
XS4ALL: alle muziek en films verplicht online
XS4ALL wil met een petitie de Tweede Kamer laten vergaderen over het verplicht online zetten van films en muziek. Zo moet illegaal downloaden verdwijnen.
XS4ALL wil met een petitie de Tweede Kamer laten vergaderen over het verplicht online zetten van films en muziek. Zo moet illegaal downloaden verdwijnen.

XS4ALL: alle muziek en films verplicht online
XS4ALL wil met een petitie de Tweede Kamer laten vergaderen over het verplicht online zetten van films en muziek. Zo moet illegaal downloaden verdwijnen.
De provider is het zat de spil te zijn in de pogingen van de entertainmentindustrie illegaal downloaden tegen te gaan. Het is, zo stelt de provider, niet de taak van de isp's om de problemen van de auteursrechtenindustrie op te lossen. Dat moeten zij zelf doen. Wel doet XS4ALL een voorstel om de problemen rond illegaal downloaden op te lossen.
Via een burgerinitiatief wil de provider 40.000 handtekeningen ophalen zodat de Tweede Kamer een wetsvoorstel kan voorbereiden waarin het online publiceren van films en muziek wordt verplicht. Zo kunnen consumenten alle werken bekijken, waar en wanneer zij dat willen. Met 40.000 handtekeningen moet de Kamer het voorstel behandelen.
Dat gebeurt op dit moment ook al, maar dan illegaal, stelt de provider op zijn site. Als bijvoorbeeld een film in Amerika al beschikbaar is duurt het een tijd voordat hij ook in Nederland is te bekijken. Daarvoor is het wel al mogelijk om de film illegaal te downloaden en dat doen internetgebruikers ook omdat er geen alternatieven zijn.
DVD-kwaliteit
Als alle films en muziek verplicht online worden geplaatst, is het probleem van illegaal downloaden verholpen, aldus het voorstel 'Muziek en film 4ALL'. Dat document begint met de dramatisch klinkende aanhef: "Wij. Alle internetgebruikers van Nederland, vertegenwoordigd door XS4ALL."
Het tijdstip van het online zetten van films- of muziek moet dan samenvallen met het tijdstip van de verspreiding via fysieke dragers. De isp draagt geen oplossing aan voor winkels en bioscopen die dan grootschalige - en legale - internetconcurrentie krijgen.
"De gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit moet minstens gelijk zijn aan de gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit van andere vormen van openbaarmaking. De rechthebbenden ontvangen voor dit gebruik een billijke vergoeding", stelt de provider.
Desgevraagd zegt een woordvoerder van XS4ALL dat het voor de isp niet bijzonder interessant is hoe dat geld bij de rechthebbenden terecht moet komen. "Wij vinden het niet onze taak om zeer gedetailleerde businessplannen te schrijven voor de entertainmentindustrie."
"Zij stellen in hun oplossingen ook altijd voor dat wij het maar regelen zonder verder op in details te gaan." Gedoeld wordt op een mogelijk downloadverbod dat gehandhaafd kan worden door het monitoren van internetverkeer door providers, bijvoorbeeld met gebruik van Deep Packet Inspection. De implementatie, het beheer en de kosten daarvan lijken dan voor rekening van de providers, hoewel de entertainmentindustrie dat niet specificeert.
Portal
De provider wil wel een voorstel doen waarop er geld verdiend kan worden aan het verplicht online zetten van films en muziek. "Je zou een portal kunnnen maken of een website à la iTunes waarop je alle films en muziek waar iedereen op zit te wachten gewoon kan downloaden tegen een redelijke vergoeding. Bijvoorbeeld door te betalen met je creditcard, het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn." Volgens XS4ALL is dit ook prima te regelen omdat de entertainmentindustrie voor een heel groot deel geclusterd is in grote bedrijven. Daardoor zou er snel overeenstemming tussen partijen kunnen komen, denkt de provider.
Het burgerinitiatief staat sinds vanochtend online en op moment van publicatie staan er 1100 stemmen op de teller. Drie kwartier daarvoor lag het aantal net iets boven de 400. Wat de entertainmentindustrie van het initiatief van de provider vindt, is onduidelijk. De NVPI, die in Nederland de entertainmentindustrie vertegenwoordigt, was niet direct bereikbaar voor commentaar.
XS4ALL denkt dat de 40.000 handtekeningen makkelijk worden gehaald. "Waarschijnlijk worden het zelfs veel meer", voorspelt de zegsman.
Redactie voert onjuist modereerbeleid!!
*** reactie verwijderd ***
De oplossing daarvan lijkt me niet te vinden in de verplichting een webshop op te richten.
Meer in:
- Het per direct afschaffen van BUMA, STEMRA, de artiesten-vakbond, en alle andere kartels in deze branche.
- En verder de NMA gewoon zijn werk laten doen.
Ja, het is echt vreselijk hoe jij bent behandeld door "de industrie"! Maar goed dat er een provider is die voor jou opkomt, dit mag niet weer gebeuren! Dvd's uit het buitenland halen, is er iets ergers te bedenken. Er is duidelijk nieuwe wetgeving nodig die "de industrie" in andere banen dwingt! /sarcasme
Niet alles is op DVD verkrijgbaar; moest sommige DVD's uit het buitenland halen, ook NEd ondertitelde, schande, entertainment industrie!!
Ze hebben aardig wat bereikt en op touw gezet in de Nederlandse ASP markt (A voor Access). Maar ze garanderen je geen 8 mbit per seconde download. Als jij Basic hebt dan is dat de max downloadsnelheid. Maar je hebt nog altijd te maken met overboeking. De snelheid die jij gegarandeerd krijgt ligt stukken maar dan ook stukken lager. Je mag blij zijn als dat 320 kbit/s is. Want da's een overboeking van ~1:25. Waar de problemen bij Xs4all liggen is met name Only en VoIP.
Xs4all voelt zich zo ongeveer de koning der providers. Je zou je voor de aardigheid eens moeten abonneren op de Xs4all nieuwsbrief, doorspekt van arrogantie. Elke maand wordt opnieuw gemeld dat ze volgens de test alweer de beste zijn.
Wat voor test dat is, weet ik niet, maar mijn ervaring is dat de kwaliteit en dienstverlening van Xs4all de laatste jaren hard achteruit gehold is. Zo hard, dat terwijl ik vorig jaar nog niet had kunnen vermoeden ooit bij Xs4all te zullen opstappen, ik de provider in december definitief de rug heb toegekeerd. Anderhalve mb snelheid leveren, daar waar 8 mb beloofd wordt (welk probleem al maandenlang werd erkend maar niet werd opgelost door Xs4all) begon me uiteindelijk de strot uit te hangen.
Dus laat Xs4all vooral niet mede namens mij spreken!!!
Wel dat kan ik mij goed voorstellen. Aan de andere kant: het is een petitie, ze zijn er tenminste eerlijk over, en het zijn in ieder geval techneuten die verstand van zaken hebben.
Ik denk dat dit meer iets zou zijn geweest voor een onafhankelijke organisatie.
Uiteraard is dat geen reden, maar dat het wel gebeurt (en dat is niet alleen bij ww) geeft aan dat de kruistocht van BREIN effect heeft, zij het dan niet helemaal volgens de regels, maar dat zijn we nu wel gewend van ze...
Maar omdat organisaties zoals BREIN het altijd maar hebben over 'het illegaal downloaden', denkt iedereen dat het ook illegaal is. Maar dat zijn slechts de verdraaide woorden van BREIN...
Nog geen reden dat Webwereld die woorden dan steeds foutief moet overnemen.
Even voor de duidelijkheid: je hebt de entertainment industrie die op elke wijze probeert de gebruiker 5x te laten betalen voor dezelfde content, en ze dan te verplichten ook nog dankbaar te zijn.
En je hebt ook de adult-entertainment industrie die al die stations allang gepasseerd zijn. Je kan op 1000en wijze betaald en niet betaald aan "volwassen" entertainment komen, want ze weten toch wel dat er mensen komen die wel betalen. En het grappige is dat de volwassen industrie juist tegen data-opslag is, tegen deep-packet inspection, tegen verplichte censurering door de isp.
Ik heb zelf een Premium bij Spotify genomen in de tijd dat dit in Nederland nog wel kon. Het valt me op dat in Spotify veel materiaal van Nederlandse artiesten gewoon beschikbaar is/blijft en dat ook nieuw materiaal verschijnt. Zelfs alleen voor de landen Nederland en België. Kijk maar eens naar dit voorbeeld van de albums van de Dijk in Spotify. Het lijkt me daarom niet dat het probleem bij de platenmaatschappijen zit.
Dat is wel heel lang geleden
Klopt, lees maar Maar dat geldt alleen voor de z.g.n. 'thuiskopie'. Je mag het gedownloade niet verspreiden.
Maar omdat organisaties zoals BREIN het altijd maar hebben over 'het illegaal downloaden', denkt iedereen dat het ook illegaal is. Maar dat zijn slechts de verdraaide woorden van BREIN...
Het probleem is nu juist dat er door toedoen van de entertainment-industrie (en de door haar omgekochte beleidspersonen) allang geen vrije markt meer is voor muziek en films. Ondanks de enorme veranderingen qua technische mogelijkheden blijft men vasthouden aan een volstrekt verouderd productie- en distributiemodel terwijl men de ontwikkeling van passende nieuwe modellen aan alle kanten frustreert. Uiteindelijk in hun eigen nadeel!...
Hmmm... Het zijn wél de Hacktic mensen die internet 'Access for All' hebben opgezet. ;-)
Het probleem bij de ISP neerleggen is ook niet goed. Maar het gaat hier om entertainment. Dat is een domein dat prima aan de vrije markt overgelaten kan worden. Als de manier van aanbieden je niet zint dan ga je niet naar de bios of je koopt de film niet. De overheid moet zich hier zo min mogelijk mee bemoeien. De entertainment industrie moet haar probleem van verouderde business modellen niet op andermans bordje proberen te leggen.
Eh, er staat alleen dat er een verplichting moet komen. Er staat geen business case bij. De entertainment industrie kan gerust tegen betaling de films online zetten. South Park is daar ook een goed voorbeeld van.
Ben ik het niet mee eens.
Dat staat voor mij als een paal boven water. Het is een stuk makkelijker om met al je vrienden ff naar de bioscoop te gaan in plaats van ff wat online te kijken (te kleine bank enzo).
Zoals het op de website te lezen is, verwacht de entertainment industrie wel van de overheid dat ze het probleem wettelijk neerleggen bij de ISP.
Dus nee, zo gek is het niet.
Ik ben er helemaal voor.
Ook kwa businessplan zie ik wel een heleboel voordelen. Hoef ik helemaal niet meer bij Canaal digitaal gaan klagen dat ze nog steeds geen SCI-FI doorgeven. Ik kan gewoon bij de makers terecht en hop ik kijken, zij geld vangen.
Vooral als dit via open spelers kan zodat die on-the-fly fansubs kan gebruiken voor ondertiteling.
Beetje tendentieus van Webwereld dat er steeds over illegaal downloaden wordt geproken. In het stuk van XS4ALL wordt gesproken over het downloaden uit illegale bron, wat in Nederland niet illegaal is!
Of het haalbaar is of niet, ik heb in ieder geval getekend. T'is geen slecht idee.
Pfffffff, de filesharinglicentie van Buma was helemaal geen serieus te noemen idee! Het kwam erop neer dat Buma van de internet providers KGB-agentjes wou maken. Nu komt XS4ALL met een even onzinnig voorstel, juist om duidelijk te maken hoe absurd de positie is die de tegenpartij in deze discussie telkens inneemt.
Precies. Dit 'plannetje' is bedacht door de marketingdirecteur van KPN dochter XS4ALL, en het werkt perfect. Gratis reclame voor XS4ALL op oa. Webwereld. Als serieuze bijdrage in het 'piraterijdebat' stelt dit natuurlijk helemaal niks voor.
Leuk hoor, maar het duurt nog wel ruim 11 maanden voor het weer 1 april is.
Dat zeg ik
Het zijn idd. niet de ISP's die Spotify hinderen. Het lastige is dat Spotify de belangrijkste platenmaatschappijen in elk land mee moet krijgen in hun business model. Een dienst als Spotify werkt alleen als ze bijna alle muziek kunnen aanbieden. Spotify prioriteert op dit moment een lancering in Amerika boven een lancering in NL (niet helemaal onlogisch). Gelukkig woon ik in Zweden, dus kan ik al een tijd genieten van Spotify. Ik kan niet anders zeggen dan dat Spotify echt erg goed is. Voor de prijs van minder dan 1 CD per maand kun je overal en altijd luisteren naar (vrijwel) alle muziek die ooit opgenomen is. Ook offline (maar dan beperkt tot max. 3000 nummers in je eigen playlists).
xs4all...hackers? Wat een onzinreactie.
En als ik in de trand van je reactie zou meedenken...vrijwel iedereen verstaat in Nederland engels. Neem je toch gewoon een buitenlandse versie?
NL is klein, heeft een kleine markt...maar is zoals elk klein land naar buiten gericht.
Beetje trieste zet van XS4ALL in de discussie die Buma tamelijk serieus startte met het idee van een 'filesharinglicentie'. Dit is niet meer dan slimme en vrijwel gratis marketing, die het (volledig onterechte) beeld van XS4ALL als voorvechter van de vrije internetter moet bevestingen. In werkelijkheid is XS4ALL gewoon een (zeer) winstgevende KPN dochter, die z'n maatschappelijke verantwoordelijkheid zoveel mogelijk wil ontlopen.
Dat Spotify hier nog niet beschikbaar is ligt niet aan de ISP's. Het is met name Spotify zelf dat in Nederland geen brood denkt te kunnen verdienen. Ik moet eigenlijk zeggen dacht we ze zouden dit jaar naar Nederland komen. Een termijn is helaas nooit genoemd.
Nee, omdat ze van het ''gezeur'' af willen zijn, en gewoon de beste provider van Nederland willen zijn, door zich als een held te gedragen dat namens ''ons'' spreekt.. Zolang hun internet kwaliteit maar goed blijft.. toch?
Ik wil niet dat mijn zoekresultaten worden opgeslagen en gebruikt voor commercieel gewin. Dan is een directe link wel fijn, of gebruik je een meta zoekmachine
Het zou zomaar kunnen dat een groot aantal mensen inderdaad al gestopt is met kopen van muziek en films... ;-)
Maar zeg nou zelf: een goede film is pas echt goed in de bioscoop. Zelfs met een business model waarbij je online direct al kan kijken blijven de bioscopen IMHO wel gevuld.
Alles online zetten, dat houd dus ook in: alle films die er maar ter wereld zijn, ook oudere films en films die door een stelletje malloten verboden is. Malloten ja, want sinds wanneer bepaalt een ander voor mij wat ik wel en niet mag zien ?
Waar bemoeien die hackers van xs4all zich mee?
Als dit er door komt, weet ik zeker dat de entertainment industrie Nederland vaarwel zegt. We hebben toch al een hele kleine markt en straks valt er helemaal niets meer te verdienen. De Amerikaanse moedermaatschappijen zullen hun Nederlandse kantoortjes dan opdoeken. Heeft xs4all zijn zin, maart worden we daar blij van?
Als er inderdaad zoveel mensen eens zijn met dit betoog, waarom stoppen die mensen dan niet tot nader orde met het kopen van muziek en films? Dan heb je binnen de kortste keren je zin.
Nadat de pagina gecached is overigens.
Apple heeft aangetoond dat met iTunes een goede business mogelijk is. Dat is een betere aanpak dan instellen van ingrijpende wetgeving om illegaal downloaden tegen te gaan. Interessant initiatief van XS4ALL dat het probleem neerlegt op de plek waar het hoort: de entertainment industrie.
Tja, downloaden is nu (in Nederland) nog steeds niet illegaal, uploaden daarintegen wel. En dat willen ze nu juist verplichten.
Zoiets verplicht laten stellen door de overheid is geen goed idee. Nog even en de overheid moet er ook aan meebetalen.
Er is inderdaad iets misgegaan met linken. Nu staan ze er weer in.
Zelf googlen is niet verboden hoor ;-)
Het feit dat ze bij voorbaat al zeggen namens mij te spreken roept een enorme aversie in mij op.
En da's denk ik ook precies wat ze hiermee willen zeggen...
Voor muziek bestaat al een poos Spotify. Daarover is al zoveel geschreven dat ik het als bekend veronderstel. Spotify is nog steeds niet beschikbaar in NL omdat hier geen enkele ISP er brood in ziet. XS4ALL wil dus beschikbaarstelling verplichten maar niet meewerken aan het meest voor de hand liggende verdienmodel. Of heb ik iets niet begrepen? Vast.
Kan het niet echt een oplossing noemen.
Wat ze in feite doen is de entertainmentindustrie een koekje van eigen deeg geven. Die leggen het probleem tenslotte ook geheel bij de providers neer.Totaal niet haalbaar en bijna net zo onzinnig als providers te verplichten elke bit die voorbij komt te scannen.
Kortom: een geweldig initiatief waar ik graag voor teken. Het verplicht in behandeling nemen van een dergelijke wet impliceert dat regerende partijen zich ook verplicht in de materie moeten verdiepen. En dat is denk ik wat XS4All met deze actie wil bereiken. Daarom heb ik de petitie direct ingevuld!
En zo is het helemaal. "Alle muziek en films online!" Prima idee, maar waarom zou dat via de overheid verplicht moeten worden gesteld? De industrie moet zelf maar zo slim worden om in te zien dat dit voor hun voorbestaan beter is. Zo niet, ook goed.
Hallo? Wat dacht je van een linkje naar de petitie, of op zijn minst naar XS4ALL?
Ik wordt zo moe van al die nieuwsartikelen op het Internet die geschreven lijken door mensen die zelf nog in het krantentijdperk leven en er niet aan denken om ook daadwerkelijk te linken naar de websites waar ze over schrijven. Deze valt gelukkig nog mee, er staat tenminste nog één linkje in...
XS4All gebruikt, heel slim, een instrument dat voor alle rechtspersonen in Nederland openstaat: een issue naar de 2e kamer brengen.
Gooi het maar in het openbare, in plaats van al dat achterkamer bekonkel en gelobby. Uitstekende move en in het kader van ACTA kan dit toch heel wat hoofdbrekens opleveren.
Het zou zelfs zo ver kunnen gaan dat Nederland het verdrag niet kan ratificeren. Al is dat meer SF denk ik.
Dus XS4All kiest er voor om niet een heleboel lobbyisten in te zetten die namens de providers te werk gaan. Ik ben het dus niet met je eens dat ze het er zich makkelijk van afmaken.
Die mening ben ik wel toegedaan over de entertainment industrie (e-industrie?) laat die maar eens met de billen bloot, na al dat ouwe jongens krentenbrood. Wat die zeggen is nog simpeler: het mag niet dus provider doe er wat aan.
Als ik mijn telefoon gebruik om iemand lastig te vallen is de telefoonmaatschappij ook niet verantwoordelijk. Als ik mijn telefoon gebruik om op afstand een bom tot ontploffing te brengen ook niet.
Waarom een ISP dan wel voor iemands downloadgedrag?
Stel dat Nigeria nu zo'n wet aanneemt. Betekent dat nu dat alle Nederlandse films in Nigeria (en de rest van de wereld) bekeken moeten kunnen worden zodra ze in de bioscoop uitkomen? Beetje naief voorstel. Wat heeft de Nederlandse filmindustrie met Nigeria te schaften.
Doet me denken aan de tijd dat in Kenia president Moi aan de macht was. Die bedacht dat alle schoolkinderen gratis melk moesten hebben. Een paar jaar later was de grootste boerencooperatie failliet.
Nu zal dat met de grote hollywood boeren niet zo snel gebeuren maar ik vraag me af wat XS4ALL nu werkelijk wil bereiken. Dat het auteursrechtensysteem op de schop moet is duidelijk. Het alternatief is wat lastiger. Heffingen (lijkt op de thuiskopieheffing, geen voorstander van)? Ik denk dat XS4ALL zich hier wat te gemakkelijk vanaf heeft gemaakt.
Hmm. Beetje vreemde verplichting. XS4All heeft gelijk als ze zegt dat ze geen gedetailleerde businessplannen voor de entertainment industrie hoeft te schrijven. Maar ook de wetgever zou zich niet op dit niveau met de industrie moeten bemoeien. Natuurlijk is de manier waarop de industrie nu werkt achterhaald. Geen goed en makkelijk online aanbod en tegelijkertijd wel alle juridische middelen uit de kast trekken om downloaden tegen te gaan.
Maar in principe moet de industrie zelf weten hoe ze haar producten aanbiedt. Het is niet de rol van de overheid om een bepaald distributiekanaal af te dwingen. Zowel providers als de entertainment industrie moeten niet steeds naar de overheid kijken en proberen regelgeving af te dwingen. De industrie moet gewoon zelf goed voor haar klanten zorgen. Als ze dat niet kan gaat ze failliet, dat is ook goed. De overheid moet eerder regels gaan minderen en rare constructies zoals de Buma en de Sena gaan afbreken.
En ook gaat het voorbij aan tv-series - bewust gok ik, want daar geven de zenders in Nederland natuurlijk veel geld aan uit om er vervolgens ladingen reclame tussen te kunnen proppen.
Net als dat ze dat voor films doen natuurlijk, maar met de huidige dvd-releases lopen ze daar al achter de kopende consument aan.
Dat is wel jammer. Zo'n houding heeft de ANWB ook vaak namens alle autobezitters.
En wat ook wel wat paradoxaal is:
Om vervolgens met een oplossing te komen....
Hier, dus: [Link]
Gewoon via de nieuws pagina van xs4all opgesnord.
Steunbetuiging burgerinitiatief muziek en film 4ALL
Notitie: er wordt confirmatie gevraagd via email.
Een link naar de pagina waar deze petitie op staat zou ook niet verkeerd zijn.
Briljant! Dit legt het probleem daar waar het hoort: bij de aanbieders.
Dat is helemaal afhankelijk van hoeveel het bekijken en beluisteren gaat kosten.
Reageer
Preview