
Ubuntu 10.10 krijgt multitouch
Mark Shuttleworth van Canonical heeft het UTouch framework geïntroduceerd, waarmee Ubuntu multitouch krijgt. Waarschijnlijk maakt de feature zijn debuut in Ubuntu 10.10.
Mark Shuttleworth van Canonical heeft het UTouch framework geïntroduceerd, waarmee Ubuntu multitouch krijgt. Waarschijnlijk maakt de feature zijn debuut in Ubuntu 10.10.

Ubuntu 10.10 krijgt multitouch
Mark Shuttleworth van Canonical heeft het UTouch framework geïntroduceerd, waarmee Ubuntu multitouch krijgt. Waarschijnlijk maakt de feature zijn debuut in Ubuntu 10.10.
Multitouch is een feature dat vooralsnog niet op Linux-notebooks is te vinden. Vorig jaar is het wel aan de praat gekregen door Franse onderzoekers, en er is toen ondersteuning voor aangebracht in de Linux-kernel. Voor notebookfabrikanten is het ook mogelijk het mee te leveren met voorgeïnstalleerde computers door software van Synaptics.
Die laatste oplossing is echter niet open source, en kan niet gratis worden geïnstalleerd door gewone eindgebruikers. Canonical wil het echter ook aanbieden als open source software, en is daarom zelf de functionaliteit gaan ontwikkelen, die met de komende release beschikbaar komt.
Nieuwe touch-taal
Canonical-baas Mark Shuttleworth schrijft dat men veel verder is gegaan dan het werk tot nu toe. Er is een hele nieuwe touch-taal ontworpen. “In plaats van enkele magische gebaren, maken we het mogelijk om standaard gebaren aan elkaar te koppelen, in meer geavanceerde ‘zinnen’.” Dat maakt niet het verschil tussen het slaan op rotsen en het opvoeren van een symfonie, maar volgens Shuttleworth is het zeker een stap in de goede richting.
Op dit moment werkt multitouch in Ubuntu op de Dell XT2, dus gebruikers met zo’n machine kunnen het uitproberen. Maar tegen de tijd dat Maverick Meerkat uitkomt moet het op veel meer notebooks werken, en bijvoorbeeld ook op de Magic Trackpad van Apple.
Open source
De code is vrijgegeven onder de GPLv3 en LGPLv3. Fabrikanten kunnen contact opnemen met de ontwikkelaars om hun hardware met uTouch te testen en aan te passen. Technische informatie is te vinden op de Launchpad multi-touch-dev mailing list.
Bron: Techworld.nl
Helaas is dat geen optie. Ben je niet voor, dan moet je wel tegen zijn. Zo hoort dat op Webwereld.
Ik denk dat het hem zit in MS-haters. Ik ben geen MS-hater. Dat Pabloo dat denkt maakt dat hij Microsoft verdedigd. Ik heb gewoon een niet al te hoge pet op van de keuzes van Microsoft en de manier waarop ze hun marktaandeel willen behouden. Het grootste bezwaar wat ik heb tegen Microsoft, is dat ze klanten aan zich willen binden. Kijk naar open standaarden, die ze vaak net iets anders implementeren (ACPI bijv). Of hun Microsoft producten alleen goed laten werken met Microsoft producten.
Er lopen ongetwijfeld goede mensen rond bij Microsoft, met ongetwijfeld hun eigen talenten. Jammer dat de Microsoft top soms mijns inziens keuzes maken die bij mij niet door de beugel kunnen.
Andere bedrijven die hetzelfde doen als MS gebruik ik liever ook geen producten van.
@Pabloo
Geen OS is ooit 'af', dat komt o.a. door het voortschrijdende inzicht bij ontwikkelaars en gebruikers. Als een OS het ooit helemaal 'kon zijn' dan was Microsoft met Windows gestopt na versie 1.0, sterker nog: dan was er geen Windows geweest want DOS 'was het helemaal'!
Multitouch is een betrekkelijk nieuw principe in OS-land, en dat Ubuntu 10.10 met een verbeterde en open Multitouch komt is alleen maar goed.
Zoals ik al zei is een monocultuur doorbreken vrij tijdrovend en moeilijk. Linux moet echt grote voordelen hebben en weinig (liefst geen) nadelen hebben om Windows te verslaan. Maar Windows blijft al die applicaties behouden, die gaan niet zomaar weg. En ook Linux krijgt niet ineens miljoenen applicaties erbij. Allebei het resultaat van een langdurige monocultuur. De monocultuur houdt dus zichzelf in stand, dat is de grootste reden waarom Linux er zo veel moeite mee heeft om door te breken op de desktop. Kleinere redenen zijn FUD, incompatibiliteit met MS producten (gut, hoe zou dat komen? -.-) en incompatibiliteit met MS ACPI.
En de Linux mensen zijn al vrij lang bezig met verspreiden, het marktaandeel stijgt volgens mij nog steeds. Er moeten mensen zijn die zich open stellen voor Linux, dan pas gaat het lukken. Mensen dwingen Linux te gebruiken werkt gewoon simpelweg niet. En zolang mensen zich niet op die manier open stellen, zal er niet zo veel gebeuren. En de reden waarom mensen zich niet open stellen heeft grotendeels te maken met angst voor het onbekende en een langdurige monocultuur.
Zolang dat niet afdoende gebeurd, blijft linux voortgaan zoals het gaat. Op zich ook niet verkeerd, maar dan hoeft er dus ook niet over geklaagd te worden.
Mij hoor je niet meer klagen, zo fanatiek ben ik niet meer. Ik moet toegeven dat ik vroeger wel zo fanatiek ben geweest. Ook op webwereld. Gelukkig ben ik door het lezen van reacties van beide kanten genuanceerder gaan denken. Ik probeer alleen te verklaren waarom Linux zo'n klein marktaandeel heeft. Er zijn vast wel mensen die daar wat aan willen doen (Canonical) en die hebben ook plannen.
Even nieuwschierigheid, hoe zou jij de monopolie van Microsoft willen doorbreken met je eigen super OS?
Overigens wordt er ook een Unity desktop gemaakt voor Ubuntu 10.10 die goed te gebruiken is met touchscreens, daar hebben ze blijkbaar wel over nagedacht.
Je kan het al installeren door een ppa toe te voegen:
sudo apt-get install unity
Filmpjes zijn er ook beschikbaar op Youtube, zoals deze:
http://www.youtube.com/watch?v=jIlxVZxFxvg
Ik vind het er grappig uitzien. Er zit nu een balk aan de linkerkant van het scherm met launchers (overigens kan je nu nog niet gemakkelijk beslissen welke programma's daar komen te staan). Unity start je door uit te loggen en Unity als desktop environment te kiezen.
Ik ben benieuwd hoe het zal zijn als het af is :)
De Nederlandse auteurswet dateert van 1912, de octrooiwet van 1910. Die waren in het geheel nog niet van toepassing op exemplaren van het werk van Lovelace die in Nederland werden verspreid. In het tijdperk van Lovelace was open onbeschermde publicatie de norm.
Helemaal af is een groot woord maar voor ons bedrijf voldoet Ubuntu aan de eisen die wij er aan stellen.
Ik vind dat multi-touch voor ons bedrijf geen toegevoegde waarde heeft programmeren doe je met je toetsenbord en niet met scherm.
Voor reclamezuilen en informatie-multimedia presentaties kan het soms erg handig zijn om het scherm te bedienen.
Pabloo vindt dat onder de WW-reageerders buitensporig veel MS-haters zitten. Pabloo heeft volgens mij de behoefte om af en toe wat positiefs te melden over MS. Of wat negatiefs over MS-concurrenten. Om de MS-haters 'op te voeden'. In mijn ogen hebben Pabloo's reacties een zeker zendingsgehalte.
Als je zending wilt bedrijven, is het doelmatig om je af te vragen hoe je boodschap aankomt bij je beoogde publiek. Als je al zending zou willen bedrijven voor iets, dan zou je je boodschap misschien iets diplomatieker kunnen verwoorden dan Pabloo dat doet. Je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn.
Oogkleppen zijn gul genoeg uitgedeeld aan alle gezindten. Astroturf veronderstelt betaalde reacties. Ik denk dat de hier uitgesproken voorkeuren meestal oprecht zijn. Met af en toe een trol.
on-topic: multitouch in Ubuntu. Mooi zo.
Alleen is dat niet het doel van 'Linux', hooguit van het relatief kleinere bedrijfje Canonical. En in de 6 jaar die het bedrijf nu aan de weg timmert, hebben ze toch al een aardige naamsbekendheid en userbase opgebouwd.
Zoals blijkt uit de discussie hier, zijn er mensen die geen enkele toegevoegde waarde zien in een multi-touch interface. Het is dus zeer goed mogelijk dat de toevoeging van multi-touch daar van geen betekenis is en dat de huidige versie voor die mensen al helemaal af is.
Er zijn ook mensen die beweren dat Windows 'het helemaal is', of dat OSX 'het helemaal is'. Of iets 'het helemaal is' is volgens mij toch een subjectieve waarneming. Net als de waarneming dat het 'het niet helemaal is' omdat iets 'pas' wordt toegevoegd.
Ik zie op dit moment niet onmiddelijk toegevoegde waarde voor de huidige generatie windowmanagers, maar dat kan natuurlijk snel genoeg veranderen als de comunity ermee aan de slag gaat.
Linux de schuld geven is vrij vreemd? Lijkt mij nou juist niet. Degene die z'n beklag doet over het relatieve geringe marktaandeel van linux, zouden juist kritischer moeten zijn naar linux toe, koppen bij elkaar stekken, en een smart-and-cunning plan bedenken om MS en anderen te verslaan. Zolang dat niet afdoende gebeurd, blijft linux voortgaan zoals het gaat. Op zich ook niet verkeerd, maar dan hoeft er dus ook niet over geklaagd te worden.
Er lopen hier wat OSS-fans rond met oogkleppen, maar ik vermoed dat de meeste lezers hier echt wel doorhebben dat maakt-niet-uit-welk-OS werk in uitvoering is.
Het lijkt dat je vuur met vuur probeert te bestrijden. Dan loop je het risico dat, in plaats van dat de oogkleppenbrigade tot inkeer komt, je stekeligheden oproept. QED.
on-topic: Intussen krijgt Ubuntu er multitouch bij. Mooi zo, zou ik zo zeggen.
Helemaal correct. Hoewel je kennelijk ook minnetjes krijgt en er wordt geroepen dat dit wel een er academische discussie is. Er zijn legio mensen die niet graag toegeven dat ze mogelijk niet verder hebben nagedacht dan hun eigen referentiekader. Dat is jammer, want zo leer je niets bij.
Nu laat bij Linux de user interface (tenminste de laag die de gebruiker ziet) makkelijk uit te wisselen zijn omdat deze bovenop de X-omgeving draait. KDE, Gnome, XFCE of elke ander user interface zijn makkelijk te installeren bovenop X. Dit maakt het ook makkelijk als in de kernel van Linux al ondersteuning voor Multitouch wordt meegeleverd een user interface te gebruiken wat hier op een goede manier gebruik van maakt.
Mogelijk is dit vooral interessant voor fabrikanten die een Ipad achtige machine willen op basis van Linux, maar ook in het smartphonesegement is dit een optie die zeker gewild is.
De discussie is wel heel erg academisch.
Zo er toen al auteursrecht of patenten zouden bestaan zijn die in ieder geval verlopen :-)
Publiceren over? Het plan van Lovelace IS het "programma", wat keurig netjes openbaar is gepubliceerd. En aangezien er geen compiler aan te pas kwam, werd die "source" ook niet omgezet in een binary (voor zover dat voor een Babbage Analytical Engine al van toepassing is), en is dus per definitie inzichtelijk.
Genoeg toegevoegde waarden te noemen.
HP All in one is ook geen capacitive touch screen ... daarom werkt dat daarop niet goed.
Met een multi touch screen zoals de iPhone heeft dan kan je heleboel leuke dingen doen als een desktop of laptop computer. Niet alleen voor OSX maar ook zeker met Windows en Linux.
Demo van hP: helemaal nog zo gek niet
[Link]
Van mij mogen er ook iMac 27" uit komen met touch screens
Best kans dat dit project als het eenmaal werkt gewoon gedeeld wordt en langzaam in alle distrobuties terecht komt
Mij heb je dat nooit horen beweren, en vele anderen weten ook dat Ubuntu niet foutloos is. Zolang mensen dingen doen zullen ze fouten maken, ongeacht voor wie ze werken en welke doelen ze hebben. Dus ja, in Ubuntu zitten ook fouten. Ik hoop zo het vooroordeel weg te nemen...
Alles gaat zoals het gaat.
Ik denk niet dat Ubuntu verantwoordelijk is voor de dominatie van MS op netbooks.
Ten tweede denk ik dat men misplaatste verwachtingen had over Linux omdat ze er simpelweg weinig van weten. Ze verwachten bijvoorbeeld iTunes en Office te kunnen draaien. Die worden immers "computerprogramma's" genoemd en draaien op "elke computer". Tsja, dan kom je bedrogen uit met dat soort verwachtingen, want iTunes en Office draaien alleen op Windows. Deze verwachtingen zijn een resultaat van een langdurige monocultuur. En dat haal je niet zomaar weg, zoiets moet geleidelijk gaan. De consument wordt dom en afhankelijk van Windows gehouden om ze aan het lijntje te houden.
Dat in je achterhoofd houdende is 1% best veel, en blijkbaar genoeg om een prima product neer te zetten wat ik dagelijks met veel plezier en hoge productiviteit gebruik. Meer hoef ik niet.
Let me get this straight; de belangrijkste reden voor vele mensen om Windows te kiezen (als ze dat al bewust doen) is niet omdat Windows zo veilig, snel en gemakkelijk is, maar omdat het bekend is en verreweg de meeste software draait. Dat maakt Windows niet goed, dat maakt het alleen een goede keuze. Microsoft weet dit, en probeert op vele manieren developers aan de Win32 API te binden. Dit is de grootste reden waarom Linux zo'n moeite heeft met marktaandeel winnen. Linux kan daar niets aan doen, want Microsoft heeft het geld om te adverteren voor developers als de nieuwe Visual whatever uit komt, Linux niet. Linux de schuld geven voor het lage marktaandeel is vrij vreemd.
Dit lijken mij nu typisch projecten die je gewoon in de infrastructuur wilt integreren op het niveau van freedesktop.org in plaats van een specifieke oplossing voor een distro.
Ik denk dat mijn eerdere inbreng bijzonder legitiem is. Als je kijkt naar de stelligheid waarmee op WW af en toe beweerd wordt dat Ubuntu het helemaal is en dat er geen sprake is van tekortkomingsverrassingen mbt ubuntu ... De praktijk leert dus nu dat het gaat zoals het gaat. Ubuntu domineert geen netbooks (hoe kan dat toch ... dominantie MS??), domineert geen tablets (hoe kan dat toch ... dominantie Apple, Android??) ... of zou het gewoon toch aan Ubuntu zelf liggen?
Publiceren over software is nog niet hetzelfde als het vrijgeven ervan.
Wat is dan jou bewijs dat open source eerder was dan closed?
Projecten als Meego en Android tonen aan dat Linux een prima basis kan vormen voor apparaten zonder een toetsenbord. Wat dat betreft is het niet meer dan logisch dat distributie bouwers dat toevoegen aan hun mogelijkheden.
Er was een tijd geleden al sprake van dat Android apps op Ubuntu zouden kunnen gaan draaien, het is dan wel zo handig dat Ububtu ook een goede touch interface heeft. Verder kan een goed framework voor multi-touch een uitdaging vormen voor ontwikkelaars.
Ik zie wel mogelijkheden. Ik hoop dat Canonical daarop weet te scoren.
Ik was altijd in de veronderstelling dat Mevrouw Hopper één van de eersten was. Of wat zij deed geschouwd moet worden als open of closed source weet ik niet. Ik denk dat het in die tijd nog niet zo speelde. Daarvoor was het wereldje te klein op dat moment.
Off-topic: Ik dacht dat alleen het inbrengen van humor zijn drijfveer was. Maar, misschien is dat ook een vorm van opvoeden. Humor is tenslotte niet alleen een sneer met een knipoog, zoals sommigen lijken te denken.
meer on-topic: Ik vraag me af wat Canonical beoogt met haar Multitouch. Ik hoop dat dit betekent dat ze een speerpunt van tablets gaan maken. En ik hoop in dat geval dat tabletmakers het serieus willen oppakken. Als iemand het zou moeten kunnen redden dan is het Canonical.
Novell zou het wellicht ook kunnen, maar ik weet niet of de community daar alweer aan toe is. Hun deal met microsoft heeft toch wat kwaad bloed gezet. Terecht of niet, maakt op dit moment al niet meer uit. Verder denk ik dat Novell zich toch liever richt op de zakelijke markt.
Novell het gaat ondersteunen dan. Ik meen me te herinneren dat er clausules in de GPLv3 zaten die dat voor Novell onmogelijk moet maken.
Het zal me benieuwen ofDankjewel :-)
Jammer dat die opvoeding niet aan je besteed is;)
Je draaft nu een beetje door :-) Ik heb je al gelijk gegeven en ik heb het niet over Windows, linux of Mac OSX. Ik reageerde alleen op kmg454 met zijn "geen toegevoegde waarde voor dit soort ontwikkelingen"
Pabloo probeert de ww-reageerders namelijk op te voeden.
Wat is de toegevoegde waarde dan? Wat heb je aan multitouch support voor een interface die er niet geschikt voor is?
Een kennis van mij heeft een HP TouchSmart all-in-one. Het scherm raakt hij nooit aan, die besturing werkt voor geen meter -- maar dat vindt hij niet erg, hij heeft dat model gekocht omdat het minder lelijk is dan andere PC desktops.
Als je 't zover wilt oprekken: Lovelace deed samen met Babbage een wetenschappelijke publicatie, die voor iedereen toegankelijk was. Er kwam bovendien nog geen compiler aan te pas, dus het hele onderscheid was nog niet eens te maken.
Open source eerder dan closed? Hoe kom je daar nou bij?
Qua naam bestaat het pas sinds 1998.
Daarnaast schreef Ada Lovelace rond 1840 de het eerste computerprogramma en dit was zeker geen open source.
Om met jou stijl te eindigen: leuke poging!
Ironisch bedoeld zeker... :-)
Je kunt de reactie van een gebruiker niet los zien van de context van zijn overige reacties.
Ironie is een stijlfiguur om je spottend uit te drukken. Ironie geldt daarbij als de 'milde', subtiele vorm: de dubbele bodem, die enige geoefendheid van een lezer vergt om haar te herkennen.
Een mus is een vogel, niet alle vogels zijn mussen...
Waar zeg ik dat Apple/MS/Cisco/RIM/Google nog nooit iets hebben nagemaakt?
En ik vertel JUIST dat zulke bedrijven mislukklingen hebben gemaakt (BB Storm, Vista, Lively, Motorola ROKR).
He wat jammer dat open source er eerder was dan closed source.. Maar toch, leuke poging en ga vooral door!
Je maakt het wel erg makkelijk he..
MS heeft zeker nog nooit iets nagemaakt, en alles altijd zelf ontwikkeld. En ja ALLES werd een succes.. Hou toch op pleb..
Het euvel van open source: er wordt alleen maar nagemaakt (als iets een succes blijkt).
Daarom kunnen Linux fans altijd de draak steken met mislukte projecten van bijvoorbeeld Apple of Microsoft.
Daar kan ik het mee eens zijn. Het gaat echter wat ver om degelijke ontwikkelingen in het algemeen af te doen als "geen toegevoegde waarde"
Multitouch heeft alleen zin bij een user interface die daarvoor gemaakt is. Desktop OS'en als Windows 7, Ubuntu en Mac OS X zijn dat niet.
Voor de introductie van de iPad waren er al allerlei tablets met Windows. Die zijn nooit een succes geworden.
"De trol zaait onrust door mensen waar mogelijk tegen de haren in te strijken..."
ik dacht dat ubuntu reeds helemaal top was. Met een mooie install procedure etc... alleen dus vanaf 10.10 dus pas multi-touch.
Dat hangt helemaal af van de driver ondersteuning en het framework af. Overigens, mensen die dit overbodig vinden omdat je dan vette vingers op het scherm krijgen moeten dan toch die tablet PCs, touch smartphones en kiosk computers maar helemaal links laten liggen.
De iPhone wordt niet (alleen) zo goed verkocht omdat je er mee kunt bellen en ook bij de iPad wordt het multitouch scherm als een sterk verkoopargument gezien. Er lijkt me dus zéker een markt voor dit soort toepassingen.
Werkt dat dan ook met zo'n multi-touch scherm van de Aldi waarop "Windows 7" staat ?
Ik zie geen toegevoegde waarde voor dit soort ontwikkelingen je krijgt er alleen maar vette vingers van op je scherm.
Reageer
Preview