
Slechts drie e-books per reader verkocht
Er zijn tot nu toe nog maar 37.000 e-readers verkocht in Nederland, waardoor ook digitale boeken maar mondjesmaat verkopen. Nederland is nog niet klaar voor e-reading, oordeelt onderzoekbureau GfK.
Er zijn tot nu toe nog maar 37.000 e-readers verkocht in Nederland, waardoor ook digitale boeken maar mondjesmaat verkopen. Nederland is nog niet klaar voor e-reading, oordeelt onderzoekbureau GfK.

Slechts drie e-books per reader verkocht
Er zijn tot nu toe nog maar 37.000 e-readers verkocht in Nederland, waardoor ook digitale boeken maar mondjesmaat verkopen. Nederland is nog niet klaar voor e-reading, oordeelt onderzoekbureau GfK.
Er moet nog veel gebeuren voordat het digitale lezen doorbreekt, zegt Maikel Verhaaren van GfK Retail and Technology op het E-reading Event in Eindhoven. Het onderzoeksbureau monitort in Nederland 3500 digitale en fysieke kassa's en telde tot nu toe 37.000 verkochte apparaten.
"Het is wachten tot digitaal lezen cool en vernieuwend wordt, en toegevoegde waarde boven fysiek lezen biedt", zegt Verhaaren.
GfK komt later dit jaar pas met uitgebreide cijfers over het aantal verkochte e-books in Nederland, maar de eerste tekenen zijn niet al te gunstig. Volgens Verhaaren worden er per verkochte reader slechts drie e-books aangeschaft.
Te weinig aanbod
E-books zijn ook nog maar een fractie van de inkomsten van de boekenbranche. Per verkocht e-book worden nog steeds 1240 papieren boeken verkocht, vertelt Verhaaren. Dat komt deels door het tegenvallende aanbod aan e-books. Het assortiment fysieke, niet-wetenschappelijke Nederlandse boeken is 36 maal groter dan het digitale aanbod.
Hidde van der Louw, boekenmanager bij Bol.com, is optimistischer. De webwinkel verwacht in 2010 250 tot 400 duizend e-books te verkopen. Dit jaar verkocht Bol.com naar eigen zeggen al 54.000 e-books. Ook verkocht de webwinkel 20.000 e-readers, vooral van Sony, sinds het begon met het digitale lezen te bieden.
Voor mij slaat de balans op dit moment nog (negatief) door naar de prijs, maar de praktische voordelen van een e-reader zijn inderdaad enorm groot. Ik neem altijd een flinke stapel boeken mee op vakantie, en als dat in één reader kan, dat zou geweldig zijn. Maar op dit moment is het gewoon nog te duur. Rekenvoorbeeldje: 15 boeken tweedehands cq. uit de witte boekhandel voor zo'n 5 euro per stuk is in totaal 75 euro. Een e-reader met 15 boeken van gemiddeld 15 euro per stuk is in totaal iets van 500 euro (of meer). Er is ook helemaal geen "terugverdientijd" met zo'n reader. Zodra er een goede reader voor zo'n 150 euro te koop is, én de boeken afhankelijk van moment van uitkomen (oudere boeken dus goedkoper dan nieuwere) tussen de 3 en 10 euro zullen zijn, ben ik om en ga ik ervoor.
De exemplaartjes van die dingen vertegenwoordigen in elk geval geen enkele waarde. Er hangt alleen een door kunstgrepen (DRM) in stand gehouden prijs aan, dus waarom zou je er meer (of zelfs even veel) geld voor overhebben dan voor een papieren boek? Zo'n papieren boek vertegenwoordigt tenminste nog de waarde van grondstoffen en de verwerking daarvan tot een boek. Bij een exemplaar van een e-book kom ik echt niet verder dan bandbreedte voor verzending van elk verkocht exemplaar en de storage voor een enkel exemplaar bij de verkoper. Die kosten zijn praktisch nul.
Zolang een e-book niet de gewone boekenprijs min materiaal, min productiekosten, min opslag- en distributiekosten, en min de kosten van de tussenhandel kost, begin ik er niet aan. Let wel: de auteur mag best wat verdienen, maar niet meer dan wat 'ie nu ook per exemplaar krijgt.
Zijn e-books eenmaal naar de prijs gedaald, dan ga ik niet eens de moeite nemen om ergens een vage torrentsite of nieuwsgroepen af te schuimen in de hoop een kwalitatief goede versie te vinden en is ook meteen de hele noodzaak voor DRM op deze dingen weg.
Je interpretatie is correct, mijn uitleg is dat niet :-) Ik bedoel dus dat e-books goedkoper moeten worden en liefst zonder DRM worden verkocht, en dan precies hetzelfde doen met films en muziek.
Kleine kans dat het gaat gebeuren maar ik droom graag...
Helemaal eens..
de Apple goodies zijn niet vergelijkbaar IMO, de marketing daarvan is zo doorgeslagen dat mensen elkaar gek lopen te maken ook een iDing te kopen..
E-Readers zijn en alle opzichten handig in gebruik, gewicht, leesbaarheid, accuduur etc..
Alleen, zoals het een echte Nederlander betaamt, houden we wel rekening met de prijs.
Een reader + zeg 150 e-boeken mag nooit duurder zijn dan 150 ouderwetse papieren boeken..
Als de markt zou begrijpen dat de kosten van het papier en drukwerk afgetrokken moeten worden van de boekprijs zal de e-Reader in Nederland niet zo snel een sucses worden.
Grinnik, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel ... en die moeten dan natuurlijk net op WW zitten.... :)
Heb nog niet veel e-readers in het wild gezien. Eigenlijk alleen een Kindle, maar heerlijk beeldscherm...
Wij hebben meer dan duizend boeken in huis dus het idee e-book is voor ons qua ruimtebesparing natuurlijk ideaal (of noodzaak :) ) .
Ik heb er twee. Een Cybook Gen, prima apparaat, maar toen het maanden en maanden en maanden ging duren voordat er een firmwareupdate kwam zodat ik ook ePub kon lezen heb ik voor de ePub een Sony aangeschaft. De Cybook heeft nu ook ePub support en wordt nu gebruikt door mijn man. Wij zijn letterverslinders en aangezien onze boekenkasten uitpuilen is een ereader ideaal. Nu die achterlijke DRM er nog af en de e-boekenprijzen nooit hoger dan de goedkoopste druk van het boek en ik ben helemaal gelukkig.
Misschien interpreteer ik het fout, maar je wilt toch niet beweren dat ebooks een redelijke prijs hebben en geen DRM?
Zolang ik (ben in het bezit van 2 ereaders :-)) 10 euro of meer moet betalen voor een Nederlandstalig ebook met DRM wat in p-vorm ook nog eens goedkoper is (struin Bol er maar eens op na) pas ik. Daarnaast is het aanbod vergeleken met vorig jaar enorm toegenomen maar nog steeds veel te klein.
Ik koop alleen engelse boeken, deze zijn een stuk redelijker geprijsd en het aanbod is gigantisch. Deze kosten zo rond de 8 - 10 euro per boek en dat vind ik schappelijk gezien de beperkingen die ik er met de DRM als dank bij krijg.
We hebben het ook niet over lezers maar kopers. Bij ereaders IS de koper de lezer.
Die zuigelingen en peuters hebben geen ereaders....en zij kopen gewone boeken niet zelf.
We kunen beter rekenen per huishouden (7 miljoen) dan worden er 6,7 boeken verkocht.
Per e-reader slechts drie (en dat terwijl je dan toch wel wat te lezen wil hebben op je nieuwe speeltje, headturner)
Hoeveel huishoudens hebben er meerdere ereaders?
OK, 46M kan ook. Dan zou de conclusie zijn dat e-reader bezitters net zoveel boeken kopen als "gewone" consumenten.
En v.w.b. de zuigelingen en peuters: ik weet niet of jij kinderen hebt, maar de meeste kleine kinderen krijgen meerdere boeken per jaar, dus die kan je rustig meetellen.
O dit lijkt me een heerlijk walhalla :)
Ga maar eens na wat een prijsdaling gaat doen met de leeshonger.
(en dan bedoel ik niet de populaire romans van door de grachtengordel gehypte schrijvers/c.q. tv-persoonlijkheden)
De huidige boekenprijzen zijn een enorme beperking van mijn nieuwsgierigheid in bepaalde boeken.
Via Google Books zoekfuncties, links en tags verlekker ik me regelmatig aan vele prachtige boeken (sommige wetenschappelijk, dus knalduur) , maar de boekenprijzen maken het werkelijk onbetaalbaar.
De huidige situatie werkt in de hand dat alleen een handjevol schrijvers die vooral graag met de kop op TV willen komen het boeken/literatuur landschap bepalen.
De rest van de boeken kunnen alleen gelezen worden door de rijken en zo blijven werkelijk interessante, of kritische boeken beperk tot een beperkt clubje in onze samenleving. Ze komen gewoon niet over de commerciel grachtengordel drempel.
Een werkelijk lage boekenprijs kan een enorme stimulans zijn voor een meer democratische toegang tot belangrijke literatuur.
Ja lagere prijzen zullen een enorme stimulans zijn, voor verkoop van ebooks, een stimulans voor schrijverij, literatuur,wetenschappelijk artikelen en hun rijkwijdte etc..
Ik heb op dit moment minimaal een vijftal non-populaire non-fictie boeken die ik graag zou willen kopen (ontdekt via Google Books, maar dat terzijde).... maar de totaalprijs (ca 250 euro) is mij veel te hoog zeker omdat ik van sommige boeken alleen in enkele onderdelen geïnteresseerd ben. Tweedehands uit de VS is bij sommige boeken een optie, maar door verzendkosten etc levert dat nou ook geen gigantisch voordeel op.
Ik koop ze dus niet. Nu niet maar later ook niet.
Als deze boeken als e-book aangeboden werden voor een totaal prijs van ca 50 euro had ik ze allang gekocht.
Blijkbaar is prijs toch altijd het enige argument wat de doorslag geeft bij ons Hollanders. Al lezend door de opmerkingen, ook de iPhone met bijbehorende iStore is redelijk succesvol geworden en kost ook best wel veel geld. Maar ook ik wacht met aanschaf, tot ze betaalbaar worden. ;-)
Ik vind de praktische kant van een e-reader veel belangrijker. Daarnaast is er ook nog een milieukwestie. Voor een gedrukt boek worden best wat boomstammen gebruikt. Daarnaast kan je me niet wijsmaken dat dit proces ooit duurder kan zijn dan het distribueren van een e-book.
Dan het gebruik van e-ink. Super zuinig in energiegebruik, dat moet onze milieufreaks ook aanspreken. Buiten dat het erg handig is dat je maar 1x in de maand dat ding hoeft op te laden. Door deze techniek is het wel minder geschikt voor andere toepassingen als HD film kijken en ingebouwde MP3-speler. Het is wel handig om alles-in-1 te hebben, maar dat drijft de prijs nog hoger en accu capaciteit inherent lager. Dat maakt de iPad ook minder interessant. Een accu capaciteit van 8 uur...
Waar ik op hoop is dat ik mijn kinderen zie opgroeien zonder dat ze een tas van 15 kilo naar de middelbare school hoeven mee te sjouwen op hun fietsje. Beter voor hun ruggetjes onder andere.
Ik denk wel dat er een impuls moet komen vanuit de regering wil hier voldoende draagvlak voor worden gecreëerd. Vanuit de drukkerswereld zal dit natuurlijk nooit gebeuren.
En natuurlijk kunnen bestellingen volledig geautomatiseerd worden. E-book in digitaal winkelmandje leggen, afrekenen, downloaden. Komt geen mens meer bij kijken. Natuurlijk wel voor het controleren en afhandelen van de administratie en andere zaken die voor dergelijke bedrijven benodigd zijn, maar meer ook niet. Het laag houden van de prijzen is dan een essentieel gevolg, wat voor de consument betekend dat ze voor een prikkie een goed boek kunnen kopen en voor de verkoper zal het ongetwijfeld veel geld opleveren waar amper werk voor verricht hoeft te worden.
En een beetje goede schrijver verkoopt zijn boek dan gewoon zelf. Daar komen kant-en-klare webwinkels voor die je kunt huren of kopen tegen een kleine vergoeding. Laagdrempelig, geen onnodige overhead, geen onnodige kosten, win-win :-)
Omdat de readers duur zijn en de boeken ook, zullen mensen die een reader willen de boeken gewoon downloaden.
Een digitaal boek mag niet meer dan 2 euro kosten. Het kost niets om een boek digitaal aan te maken. Copy/Paste en het bestand is gedupliceerd om te verkopen.
Bij drukwerk ligt dat anders.
Schrijvers van de toekomst zullen vaak horen: "Je bent schrijver geworden omdat je boeken wilde schrijven. Je wist dat het een onderbetaalde baan is.. maar jij wilde niet luisteren"
:D
Ik denk dat ze een beetje bang zijn voor prijzen die vele malen lager uitvallen dan die van de papieren variant. Dat is een barrière die doorbroken moet worden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat lage prijzen (en liefst goede uitwisselbaarheid en geen DRM, maar dat terzijde) ervoor zullen zorgen dat er én meer boeken verkocht zullen worden én dat de uitgevers op termijn vele malen meer zullen verdienen dan nu het geval is met de papieren varianten.
Het is toch ook te gek voor woorden dat de e-book variant, onuitwisselbaar en DRM-beveiligd dat het is, maar enkele luttele euro's goedkoper is dan de papieren variant? Daarmee speel je in op een markt van alleen die-hard e-reader fans, niet bepaald effectief als het aankomt op winst maken.
Geef het lage prijzen, geef het uitwisselbaarheid, maak het DRM-vrij en wacht een paar jaar en uiteindelijk is het een goudmijn. Maar dan moeten ze wel eens van die angst die ik hierboven heb beschreven af!
Doe vervolgens hetzelfde met software, games, muziek en films en de entertainmentindustrie heeft een prachtig nieuw verdienmodel waar we jaren mee vooruit kunnen.
En doe je het niet, dan zal de tijd bewijzen dat er geen echte markt voor te vinden is en dat je slechts sporadisch eens een e-reader of e-book zult verkopen.
De readers zijn veel te duur en met de boeken is het niet anders. Ik wacht wel op een betaalbare tablet die alles kan..
Met de huidige beperkingen van een e-book t.o.v. de papieren variant (koop je een boek is dat vervolgens van jou en kun je er mee doen wat je wilt, koop je een e-book mag je er helemaal niets mee), die ook nog eens veel duurder is om te produceren, zou een e-book hooguit 15-20% van de prijs van het papieren evenbeeld mogen kosten. Zodra uitgevers dat gaan begrijpen moet je eens kijken hoe de e-books de deur uitvliegen. Zolang ze dat niet begrijpen moet er gewoon volop gedownload worden totdat ze de ogen openen!
Waarom een e-reader kopen die een of ander obscuur DRM systeem nodig heeft?
Totdat die dingen beter zijn en alle formaten en verkopers ondersteunen houd ik de goedkope oplossing in gebruik van e-reader software op mijn smartphone.
Tuurlijk, maar je kan ook, net zoals ikzelf, wachten op een ontwikkeling die me aanstaat zoals een oprolbaar scherm (waar nu druk aan gewerkt wordt).
Als er een e-book op de markt komt wat de leesgrootte van een A5 je heeft en toch in mijn borstzak past ben ik een van de eerste die hem wil hebben!
Even een zijstraatje; ik heb bewust gewacht met het kopen van een PS3 tot 'ie betaalbaar (en meteen klein en stil) was. En nu is dat met de eReaders net zo: de Sony eReader kost net zo veel als een PS3 (!!!).
Toevallig ben ik in de situatie dat iemand in de familie-sfeer geen bladzijden kan omslaan, maar wel op knopjes kan drukken. En de onlangs aangeschafte eReader is werkelijk fan-tas-tisch!! Ik ben er laaiend enthousiast over! Maar voor mezelf had ik zo'n ding nog niet gekocht. (ik hoop dat Sinterklaas mee leest, want ik wil er ooit wel een hebben).
Goh, GSM, Twitter, E-reader, we kunnen niet meer zonder, toch ?
Nou ik wel hoor, geen probleem en weet je wat ?, mijn wereld is nog steeds niet vergaan !.
Kan een optie zijn als de auteur dat toestaat ja.
www.magespace.net
sennadar.com
Wat mij betreft kan een ebook nooit duurder zijn dan de goedkoopste paperback uitvoering, zeker niet zolang ik DRM zal moeten accepteren.
Uit principe ben ik daar tegen, maar het is zo'n beetje de enige normale optie.
Mensen willen best betalen voor content (zie de Appstore op de iPhone maar!!!) maar niet als een normaal boek 20 euro is, en dan het e-book 18,95. Maak een nieuw e-book rond de 7,50 euro en de wat oudere boeken 2 tot 5 euro en het loopt gelijk als een trein.
Ik heb in ieder geval al een paar maanden een e-reader, en wil niet anders mee! Heerlijk ding, lekker licht en altijd genoeg te lezen bij je.
Zo kan je wel op alles wachten tot je een ons weegt...
Kan de cijfers van 2009 n niet vinden maar in 2008 zijn 46,6 miljoen nederlandstalige boeken verkocht...
Verder zullen de zuigelingen en peuters onder de 16 miljoen zelf geen boeken kopen lijkt me.
Behalve het magere aanbod aan ebooks zijn ook de e-readers volop in ontwikkeling (kleur - video etc.) dat waarschijnlijk ik niet de enige ben die nog even wacht met de aanschaf.
Er staat me bij dat er vorig jaar zo'n 16 miljoen boeken verkocht in Nederland (kan zo gauw de link niet vinden). Je kan dus ook als conclusie trekken dat e-reader bezitters 3x zoveel boeken kopen als andere Nederlanders....
Gewoon gratis kopieren die ebooks toch...
Precies :-) Dat is dus iets waar de nodige verandering bij zal moeten komen kijken.
De opzet van e-books is echter uitstekend. Dergelijk aanbod moet er ook komen voor muziek en films, met hoge kwaliteit, geen DRM en een eerlijke prijs. Dat is wat ze hadden moeten bedenken in plaats van ACTA, maar ach...
Ik zie m'n moeder trouwens, digibeet dat ze is, nog niet echt met een e-reader rondwaggelen. Misschien geven dergelijke voorbeelden aan dat het wat mee zal moeten groeien met de huidige en toekomstige generaties. Men is nou eenmaal een mooi papieren boek gewend, en dat staat ook heel mooi als je een kast vol hebt.
Anyway, zolang de prijzen en uitwisselbaarheid van de content niet serieus competitief gaan worden zie ik geen toekomst in dit fenomeen.
cijfers van gfk slaan op de gehele nederlandse markt. dus naast bol.com ook ebook.nl, selexyz etc etc.
De prijzen die ze vragen voor de ebooks zijn ook belachelijk hoog voor iets dat je na lezing niet (aan vrienden en bekenden) uit kan lenen, weg kan geven of doorverkopen.
Weer een mooi voorbeeld van een titel die nergens op slaat. Bol verkoopt dus drie keer zoveel ebooks als ereaders. Meer staat er niet.
Reageer
Preview