
ARM ontzenuwt overnamegeruchten Apple
Berichten dat Apple chipontwerper ARM gaat kopen, worden door ARM zelf resoluut naar het rijk der fabelen gestuurd. Een overname is totaal niet logisch, zegt de topman van het bedrijf.
Berichten dat Apple chipontwerper ARM gaat kopen, worden door ARM zelf resoluut naar het rijk der fabelen gestuurd. Een overname is totaal niet logisch, zegt de topman van het bedrijf.

ARM ontzenuwt overnamegeruchten Apple
Berichten dat Apple chipontwerper ARM gaat kopen, worden door ARM zelf resoluut naar het rijk der fabelen gestuurd. Een overname is totaal niet logisch, zegt de topman van het bedrijf.
CEO Warren East van processorontwerper ARM reageert op de geruchten en de daardoor flink gestegen beurskoers van zijn bedrijf. Het aandeel ARM heeft het hoogste punt in acht jaar tijd gehaald dankzij het bericht dat Apple het Britse bedrijf wil opkopen. East spreekt echter tegen dat er overnamegesprekken zijn met de iPhone- en iPad-maker.
'Overname niet nodig'
"Hoewel het opwindend is dat onze aandelenkoers wordt opgedreven door deze geruchten, vertelt ons boerenverstand ons dat ons standaard businessmodel een uitstekende manier is voor technologiebedrijven om toegang te hebben tot onze technologie. Niemand hoeft ons bedrijf over te nemen", zegt de ARM-baas tegen de Britse krant The Guardian.
ARM ontwerpt chips en stelt de blauwdrukken daarvoor onder licentie beschikbaar aan hardwaremakers, zoals Qualcomm, Samsung en Nvidia. Die kunnen een standaardontwerp nemen of - tegen hogere tarieven - ARM-ontwerpen zelf aanpassen en die verbeteringen weer voor zichzelf houden.
De iPhone bevat een chipontwerp dat afkomstig is van het Britse bedrijf. De iPad bevat een processor die Apple zelf heeft ontworpen, maar die in de kern toch een ARM-chip is. Apple heeft daarvoor in 2008 de chipmaker PA Semi overgenomen.
Wel/niet nuttig
Het overnamegerucht heeft niet alleen tot beursspeculatie geleid. Ook de voor- en nadelen, plus de mogelijkheden en onmogelijkheden, van een ARM-koop door Apple worden breed uitgemeten in de pers. Enerzijds zou het bedrijf van Steve Jobs daarmee meer grip krijgen op zowel de eigen chipontwikkeling, maar ook op die van concurrenten die ARM-ontwerpen gebruiken.
Anderzijds kan Apple de contracten die concurrenten hebben met ARM niet zomaar en zeker niet op korte termijn wijzigen. Bovendien zou een overname tot kritische aandacht van antitrustautoriteiten leiden. Uiteindelijk zou de koop niet rendabel kunnen zijn door de gevaren van weglopende ARM-licentiehouders, opkomende ARM-concurrenten die in dat gat springen, en antitrusteisen van overheden.
ARMII.. grappig.. een leger CPU-bouwers.. Kan nog leuk worden! Maar ik zal me verder inhouden, ga zo het terras maar eens op.
Een paar jaar? Vergeet even niet dat de ISA van een fonkelnieuwe i7, afgezien van een hoop uitbreidingen, dezelfde is als waar Intel in de jaren '70 van de vorige eeuw mee begon. Zonder het recht om ook die jaren '70-technologie te mogen gebruiken, kun je vandaag de dag geen x86 op de markt zetten.
Alleen voor patenten is de overname van ARM interessant. Mensen kun je niet binden. Zie de overname van PA Semi door Apple; meerdere van de sleutelfiguren van PA Semi vertrokken binnen 6 maanden na overname.
ARM is als ontwikkelbedrijf nauwelijks over te nemen, dacht ik zo. Zodra de lead technici denken dat ze het beter kunnen dan voor de nieuwe baas, lopen ze weg en richten een ARM-II op of zoiets... Al vallen er natuurlijk wel leuke licentierechten uit zo'n boedel te peuren.
Apple heeft alles te winnen bij een overname van ARM! Zelf als ze de huidige contracten moeten uitdienen. Langlopend in deze business is zeer beperkt want over het algemeen gaat een processor hooguit een paar jaar mee. Zeker in het segment waar Apple zich mee bezig houdt. Nogenoeg alle, zo niet alle smartphones hebben nu een ARM processor en iedereen in die markt komt zo ongeveer eens per jaar met een nieuwe telefoon. Nokia, Samsung, Sony, echt iedereen zal bij Apple moeten aankloppen als dat zou gebeuren. Concurentie is er bijna niet, idd MIPS en Intel, maar die lopen nog altijd mijlenver achter.
Maar ARM is daarnaast echter enorm groot in het leveren van kleinere processorontwerpen voor bedrijven als NXP (Philips) TI, Quallcomm (die weer aan telefoonfabrikanten verkoopt) ST, Atmel noem maar op. Apple zou echt een aardverschuiving te weeg brengen als ze ARM over kunnen nemen.
Ik denk ook dat het financieel gezien niet zo slim is. Deze tweede tak van ARM zal nl wel eens heel snel kunnen uitsterven. Maarrr, tactisch zou het wel een een hele slimme zet kunnen zijn.
Lees het artikel. Je kan ARM niet zomaar van de markt halen. De licenties die de klanten van ARM hebben zijn langdurige licenties. Je zou het bedrijf kunnen laten doodbloeden. Dat kost veel tijd en geld. Concurrenten (MIPS, intel) hebben dan ruim de tijd om in het gat te springen.
Belangrijk in het verhaal is dat ARM licentienemers eigen proprietary versies mogen ontwikkelen (afhankelijk van de licentie die ze hebben) en daarmee een voorsprong kunnen nemen op concurrenten. Dit is precies wat Apple heeft gedaan met de processor in de iPad. Apple wint helemaal niet veel door ARM over te nemen.
Hadden we het gisteren ook niet over de protectionistische opties voor Apple? Gewoon ARM afschermen voor de rest van de markt of het merk ARM helemaal opheffen.
Reageer
Preview