
Bijenkorf geeft slecht voorbeeld aan andere winkels
Het besluit van de Bijenkorf om te stoppen met online winkel is een reactie op het verleden in plaats van een visie op de toekomst.
Het besluit van de Bijenkorf om te stoppen met online winkel is een reactie op het verleden in plaats van een visie op de toekomst.

Bijenkorf geeft slecht voorbeeld aan andere winkels
Het besluit van de Bijenkorf om te stoppen met online winkel is een reactie op het verleden in plaats van een visie op de toekomst.
Na vijf jaar heeft Bijenkorf onlangs besloten haar webwinkel te sluiten omdat de omzet niet synchroon liep met de inspanningen. Hiermee geeft Bijenkorf een slecht voorbeeld voor andere Nederlandse retailers, waarvan er al veel twijfelen over het nut van online winkels gecombineerd met offline vestigingen. En dat terwijl de integratie van online en offline activiteiten essentieel is om te kunnen concurreren met grote buitenlandse warenhuizen en de actieve benadering van lokale online shops. Retailers zouden de resultaten van online en offline inspanningen niet afzonderlijk moeten beoordelen. Wanneer het aanbod en de marketingactiviteiten voor online en offline synchroon lopen, heeft de retailer de mogelijkheid om te groeien en het marktaandeel te vergroten.
Uit recent wereldwijd onderzoek van de Economist Intelligence Unit blijkt dat internet voor driekwart van de ondervraagden de komende twee jaar hèt bepalende retailplatform zal zijn. Nederland loopt minstens een jaar achter op Groot-Brittannië op het gebied van online shopping. In Groot-Brittannië zijn de online en offline activiteiten zeer goed geïntegreerd en complementair, terwijl deze in Nederland veelal nog steeds gescheiden zijn.
Nederlandse retailers hebben in tegenstelling tot hun Britse collega's weinig kennis van zaken wanneer het op de mogelijkheden en kansen van online activiteiten aankomt. Vaak worden zeker achter de schermen de marketingactiviteiten online en offline geheel gescheiden; ze zijn onnodig terughoudend in het meegaan met marketingkansen. De Nederlandse consument oriënteert zich graag via internet op de aankoop van een product en winkelt tweemaal zo vaak online als bijvoorbeeld onze zuiderburen. Redenen om online shoppen te verkiezen boven de eigenlijke winkel zijn voornamelijk gemak en prijs. Deze worden vaak onterecht onderschat door de Nederlandse offline winkeliers.
In 2005 zijn de totale retailbestedingen met 1 procent gedaald tot 78,9 miljard euro terwijl de online retailbestedingen met 32 procent zijn gegroeid naar 2,21 miljard. Online neemt dus nog maar een klein deel voor zijn rekening maar het is wel het kanaal waar groei in zit. Als deze trend zich doorzet is het aandeel online over vijf jaar naar 15 procent gegroeid. Veel retailers zijn bang, omdat in eerste instantie bij het starten van online activiteiten de offline omzet achteruit zal gaan. Uiteindelijk hebben ze echter geen andere keuze dan een professionele en actieve online strategie uit te voeren. Door de multichannel strategie te integreren zullen uiteindelijk beide kanalen worden gestimuleerd.
Voor de traditionele Nederlandse retailers is het van belang om actief online shopping mogelijkheden aan te bieden om zo de omzet te behouden en te verhogen. Grote concerns als Blokker en V&D hebben wonderbaarlijk genoeg nauwelijks online retailactiviteiten terwijl er wel degelijk behoefte aan is. Zij zouden er daarom goed aan doen om een voorbeeld te nemen aan grote buitenlandse warenhuizen als Tesco en John Lewis. Zo niet, dan dreigen Nederlandse offline retailers de slag om de consument snel te verliezen.
Piet-Hein Kerkhof is de managing director van de prijs- en productvergelijkingssite Kelkoo.
Een vreemde column daar een beetje rekenwerk op basis van het gemiddelde Bijenkorf klantprofiel het bedrijf juist bevestigd in haar keuze om on-line investeringen af te bouwen.
Techniek is voor een bedrijf hooguit een middel om omzet te genereren of kosten te besparen. In geval dit middel meer kost dan het oplevert lijkt het mij vrij logisch dat het zakelijke besluit genomen wordt tot investering in lonender zaken.
De techniek is niet heilig en ook bij de webomzet groeien de bomen nu eenmaal niet tot in de hemel.
Uit het originele webwereld artikel
"De Bijenkorf-klant heeft vrijwel geen behoefte aan een Bijenkorf-webshop, aldus Van Buuren."
"Zo blijft de huwelijksservice, de verkoop van cadeaukaarten en gaat ook de muziekdownloads door."
Als ik het originele artikel lees heeft de Bijenkorf een weloverwoge keuze gemaakt op basis van 5 jaar ervaring en behouden ze bv de huwelijksservice waar, ik spreek uit ervaring ;), wel sprake is van een goede koppeling tussen on- en offline.
In mijn boekje een doordachte en verstandige keuze.
Wat heeft deze column een afschuwelijk manager-turbotaalgehalte. 'Multichannel strategie', 'als deze trend zich doorzet', 'online en offline activiteiten zijn complementair', blahblahblah. Meestal wijst dat op een groot gebrek aan inhoud en bij nader inzien klopt die eerste indruk heel aardig.
Meneer 'managing director': laten we eens uw zeer gewaardeerde Tesco-site erbij pakken. Waarin verschilt die van een willekeurige andere e-retailer zoals bijvoorbeeld Wehkamp of Amazon? Ik kan werkelijk geen synergetische uitstraling ontdekken die op een succesvolle kruisbestuivingsstrategie van online en offline activiteiten wijst. Misschien dat er laatste nieuwtjes en hot deals worden gemeld, maar daarvoor is een complete business solution met in-house backend ordermanagement natuurlijk niet nodig.
Punt twee: heeft u wel eens de offline vestiging van de Bijenkorf bezocht? Bijvoorbeeld in Den Haag, of Amsterdam? Alleen het publiek dat er komt---nét niet classy genoeg voor Maison de Bonnetrie of de P.C. Hooftstraat---staat al garant voor een shopping experience die je bij een kille digital frontend node mist. Helemaal briljant wordt het tijdens de Dwaze Dagen, als opeens het plebs de aangeboden spullen kan betalen en in groten getale een offline Denial of Service attack uitvoert. Hoe denkt u die winkelbeleving met uw online solution te kunnen mimicken? Een MPEGje van de Tokkies die door de bakken van afgeprijsde en onverkoopbare online-deals graaien, wellicht? Of wat te doen met die zwerver in Rotterdam die altijd vrolijk zong om zijn straatkrantjes te verkopen? Die real-life experience wil je als valued customer toch niet missen?
Waarmee ik maar zeggen wil---en wat ook al eerder is geschreven---niet elke zaak moet persé een online afdeling hebben. Het moet passen in de manier waarop het bedrijf werkt en dan is helemaal geen online solution beter dan een halfbakken solution die niets toevoegt aan de bestaande verkoopkanalen. Dat heeft niets te maken met prognoses voor internetverkoop, maar wel alles met solide business case die niet zwicht voor hype om de hype. Hulde aan de Bijenkorf, derhalve.
Tja jammer voor Kelkoop. Maar de toegevoegde waarde van verkoop via internet is niet voor elke winkelformule gelijk. De kans dat Kelkoopbezoekers de Bijenkorf boven aan in een lijst zouden zien staan was gezien het prijsniveau van deze winkel toch al nihiel ook al gebruikten ze het web voor verkoop. Retailers hebben de vrije keuze in het kanaal dat ze kiezen om hun doelgroep te bereiken en Nederlandse retailers lopen voorop als het er op gaat de bijdrage van adeverteren via internet, rtv, folders en mailings te berekenen.
Ga er maar van uit dat het stppen van de internetverkoop een doordachte keuze is. Als de Bijenkorf directie een formule vindt om wel internet verkoop mogelijk temaken tegen aanvaardbare kosten en zekere opbrengsten zullen ze het niet nalaten op hun schreden terug te keren. Het merk Bijenkorf kan zo'n tijdelijk afwezigheid best hebben (het merk is trouwens niet weg van internet).
Ongetwijfeld zullen retailers in de komende jaren meer met internet doen als hun back office systemen daar beter op aansluiten. Het separaat van de hoofdactiviteit in leven houden van een formule in de formule is financiel gezien vrijwel nooit interessant en dat wordt door de Bijenkorf case weer eens bevestigd.
De Bijenkorf is niet weg maar is voorzichtig en dat mag volgens mij nog steeds. Fout internet gebruik doet meer schade aan het merk dan weinig internet gebruik.
Mag er nu aub eens een einde komen aan het idee dat internet altijd moet en dat je geen toekomst hebt als je dat niet voorop stelt. Dat idee leeft vooral bij dat deel van de internetgemeenschap die flora zoals deze bezoekt. Maar die bezoekers zouden dan ook liever 24 per dag voor hun scherm zitten.
Ik wist niet dat de grote Nederlandse retailers zo kortzichtig konden zijn. Voor het snel kunnen inwinnen van productinformatie is internet ideaal. De verleiding om dan ook gelijk tot koop over te gaan is daarna groot. Absurd dat men die integratie van on- en offline niet als essentieel beschouwt voor een gezonde toekomst.
Helemaal mee eens. Bijenkorf vergeet inderdaad dat veel mensen na een sitebezoek de daadwerkelijke aankoop in de winkel maken. Die onzichtbare cijfers zijn van belang om de internetwinkel te handhaven.
Léon
Ik kan me nog herinneren, zo'n 8 jaar geleden werd voorspeld dat Barnes&Nobles binnen 1 à 2 jaar failliet zou gaan, Amazon was de grote concurent en die zouden B&N de grond inboren. B&N was stom om geen web-site te hebben voor on-line verkoop, het zou echt volledig misgaan.
Niet dus. B&N word nu (zoals gebruikelijk achteraf) zelfs geroemd dat zij voorzichtig gewacht hebben en toen met een de winkelverkoop ondersteunende site zijn gekomen. Dus niet met een on-line winkel.
On-line verkopen is ook niet zaligmakend en niet ieder winkel leent zich hiervoor. Wat wel meer zou moeten gebeuren zijn sites die de echte winkel ondersteunen, met informatie voor de consument. Vaak ben ik op zoek naar zo simpele zaken als openingstijden, telefoonnummers om iemand te kunnen bellen over prijzen, garantievoorwaarden, etc., en hoe vaak kan ik deze informatie niet vinden (als er al überhaupt een LEESBARE website voorhanden is). En dus ga ik niet bij deze winkel kopen. En DIT is de reden dat "Nederlandse offline retailers de slag om de consument verliezen".
Zoek de verschillen: [Link]
Reageer
Preview