
Aandeel Windows 7 piekt naar 4 procent
Windows 7 heeft reeds een marktaandeel van 4 procent bereikt. Vista moest daar na introductie in 2007 bijna 6 maanden over doen.
Windows 7 heeft reeds een marktaandeel van 4 procent bereikt. Vista moest daar na introductie in 2007 bijna 6 maanden over doen.

Aandeel Windows 7 piekt naar 4 procent
Windows 7 heeft reeds een marktaandeel van 4 procent bereikt. Vista moest daar na introductie in 2007 bijna 6 maanden over doen.
De grens van 4 procent is afgelopen weekend doorbroken. Dat blijkt uit metingen van webanalysebedrijf NetApplications. Opvallend genoeg betreft dat een piek. Op maandag is het gebruik van Windows 7 weer teruggezakt naar zo'n 3,5 procent.
Ook daarmee loopt de nieuwe Windows-versie flink voor op zijn voorganger. Vista is in november 2006 uitgekomen voor zakelijke gebruikers en in januari 2007 voor consumenten. De grens van 4 procent is in juni doorbroken, terwijl de 3,5 procent in mei is gepasseerd.
Geen oppepper pc-verkoop
De weekendpiek wijst op voornamelijk consumentengebruik van Windows 7. Verder is de sterke opkomst van dat besturingssysteem vooral te danken aan losse verkoop en upgrades. De komst van Windows 7 heeft de pc-markt namelijk geen oppepper gegeven. Ict-nieuwssite DigiTimes meldt op basis van bronnen bij pc-leveranciers dat de pc-verkoop over het algemeen geen stijging vertoont sinds eind oktober. Windows 7 is op 22 oktober uitgekomen voor de consumentenmarkt.
Het uitblijven van een stimulans voor de verkoop van pc's is mede te wijten aan het feit dat Windows 7 goed draait op computers die Vista draaien. Voor zover er sprake is van een grote overstap, hoeft dat dus niet een stijging van de pc-verkoop te betekenen. DigiTimes stelt dat dat er ook niet inzit voor dit jaar.
Losse verkoop
De verkoop van de nieuwe Windows-versie lag in de eerste week sinds de lancering 234 procent hoger dan die van voorganger Vista in diens eerste week. Dat blijkt uit op eigen houtje verrichte metingen van de Amerikaanse marktmonitor NPD. Die goede verkoop is mede te danken aan kortingsacties van Microsoft, wat dan ook de inkomsten uit Windows 7 drukt. Volgens NPD was er wel even een piek in de pc-verkoop, en wel van 95 procent. Dat was ten tijde van de komst van Vista echter 170 procent.
Ballmer optimistisch
Microsoft zelf heeft wel flinke verwachtingen voor de verkoop van Windows 7. Eerder was ceo Steve Ballmer nog wat voorzichtig, maar bij zijn recente bezoek aan Den Haag voorspelde hij goede tijden. Tenminste, mogelijk vooral voor zijn bedrijf. "Tuurlijk, we zien de verkopen van servers en pc’s momenteel drastisch afnemen, maar ik geloof dat een geweldige periode in het vooruitzicht ligt."
De verkoop van software is immers niet één op één verbonden aan die van hardware. Dat was vaak wel het geval, maar de economische crisis heeft de verkoop van beide flink gedrukt. Mogelijk dat het bedrijfsleven de trend kan keren. Indien ondernemingen nog Windows XP draaien, is het echter de vraag of die hardware wel goed genoeg is voor Windows 7. Waardoor dan weer meer budget nodig is; voor het nieuwe besturingssysteem en voor de benodigde hardware.
Net als ik hebben jullie allemaal flink geheugen bij laten prikken of meer dan gemiddeld extra aangeschaft, omdat wij toevallig in de ICT werken en iets meer van een PC verlangen.
De gemiddelde gebruiker uit die tijd, heeft niet meer dan 256M (niet nodig voor XP en dus ook niet bijgeprikt) en gaat dus ook niet upgraden naar Win7, die koopt dan een nieuwe computer als de tijd rijp is en XP niet meer wordt ondersteund.
Win7 draait helemaal niet prima op oude hardware. In de XP begintijd zat standaard 128/256M in. De meeste mensen hebben echt geen geheugen bijgeprikt. Dus ik blijf bij win7 wordt alleen met nieuwe pc´s uitgeleverd en Vista upgrades van recente hardware
8 jaar wil ik wel geloven. Toen kwam XP op de markt met aanmerkelijk hogere verwachtingen van de hardware. Dat, gecombineerd met 1.5gb intern geheugen, maakt het wel geschikt.
Die van mij zal nu een jaar of 6 zijn. Ook die draait in principe prima met Windows 7.
Mijn desktop heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 8 jaar bereikt en draait Win7 prima. Met 'slechts' 1,5 GB geheugen. Dus ok, zal het herdefinieren naar 6-8 jaar oud.
Van de installed base van 50 miljoen Mac's zijn er 40 miljoen verkocht in de periode sinds mei 2006 (de overgang naar Intel). 80% van de installed base kan dus upgraden naar Snow Leopard.
Je bedoelt hackintoshes die werken met een Atom-processor. Die kunnen gewoon blijven werken met Mac OS X 10.6.1. Maar goed, kom maar eens met cijfers, ik betwijfel of dat marktaandeel te meten valt in hele procenten.
Tot 10 jaar?? Dan hebben de het over de vorige eeuw toen Windows 2000 het summum was. Ik weet dat Windows 7 redelijk goed draait op oudere hardware, maar 10 jaar lijkt me een overdrijving. XP draait daar vaak al niet eens lekker op.
Windows 7 haalt vooral winst uit de wat meer recente hardware. Zeker bij multi-core is het aan te raden boven XP.
Zie ook hier:
Dat is dus de killerapp van Windows 7: gebruikers kunnen investeren in nieuwe hardware, en meer uit de extra cpu, RAM en chipset halen. Dat betekent ook dat het geen verstandige keuze is om toch bij XP te blijven omdat dat systeem 'minder bloated' is en 'beter presteert'.
Voor mij zette dit artikel toch de nodige zoden aan de dijk omdat ik Randall C. Kennedy ken als bijzonder kritisch over de vermeende snelheidswinst die geclaimd wordt door microsoft bij elke nieuwe versie.
Is Windows dat ooit wel geweest eigenlijk? Volgens mij is Microsoft eigenlijk altijd gegaan voor de zakelijke look. XP was zo hip als Microsoft wilde gaan.
Ik heb net als Laps wel de indruk dat Apple onder jongeren een hipper imago heeft. Ubuntu (of elke andere Linux) krijg ik weinig van mee, maar macbooks zijn naar mijn idee wel in opkomst.
En nee, ik ben niet Maik de Boer. :)
Jij moet eens maar dat hoofd van je laten kijken....DUIDELIJK!!!
Sedert de introductie van W7 is het marktaandeel OSX lichtjes gestegen immers ;-)
En waar heb je die onzin vandaan? Gewoon anderen napapagaaien in de hoop dat het dan waar wordt? Win7 draait prima op hardware van 6-10 jaar oud. Maar goed, ben natuurlijk weer een uitzondering...
Wauw, dus Windows is niet hip?
Nu weet ik het zeker: jij bent Maik de Boer...
Ik zie geen enkel verschil met je gebruikelijke getroll. =P
Wat lul jij weer voor onzin.
Geen enkele Mac gebruiker staat in de kou.
Ik weet niet in welke wereld jij leeft maar je moet een behoorlijke zot zijn die alles niet meer op een rijtje heeft als ik die onzin van jou lees.
Jij moet echt eens gaan inzien dat ICT echt totaal niet bij jou past.
Daar ben je eenmaal niet slim genoeg voor.
Vista natuurlijk en het wordt meegeleverd op nieuwe computers. XP niet want Win7 draait niet op XP hardware. Dus de groei zal evenredig met nieuwe hardware verkoop moeten zijn. Dat kan volgens mij niet veel zijn want die markt is ingestort.
Het valt me op dat ik de laatste tijd in de trein steeds meer appeltjes (vrouwen) zie en zo af en toe een ubuntu trommelgeroffel hoor. Dat zijn altijd jonge mannen (webontwikkelaars?). Windows hoort in de trein altijd bij een ouwe lul (project manager) met stropdas.
dat wil ook geen mens.. helft van Mac gebruikers staat in de kou en nu ook de hackintoshers die nog wat marktaandeel opleverden.
brr. het gaat bergafwaarts met Apple..
( weer vinylstijl)
Het is sowieso allemaal onzin, want NetApplications is al begonnen met meten toen de bèta en RC uit kwamen. Het zou me absoluut niet verbazen als die meegeteld zijn.
Dus 20 dagen... 3 maanden... Allemaal natte vinger werk.
Windows 7 is populairder dan Windows Vista. Wauw! Leuk dat dit soort cijfers er zijn, maar nieuws is het natuurlijk niet.
Redenering klopt niet, want die upgrades worden nagestuurd na de introductie van Windows 7. Vandaag zijn er, op een enkele uitzondering na, van die upgrades nog helemaal niets uitgeleverd.
Windows 7 is met andere woorden nog maar 20 dagen "installeerbaar" voor de doorsnee mens. Als we jouw redenering moeten volgen (die overigens 90%/5jaar/(12*3) moet zijn in plaats van 90%/5jaar/(12/3)), dan zou dit willen zeggen dat we nu op 90%/5jaar/(365/20) = 0,99% zouden moeten zitten...
Mav.
En als we dan toch aan het goochelen zijn met cijfers: stel dat een paar procent Windows gebruikers switchen naar Apple, dan verdubbeld de Apple omzet. En dat is voor Apple belangrijker dan het absolute marktaandeel.
Hier. ;) 10.6 zal gerekend worden onder 'Other' in het eerste overzicht.
Als we deze cijfers dus bekijken (december 2008 tov oktober 2009) daalt het marktaandeel windows met 0,06%
Mac groeit met 3,75%
Typo, moet zijn: 90% / 5 jaar / (12/3) = 4.5%
Vreemd dat Mac OS X 10.4 en 10.5 er wel tussen staan, maar 10.6 niet.
Dat ben ik met je eens. De cijfers zijn nu nog niet te duiden. Ik denk dat je pas met een half jaar tot een jaar kan gaan duiden. En zelfs dan nog heel voorzichtig. :)
Hier spelen zoveel factoren mee dat een percentage, of het eenvoudige verloop daarvan, eigenlijk niets meer betekent. Om er een voorbeeldje uit te lichten: het is november. Ik heb nooit in de detailhandel gewerkt, maar ik kan me zo voorstellen dat dit een magere maand is omdat iedereen z'n aanschaf vasthoudt voor sinterkerst..
Verder is het natuurlijk een open deur van jewelste dat Windows 7 groeit in de markt. Wat met name interessant is, is wat SED ook vraagt: ten koste van wie groeit Windows 7?
Hm, moeilijk te zien hier, maar het lijkt toch ook om afsnoepen van XP te gaan. Hoewel dit overzicht per maand is, dus slechts tot en met oktober. Ik/wij in de gaten houden dus.
:)
Niets opvallend aan volgens mij. In het weekend gebruiken mensen hun thuis computer. Dat Windows 7 sneller opgang vind in de privé sfeer is vrij normaal, dus in het weekend een piek.
Verder had het me verrast als Windows 7 geen betere groei had gekend dan Vista. Gezien de hosanna stemming in het nieuws, voldoet het volledig aan de verwachting.
Ik ben veel meer benieuwd hoe de groei zich verhoudt tot het aandeel van ander os'en en versies. Gaat het aandeel ten koste van Vista, XP en/of ook andere os'en?
Als het vooral aandeel kannibaliseert op Vista en niet op XP dan voorspelt het niet veel goeds. Gaat ook XP zakken, dan gaat het uitfaseren van XP misschien ooit lukken. Zakken andere os'en ook, dan heeft Microsoft misschien het pareltje dat de dalende lijn van de afgelopen jaren gaat doorbreken.
PC's die 2 maanden voor de introductie gekocht werden kregen gratis een upgrade naar Win7, dus we zitten nu in de 3e maand.
Stel Windows heeft 90% van de markt en een PC heeft een leeftijd van 5 jaar, dan zou het percentage nu moeten zitten op:
90% / 5 jaar / (3/12) = 4.5%
Ligt dus op gebruikelijk aanschaf schema, niks bijzonders aan.
Het is dan ook een commercieel bedrijf met een commerciele mededeling.
En volgens dezelfde website zat gisteren Windows 7 maar op 3,38 procent !!
Heb zelf het vermoeden dat mensen een PC kopen met W7 en daar na een paar dagen weer XP/Vista opzetten.
Zelf even wat statistieken van een aantal van mijn websites via Google Analytics bekeken en kom daar voor W7 niet boven de 2,48 procent uit.
leuke opsteker voor W7 lijkt me zo. Is het aandeel Vista (xp) gelijkwaardig afgenomen lijkt me een zinvolle vraag. dat zou aantonen dat men met name overstapt van Vista, danwel XP, danwel andere Os sen.
Wat de omzet betreft
meestal worden omzetcijfgers maandelijks opgemaakt. Er is nog geen consumenten maand voorbij dus dit lijkt me wat voorbarig.
De invloed zal ook met name merkbaar worden ( als die er is) in de maand december.
Reageer
Preview