
Bug in iDeal Rabobank toont spooktransacties
Door een fout in de iDeal Lite betaalmodule van de Rabobank krijgen klanten én webwinkels bij een geannuleerde betaling de melding 'transactie geslaagd' te zien. Dat leidt tot verwarring.
Door een fout in de iDeal Lite betaalmodule van de Rabobank krijgen klanten én webwinkels bij een geannuleerde betaling de melding 'transactie geslaagd' te zien. Dat leidt tot verwarring.

Bug in iDeal Rabobank toont spooktransacties
Door een fout in de iDeal Lite betaalmodule van de Rabobank krijgen klanten én webwinkels bij een geannuleerde betaling de melding 'transactie geslaagd' te zien. Dat leidt tot verwarring.
Als een klant van een webwinkel binnen de iDeal-omgeving een betaling afbreekt kan het gebeuren dat hij of zij uitkomt op een bevestigingspagina waarop staat dat de betaling is geslaagd. Zowel de klant als de webwinkelier krijgen een bevestiging van een geslaagde betaling, terwijl de transactie is afgebroken, tipt Webwereld-lezer André Granpré Molière van webwinkelbouwer ACGM Invent.
"Webwinkels krijgen die order binnen als zijnde geslaagd en die gaan de pakketjes klaarzetten. En als ze dan checken of het betaald is blijkt dat niet het geval en is de moeite voor niks. Dat is heel frustrerend", vertelt Granpré Molière. "De Rabo had gewoon aan iedereen moeten zeggen: er zit een foutje in. In een worst case scenario ziet iemand dat de order geslaagd is, en denkt die betaling komt wel binnen, ik stuur het pakket vast op."
Granpré Molière raadt dan ook altijd aan om de betaling te checken. "Je moet bij iDeal altijd checken of de betaling binnen is gekomen, dan pas ben je zeker dat je kunt uitleveren."
De bug zit in iDeal-lite, een betaalmodule die gratis wordt aangeboden door de Rabobank aan webwinkeliers om betalingen te verwerken. "Er is inderdaad een fout ondekt, en die wordt volgende week dinsdag rechtgezet", bevestigt een medewerker van de Rabobank. Hij benadrukt dat de situatie alleen optreedt als de klant een transactie annuleert. Klanten weten volgens hem "heel goed" dat ze niet hebben betaald, er is namelijk geen gebruik gemaakt van de Rabo-reader. Het gebruik van die calculator is vereist om een betaling te bevestigen.
Schuld ligt bij de webwinkelier
De Rabobank erkent dat webwinkels wel hinder kunnen ondervinden van de fout. Sommige eigenaren gebruiken de gegevens van de bevestigingspagina om orders te verwerken.
Volgens de medewerker van de Rabobank is dat erg onverstandig en wordt het ook niet geadviseerd. De meeste klanten komen na betaling niet meer terecht op de bevestigingspagina, maar klikken bijvoorbeeld het venster van de bank weg.
"Bij iDeal-lite benadrukken wij uitdrukkelijk dat men alleen maar moet uitleveren op basis van ontvangsten op de bankrekening, of bij raadpleging van de iDealstatus in iDeal-lite", aldus de medewerker. Hij schat dat van de honderden webwinkels die iDeal-lite er maar een enkeling hinder van de fout. "En waar het fout gaat heeft de webwinkelier dit geheel aan zichzelf te danken."
Verkeerde implementatie
Volgens de bank is iDeal-lite simpelweg foutief geïmplementeerd. Toch snapt de bank dat het verwarrend kan werken. Vandaar dat de bug aanstaande dinsdag door de Rabobank wordt gerepareerd.
Als de Rabobank er zo over denkt dan zou ik er niet langer voor betalen. Dit soort extreem gevoelige systemen moeten gewoon zo waterdicht mogelijk zijn. Dit lijkt me iets wat helemaal niet veel tijd hoeft te kosten om recht te zetten. Het is sowieso gewoon een hele domme programmeerfout, die überhaupt nooit de productie in had mogen gaan.
Ik weet niet wat jullie gratis noemen, maar wij hebben ook iDEAL lite van de Rabobank, en betalen hier dik voor.
Maandelijks een bedrag om uberhaupt iDEAL te hebben en ook een bedrag per transactie.
De conbinatie bank en gratis gaan helaas niet op.
De bug zit 'm in het feit dat als men de order annuleerd er 2 knoppen verschijnen, 1 die je terug brengt naar de winkelwagen, en 1 die je door stuurt naar de succespagina van de webshop.
Die laatse genoemde knop staat helaas als eerste, en zou alleen mogen verschijnen bij een succesvolle betaling.
Ik heb dit reeds 9 dagen geleden gemeld bij de Rabobank, maar snel oplossen is er niet bij. De rabobank vindt het helaas niet zo'n groot probleem...
Dat is een feit, echter mensen lezen niet.
Sterker nog alleen bij " betalingsgarantie" status in idealstatus ben je verzekerd van de betaling.
Nog een tip voor outsourcing. Bij bugs altijd van je af wijzen.
De fout zit dus bij de webwinkels...
Ja zeg, de fout zit dus bij de RABO bank.
iDeal is voorlopig niet verdwenen. hangt van de prijs en kwaliteit van de concurrentie af, en of de webwinkels dat willen overnemen. Wat ik las zijn de alternatieven ook niet om te juichen.
Ik weet niet wat je daar mee bedoeld, ik heb al tientallen webwinkels aangesloten op iDeal van diverse banken en nog geen enkele negatieve ervaring.
Het installeren is welliswaar soms erg lastig vanuit de bestaande webwinkel pakketten en de helpdesk waardeloos, maar met onze eigen webwinkel software is intergratie erg simpel.
Maar als het draait zijn er geen problemen, alleen dit verhaal van de succes pagina is vervelend maar word opgelost.
Dus de uitspraak dat iDeal zijn langste tijd heeft gehad is uit de lucht gegrepen en nergens op gebaseerd.
Er gaat wel meer mis met iDeal. En er zijn maar geen oplossingen, maar niet getreurd. De transacties gaan binnenkort gewoon weer over de zee. Het lijkt inderdaad of iDeal zijn langste tijd heeft gehad.
Het nadeel van iDeal is dat als de gebruiker na het betalen niet op de knop "Terug naar webwinkel" klikt, de transactie niet wordt voltooid op de webshop. De retourlink wordt nooit geïnitieerd. Het is daarom altijd verstandig om een nieuwe order te beoordelen op de betaling in het iDeal dashboard en de bevestigingsmail die je hiervoor ontvangt.
Er wordt geadviseerd om te controleren of het geld daadwerkelijk is overgeboekt of niet, dus logisch is het niet. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Sowieso is een dergelijke manier van werken, als je even wat logica erbij pakt, nogal fraudegevoelig. Als de mogelijkheid bestaat dat betalingen niet plaatsvinden, al dan niet door een bug, maar dat de winkelier wel een melding krijgt van een succesvolle transactie, dan moet je daar niet op gaan vertrouwen. Als deze bug is verholpen, kan het maar zo zijn dat er misschien nog andere bugs in het systeem zitten waardoor het alsnog mogelijk is, alleen zijn die bugs misschien nog niet gevonden. Altijd controleren dus...
Dit is gewoon onzin, bij iDeal lite maak je 3 url's aan voor Cancel Error en Succes.
Annuleer je de betaling dan moet de iDeal software terug koppelen naar de Cancel pagina maar dat gebeurt niet altijd. Als je in het bankkeuze scherm anuleren klikt kom je keurig op de cancel pagina, maar klik je een bank aan en vervolgens op annuleren dan keer je terug naar de succes pagina.
Het is logisch dat de webwinkel er van uit gaat dat bij terugkoppeling van de succes pagina de betaling is afgerond.
Ik heb nooit een hoge pet op gehad van de Rabo iDeal helpdesk maar hier zakt echt mijn broek van af.
Slordig... Maar ook weer niet direct catastrofaal, dat scheelt dan nog. Klanten kunnen natuurlijk altijd even hun bankrekening controleren na het lezen van de verwarrende tekst na het annuleren van een betaling en vervolgens een mailtje sturen naar de desbetreffende webwinkel. Dan heb je als burger je plicht gedaan. En uiteraard geldt inderdaad voor de webwinkels zelf dat ze eerst moeten controleren of het geld daadwerkelijk is overgemaakt, voordat ze de goederen gaan verschepen. Daarvoor moet je niet de logfiles van iDeal gebruiken.
Het potentieel van deze bug is overigens enorm natuurlijk. Als kwaadwillenden hiervan op de hoogte waren geweest was het een makkie geweest om vele webwinkels voor flink wat geld op te lichten.
Zo'n "calculator" heet trouwens een Random Reader.
Reageer
Preview