het concern.
Exponentiële groei
Microsoft verwacht over vijf jaar drie keer zo veel serverparken te beheren als nu. In totaal zullen die 15 keer meer stroom verbruiken. De hoeveelheid internetverkeer zal met zeker 900 procent stijgen, voorspelde Benjamin Ravani, manager van Microsoft's Global Foundation Services, tijdens een conferentiesessie.
Microsoft wil niet kwijt hoeveel servers het momenteel in gebruik heeft, maar het zijn er in elk geval 'tienduizenden', bevestigt Ravani. Uiteraard kent Microsoft nu ook al een enorme behoefte aan servercapaciteit met bijvoorbeeld 450 miljoen gebruikers van Windows Live Messenger, die in totaal dagelijks 8,3 miljard berichten uitwisselen, rekende Ravani het publiek voor.
Maar met de lancering van het Azure Services Platform zal de reken- en opslagbehoefte nog eens exponentieel gaan toenemen. Te zijner tijd zullen alle mogelijke software en diensten van Microsoft op Azure gaan draaien, plus nog talloze applicaties van derden.
Datacontainers
In de VS alleen al opent Microsoft binnen afzienbare tijd vijf nieuwe gigantische datacentra in onder meer Chicago, San Antonio, Texas en Des Moines, Iowa. De bouw van de twee grootste hiervan kost rond de 500 miljoen dollar per datahotel. Microsoft gaat hiervoor meer en meer gebruik maken van kant en klare datacontainers, die het in navolging van Sun Microsystems heeft ontwikkeld.
Naast de miljarden voor de daadwerkelijke bouw van alle internetzenuwcentra zal Microsoft, evenals rivalen als HP, Google en Sun, ook de nodige miljoenen blijven pompen in onderzoek om servers en datacentra energiezuiniger te krijgen.
je hebt gelijk, ook dat is een deel van cloud computing. Er is geen officiële definitie, maar cloud computing is meer een buzz-word. Wikipedia verwoordt het als volgt, dat omvat zowel mijn als jouw voorbeeld.
Cloud computing is a general concept that incorporates software as a service (SaaS), Data as a service (DaaS), Web 2.0 and other recent, well-known technology trends, in which the common theme is reliance on the Internet for satisfying the computing needs of the users.
Mashups zoals je beschrijft draaien allang, daar is geen cloud voor nodig. Een beter voorbeeld van cloud computing is bv. Goosle Apps. Je schrijft een documentje met Google Docs. Maar, in tegenstelling tot een tekstdocument dat je op je PC maakt en opgeslagen wordt op een lokale disk of netwerkschijf, het document staat 'ergens' op een server van Google. En *dat* is cloudcomputing. Je data is staat niet op een bepaalde plek, maar 'ergens' in het netwerk.
Dat is ook wat je vaak ziet, datacenter in de buurt van energie-centrales (bijv windmolen parken)
Het transport van data naar verafgelegen plekken kost minder energie dan het transport van de megawatts die noodzakelijk zijn om de data te produceren is daarbij de gedachte
hmm, dan gaat er weer veel energie verloren door transport van energie.
Wat ik wil duidelijk maken is dat het outsourcen van een datacenter, dat steeds complexer wordt door oa milieu (afkoeling door afvalwater bijvoorbeeld), wel een goede zaak aan het worden is. Ga er maar eens de laatste nieuwsartikelen op na ivm innovatie op datacenter gebied. Een bedrijf zal zichzelf de vraag moeten stellen of het zich daar wel mee wil bezig houden, er tijd en geld in steken, en er mensen voor wil in dienst nemen. Ik denk dat het antwoord van kleine en middengrote bedrijven veelal neen zal zijn.
Misschien is het een idee dat het energie bedrijf windmolens aanschaft
Dit is inderdaad een heikel punt, maar ik denk dat cloud computing net een groot CO2 voordeel kan bieden, aangezien servers bij gespecialiseerde bedrijven staan die een volledig team kunnen wijden aan de reductie van CO2. Het zal moeilijker zijn voor een klein of middengroot bedrijf met enkele servers om een windmolen aan te schaffen.
Jij nog nooit van wind/zon energie gehoort toch ?
Tu delft wubbo ockels...
en alles gaat op unix draaien >:)
Nog een tip voor MS.
Wellicht kunnen ze tijdens een "voeten op de tafel"-sessie (lees : hoe kopieer ik het werk van een ander) het idee lanceren om dit allemaal te realiseren met minimale CO2 uitstoot.
Je moet denken aan mashups, bijvoorbeeld, een reisbureau kan in een venster een aantal mashups verzamelen
- luchtvaart maatschappij
- hotel in Korfu
- Grieks weerbericht voor de komende vijf dagen
- autoverhuurbedrijf
- luchthaven online inchecken
Dit soort dingen kun je niet offline draaien, maar in dit soort voorbeelden komt de kracht van cloud/internet tot leven.
Zover is het nog niet, er moet nog een hoop gestandaardiseerd worden, maar dat is waar het uit moet komen, volgens mij
Het is inderdaad wel hetzelfde principe. Een grote sterke computer (cluster van servers) die de software aanbiedt via een netwerk (internet) naar een 'domme' terminal (pc).
Groot nadeel is dat men er vanuit gaat dat iedereen altijd online is. En dat is dus niet zo. Betekenend dat er gewoon lokale software moet draaien om tijdens off-line tijden te kunnen werken. En dat maakt Cloud computing in dat opzicht dan ook weer compleet overbodig...
het zou misschien eens richting mainframes kunnen denken (of is dat nog te veel oud zeer?)
Reageer
Preview