
Nieuwe recycle-regels funest voor webwinkels
Webwinkels moeten elektronische apparaten weer terugnemen als de klant ervan af wil. Dat geldt voor zowel kapotte als herbruikbare producten. De kosten die ze daarbij maken moeten ze zelf betalen.
Webwinkels moeten elektronische apparaten weer terugnemen als de klant ervan af wil. Dat geldt voor zowel kapotte als herbruikbare producten. De kosten die ze daarbij maken moeten ze zelf betalen.

Nieuwe recycle-regels funest voor webwinkels
Webwinkels moeten elektronische apparaten weer terugnemen als de klant ervan af wil. Dat geldt voor zowel kapotte als herbruikbare producten. De kosten die ze daarbij maken moeten ze zelf betalen.
Dat is het gevolg van de nieuwe richtlijn van de Europese Commissie, die strengere regels stelt voor “het groeiende volume afgedankte elektrische en elektronische apparaten.” De webwinkels moeten de apparaten verplicht weer terugnemen en testen op mogelijk hergebruik.
De nieuwe regelgeving is nog in de ontwerpfase. Het Europees Parlement heeft inmiddels zijn fiat gegeven, en nu is het aan de lidstaten van de unie om het ontwerpbesluit goed te keuren. Het besluit geldt overigens voor de gehele retailbranche, maar lijkt vooral fnuikend voor webwinkels, waarvan de processen niet zijn ingericht om afgedankte elektronica in te zamelen en procedures verder af te handelen.
Webwinkels betalen retouren
De richtlijn zegt expliciet dat de webwinkels voor de retouren moeten betalen. Eindgebruikers moeten kleine hoeveelheden afval terug kunnen sturen "zonder hiervoor kosten te hoeven maken, met inbegrip van porto- of bezorgkosten". Grotere producten kunnen naar lokale inzamelingspunten worden gebracht, die vaak door gemeenten zijn ingericht.
Vanaf 2016 moeten de lidstaten 85 procent van de afgedankte elektronische apparatuur inzamelen. Voor volgend jaar is de eis dat er 4 kilo elektronisch afval per inwoner wordt ingezameld. Die norm is al eerder vastgesteld.
Detailhandel fel in de oppositie
Branche-organisatie Thuiswinkel.org kon voor het publiceren van dit artikel nog niet reageren. Detailhandel Nederland is fel in de oppositie gegaan. “Detailhandel Nederland betreurt dat het Europees Parlement winkels wil degraderen tot milieustraat. Over de rug van winkeliers wordt hier een goedkope politieke statement gemaakt, zonder serieus rekening te houden met de praktische consequenties. Dit is Brussel op zijn slechtst”, zegt de belangenvereniging in de eigen website.
Detailhandel Nederland ziet allerlei beren op de weg als het gaat om de inzameling via webwinkels. “Dat de consument zijn afgedankte elektronica per post naar de webwinkel zal opsturen is niet aannemelijk. Als gevolg zal toch hoofdzakelijk de reguliere detailhandel door de ongelimiteerde inzamelverplichting van kleine apparaten worden getroffen.”
Branchevereniging gaat lobby'en
Detailhandel Nederland zegt de komende maanden Europarlementariërs te willen overtuigen dat de “ongelimiteerde inzamel- en sorteerverplichting” van de baan moet. “Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.” Ook zal intensief worden gesproken met de lidstaten. “Zij zullen samen met het EP over deze wetgeving tot een compromis moeten komen.”
De consument betaalt al-tijd! Als het niet apart op de rekening staat, is het wel in de verkoopprijs verrekend. Alle "plannetjes" die van hogerhand worden bedacht en zgn. geld zouden gaan kosten voor de leverancier, worden uiteindelijk allemaal door de consument betaald, geloof me maar... Of denk je dat winkeliers filantropische instellingen zijn die graag de kosten op zich nemen?
Laatst een TV gekocht bij een webshop en er stond keurig een vinkje "oud artikel retour nemen"........
Niet aangevinkt want de ouwe doet het nog :)
Hmm, een EC besluit, jammer nou.
Verleden jaar maart werd er hier in .NL verwijderingsbijdrage verdwijnt gesteld, vanwege de grote hoeveelheid poen in het potje.
(van het huidige kabinet heb ik er niets meer over gehoord, maar ergens gaat er weer extra geld weggesluisd worden van de burgers/belastingbetalers)
Scheidt zelf oud papier, glas en groenbakafval. Maar heb nog nooit apparaat ingeleverd bij aankoop van een nieuwe. Gaat ie naar zo'n arm afrikaans land waar kinderen tussen smeulende printplaten zoeken. Of gewoon in de afvalbak achter het bedrijf. Zoveelste kansloze heffing.
Als je kleine artikelen koopt welke gewoon via bezorgdiensten als tnt/gls/dhl worden afgeleverd nemen zij echt niks mee retour hoor. Tenzij ze er een afhaal order voor hebben of dat jij een paketje hebt met bij behorende sticker 'postzegel'. (web-)winkels met eigen bezorgdienst, dat is wat anders...
En als je bij het winkelen het bij een winkel afgeeft, maak je zelf de bezorgkosten (tijd, brandstof).. dus waarom niet zelf de bezorg kosten dragen om het naar je webwinkel op te sturen?
Idemdito hier. Webshop levere de nieuwe apparatuur, werd ook nog uitgepakt, aangesloten, op defecten gecontroleerd en werkend achtergelaten, en het oude spul namen ze mee alsmede het verpakkingsmateriaal van het nieuwe spul.
Ik vind het een erg goed initiatief om de enorme hoeveelheid (kostbaar) elektronisch afval terug te dringen en te recyclen. Echter, de consument mag hier in ieder geval niet voor betalen anders gebeurt er niks. Maar ik begrijp de kritiek van met name webwinkels wel. Ik vind dan ook dat de producent mag betalen voor de kosten die hieraan verbonden zijn. Als je iets in de wereld brengt mag je ook zelf opdraaien voor de kosten van recycling.
Ik zie het probleem niet.
De keren dat ik via internet gekocht heb, wasmachine, koelkast. Kon ik aangeven of ze de oude retour moesten nemen. dat werd gedaan zonder extra kosten, net als het plaatsen en het verpakkingsmateriaal meenemen.
Het is vooral de bedoeling dat oude apparaten niet in het huisvuil terecht komen. Als je het naar het afvaldepot brengt is het prima. Het gaat er om het de mensen gemakkelijk te maken. Dan ligt het voor de hand om oude apparatuur in te kunnen leveren bij de winkel waar je een nieuwe koopt. Net zoals je batterijen kan inleveren bij winkels die ze verkopen.
Dus als ze je nieuwe wasmachine komen brengen, dan nemen ze gelijk de oude mee.
Als je winkels de verplichting oplegt om oude apparatuur terug te nemen, is het concurrentievervalsing om webwinkels die verplichting niet op te leggen.
Uiteindelijk betaalt er altijd iemand.
Ik laat een nieuwe koelkast (of andere grote apparatuur) brengen en dan de oude gewoon door het betreffende bedrijf afvoeren.
En dat was trouwens de laatste keer gewoon door een webshop.
'eu' is dat nieuwe munteenheid? Gebruik dan een € teken als je te lam bent om euro te spellen.
Sorry voor de overlast, maar ik stoorde me er ontzettend aan.
Ontopic: in plaats van dit soort onzinnige regeltjes te verzinnen laat dan de winkels een bijdrage inleggen voor subsidies aan kringlopen om de 2e hands electronica nieuw leven in te blazen, dan heb je meer hergebruik kans dan dat de webwinkel het test, die gaan het echt niet weer hergebruiken.
Wat een heerlijke onzin weer.
Alsof er iemand zijn zooi terugbrengt naar de winkel.
Meestal zet je niet eerst de koelkast in de kofferbak als je een nieuwe gaat kopen, en of je hem nou naar de winkel brengt of naar het afvaldepot, dat maakt toch ook geen klap uit.
En alles wat klein genoeg is voor de zwarte bak, gaat gewoon daarheen als ik niet toevallig richting de stort moet.
Ik lijk wel gek om het in te gaan pakken, op te sturen en de (web)winkel er mee op te zadelen.
Is dat de reden dat we verwijderingsbijdrage betalen? Ik dacht dat die gebruikt werd om mensen aan het werk te houden die die rommel uit elkaar slopen.
En met het overschot in die pot geld kunnen die mensen een HEEL riant salaris opstrijken hoor ;)
Maar in 10 jaar tijd, heb ik nog NOOIT 1 apparaat bij de winkel ingeleverd.
Ook naar een winkel brengen zie ik niet snel gebeuren./quote]
Sinds 1999 betalen we in Nederland een verwijderingsbijdrage. Het is inmiddels volstrekt normaal om bij aankoop van een nieuw apparaat het oude in te leveren. Dat doe je bij de winkel waar je het nieuwe apparaat koopt.
Het lijkt wel of je daar nooit van hebt gehoord, of denkt dat het iets heel nieuws iets.
Bij de webwinkel kassa komt een checkboxje: stuurt u oud spul retour. vink je die aan verhoogt de kassa je totaal met 50-100eu.... en stuurt je een paketpost zegel voor een paket tot 10kg (of wat is het paketgewicht limiet tegenwoordig voor een paketzegel van een eu of 7?) toe bij je paketje.
Mooi omschreven, maar dit gaat in de verkoopprijs verrekend worden. De consument zal uiteindelijk betalen.
Zie hier de resultaten van een overheid die zijn kerntaken niet nakomt maar wel de heffingen blijft verhogen. Dit is gewoon een taak van de gemeentes. Punt uit. Ze hebben de afgelopen jaren landelijk de tarieven voor afvalinzameling aanzienlijk verhoogd, terwijl de serviceverlening en de frequentie aanzienlijk omlaag gaan. Dit ongelimiteerde wanbeleid wordt nu dus zelfs gesouteneerd en beschermd door regeltjes van boven.
Als je alle kosten van dit soort maatregelen en gescheiden afval inzamelen opnieuw gaat bekijken, zal het mij niet verbazen als achteraf scheiden nu veel goedkoper is geworden.
Het lijkt me inderdaad sterk dat mensen apparatuur in gaan pakken en naar een webwinkel gaan sturen wanneer het product aan het einde van z'n levensduur is. Ook naar een winkel brengen zie ik niet snel gebeuren.
Nederland heeft veel kringloopwinkels en elke gemeente heeft een plek waar je afval kunt brengen. Ik denk niet dat winkels zich er echt druk om moeten maken.
Ik zou ook niet weten waarom winkels de functie van de gemeentewerf zouden overnemen. Typisch Brussel, waar men losgezongen van de werkelijkheid weer wat bedenkt...
Reageer
Preview