
Adverteerders niet blij met `wildplakker' Gator
De brancheorganisatie voor online advertentie IAB is niet bepaald te spreken over Gator, een bedrijf dat banners over andere advertenties heen plakt.
De brancheorganisatie voor online advertentie IAB is niet bepaald te spreken over Gator, een bedrijf dat banners over andere advertenties heen plakt.

Adverteerders niet blij met `wildplakker' Gator
De brancheorganisatie voor online advertentie IAB is niet bepaald te spreken over Gator, een bedrijf dat banners over andere advertenties heen plakt.
Het softwarebedrijf Gator heeft een creatieve manier gevonden om aan inkomsten te komen. Gator maakt software voor het automatisch invullen van formulieren, het onthouden van wachtwoorden en het vergelijken van prijzen. Het bedrijf biedt zijn software gratis aan.
In ruil voor het gebruik van de software, krijgen gebruikers banners te zien wanneer zij gaan internetten. Het probleem is alleen dat die banners over de bestaande advertenties op sites van derde partijen worden geplakt. Ook bij pop-ups vervangt Gator de bestaande advertentie door één die het bedrijf zelf heeft verkocht.
"Het is alsof je een tijdschrift in de brievenbus krijgt bezorgt en er achter komt dat iemand zijn eigen advertenties over die in het blad heeft heen geplakt", zo zegt een woordvoerder van Foote, Cone & Belding, een van de grotere Amerikaanse advertentiebureaus, tegen CNet.
Door de actie van Gator weten adverteerders die fikse bedragen betalen voor bijvoorbeeld reclame op Yahoo opeens niet meer zeker dat hun mededeling de internetter bereikt. Bovendien zijn uitgevers niet erg te spreken over de aantasting van hun site door de software van Gator.
De brancheorganisatie Internet Advertising Bureau (IAB) heeft inmiddels in een verklaring de praktijken van Gator veroordeeld. Volgens de IAB maakt het bedrijf zich schuldig aan `oneerlijke concurrentie en bedrieglijke praktijken' die in strijd zijn met de wet. De IAB overweegt naar de Amerikaanse toezichthouder voor de handel FTC te stappen.
De directeur van Gator, Jeff McFadden, blijkt zich volgens een gesprek met CNet van geen kwaad bewust te zijn. "We hebben het recht deze vorm van reclame te tonen", zo zegt McFadden. Hij vergelijkt Gator uitgerekend met de uitgevers die bezorgd hebben gereageerd op de praktijken van zijn bedrijf. "Zoals zij gratis content aanbieden en via advertenties geld proberen te verdienen, zo leveren wij gratis software met advertenties", aldus McFadden.
Gator telt naar eigen zeggen acht miljoen gebruikers. De software is aan een flinke opmars bezig omdat het onder meer wordt meegeleverd met de populaire uitwisseldiensten KaZaA en iMesh.
Het Californische Gator is niet het enige bedrijf dat op creatieve wijze advertentie-inkomsten probeert aan te boren. Enige weken geleden ontstond ophef over TopText, een programma van het eveneens Californische bedrijf Ezula. TopText onderstreept woorden op webpagina's met een gele lijn. Indien de internetter op het woord klikt, komt hij terecht bij de website van een adverteerder. Ook TopText wordt, veelal zonder dat de gebruiker het weet, bij programma's als KaZaA meegeleverd.
Tommy:Een nieuw medium geeft nieuwe mogelijkheden. In drukwerk zou het onmogelijk zijn om stickers over advertenties te plakken. Op Internet kan zoiets wel. Bron van alle ellende is het ontbreken van een goed betalingssysteem op Internet. Adverteren is bijna het enige (indirecte) betalingssysteem dat er bestaat. Oplissingen moeten dus gevonden worden voor het betalingsprobleem, niet voor de nieuwe mogelijkheden die nieuwe media bieden.
G. E. van het Laar:Ik ben een paar keer laaiend geweest. Ik kreeg telkens een dollarbillet over je scherm. Wat heeft me dat een moeite gekost om het er weer af te krijgen. Firma's die met deze GATOR in ze gaan krijgen een "haat" van de gebruikers. Ik vindt dit inbreken op een ander z'n systeem. Kan iemand dit eens juridisch bekijken of zoiets wel mag? Ik zal de eerste zijn die in de rij staat om daar bij GATOR een flink de ramen te lappen met een baksteen. GATOR... IK HAAT JULLIE !
gerard:Ik heb kazaa verwijderd met de officiele uninstall. Haalt inderdaad de spyware niet weg. Evengoed was die met ad-aware te prima te verwijderen. Overigens stem je bij installatie van Kazaa in met de installatie van spyware... (Soms is het de moeite waard om die gebruikersovereenkomst te lezen...) Als je trouwens een "custom install" doet in plaats van een volledige krijg je de keus om een paar soorten spyware niet te installeren
Frank:Goeie ontwikkeling dat adverteerders elkaar nu te lijf gaan. Is het niet hypokriet als een bannerbaas klaagt dat zijn reclames door de concurrent worden weggeplakt?
jhatting:behalve het plakken van reclamebanners doet het programma van gator ook informatie van surfgedrag verzamelen en gebruiekn.
Jos Jongejan:KaZaa / Toptext: Ik heb de directory naam (in program files) veranderd naar screw you, en toen waren die irritante "woorden" weg.
Maar dit gator slaat echt alles, en dan nog stoer zeggen dat hun gratis software aanbieden en daarom ook advertenties tonen
DAN MOET JE DIE IN JE EIGEN SOFTWARE ZETTEN en niet in de gratis content van WEBPAGINAS
Software != Webpage Content
Wat een idioot zech, ik ga meteen kijken of dit Gator hetzelfde doet met mijn Netwerken, en owee als het niet geuninstalled kan worden...
Rik:Voor zover ik heb gezien kun je er gewoon voor kiezen Gator en nogwatTop niet te installeren op je systeem..
jan:Het is niet meer te volgen. De ene vondst volgt de andere op en het wordt steeds duidelijker dat techniek alles mogelijk maakt en dat bedrijven gewoon alle grenzen van fatsoenlijkheid overschrijden in hun strijd om de aandacht van de gebruiker. Uiteindelijk is het internet nog net zo anarchistisch als in het begin alleen zijn de anarchisten veranderd.
Marc de Vries:Ja blijft gewoon staan die troep die bij Kazaa wordt bijgeleverd. Kazaa werkt niet meer als je de spy software(trojan;) met Adware wist.
Gator vervangt de advertenties en popups.
Dan zou het ook mogenlijk zijn dat deze helemaal niet getoond worden!! DAAR WIL IK WEL VOOR BETALEN :)) geen reclame meer.
Als iemand dat even maakt, koop ik het meteen.
MEM@:Ten eerste zou ik niet weten waarom iemand ooit bank/credit card gegevens aan zo`n klote progje zou toe vertrouwen.
En ten tweede het is toch ronduit belachelijk dat die gasten beweren dat ze het recht hebben om zomaar ad`s te vervangen! Echt weer de Amerikaanse mentaliteit. Het is gewoon diefstal.
patrick:Ik weet niet wat het probleem is, er zijn ook
zoveel produkten die de banners eruit slopen,
surft een heel stuk rustiger moet ik zeggen.
Reageer
Preview