
Concurrentiewaakhond valt kantoren van Apple binnen
Apple's kantoren in Frankrijk zijn door de Franse concurrentiewaakhond binnengevallen. De iPhone-maker is niet het enige doelwit.
Apple's kantoren in Frankrijk zijn door de Franse concurrentiewaakhond binnengevallen. Ook enkele distributeurs die zorgen voor verspreiding van Apple's producten zijn onderwerp van onderzoek.

Concurrentiewaakhond valt kantoren van Apple binnen
Apple's kantoren in Frankrijk zijn door de Franse concurrentiewaakhond binnengevallen. Ook enkele distributeurs die zorgen voor verspreiding van Apple's producten zijn onderwerp van onderzoek.
De Franse concurrentiewaakhond Autorité de la Concurrence is kantoren van Apple binnengevallen in een onderzoek naar oneerlijke handelspraktijken. Dat meldt de IDG News Service, de internationale nieuwsdienst van Webwerelds uitgever. Tegen Apple loopt een aanklacht bij de zakelijke rechtbank in Parijs, ingediend door winkelketen eBizcuss. Die wederverkoper van Apple-producten is inmiddels ten onder gegaan.
Onduidelijk is of de huidige invallen in de kantoren van Apple direct met die zaak hebben te maken. eBizcuss heeft lange tijd gezegd dat het door Apple werd achtergesteld in de aanlevering van nieuwe producten. eBizcuss was een officiële Apple-reseller maar kreeg maar mondjesmaat de laatste modellen van iPhones en iPads. Ondertussen voorzag Apple wel zijn eigen winkels van voorraden.
Ook Nederlandse winkels klagen over Apple
Ook in Nederland is lange tijd geklaagd over die handelswijze van Apple. Zo was de iPhone 5 is bij geen enkele Nederlandse Apple Premium Reseller verkrijgbaar, nadat het toestel wel officieel in Nederland was uitgebracht. Het negeren van de eigen winkelpartners heeft Apple eerder ook gedaan bij de verkoop van de iPhone 4S.
Mogelijk zou de Franse actie tegen Apple gericht zijn tegen kortingen die door resellers werden benut om hun marges op te krikken. Die kortingen waren namelijk bedoeld om de prijzen voor consumenten te drukken, niet om de portemonnee van het kanaal te spekken.
Kortingsfraude?
Deze mogelijke aanleiding voor de Franse invallen zou dan verklaren waarom ook de twee grootste distributeurs ter wereld, Tech Data en Ingram Micro, bij het onderzoek zijn betrokken. De betrokkenheid van Tech en Ingram wordt bevestigd in een artikel bij The Inquirer. Beide distributeurs zorgen voor de verspreiding naar wederverkopers van Apple-producten en de afhandeling van kortingen.
@freetheweb
Je hoeft geen Apple hater te zijn om er een draai aan te geven. Dat die resellers die kortingen in eigen broek steken, kan ik zelfs begrijpen.
De marges die je kunt maken op Apple producten zijn flinterdun. Apple bepaalt zelf de prijs, immers kun je het niet duurder aanbieden dan Apple zelf. Apple Resellers nemen echter wel een groot risico, doordat ze flinke voorraden moeten aanleggen. Dat die Apple resellers het niet te dik hebben, dat zie je wel aan de recente val van iCentre.
Bedrijven zoals Metro Group (Saturn en Media Markt) voeren Apple, omdat ze wel moeten, niet vanwege de marges. Men hoopt dat men dat nog kan goedmaken door je nog wat andere prullen aan te kunnen smeren.
Apple bepaalt (uiteraard) zelf de prijzen in de eigen Apple stores en in de webwinkel. Door de partners slechts een kleine korting te geven is er weinig mogelijkheid voor de partner om een lagere prijs te hanteren dan Apple. Tegelijkertijd beloont apple partners die niet te veel korting geven op de verkoopprijs met "back-end" rebates. Apple heeft geen dominante positie in de markt voor computers en telefoons. Dat betekent dat zaken die een monopolist niet zou mogen doen (eigen verkoop voortrekken bijvoorbeeld) gewoon zijn toegestaan.
“”"Mogelijk zou de Franse actie tegen Apple gericht zijn tegen kortingen die door resellers werden benut om hun marges op te krikken. Die kortingen waren namelijk bedoeld om de prijzen voor consumenten te drukken, niet om de portemonnee van het kanaal te spekken.”””
Benieuwd welke draai de Apple haters hieraan geven.
Reageer
Preview