Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op webwereld.nl. Dit vinden wij jammer, want webwereld.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor webwereld.nl door deze te whitelisten?
!
hp servers

Het beste moment om je server te vervangen

Verbeter performance en betrouwbaarheid, voorkom hogere kosten

Zolang servers die op de achtergrond draaien lekker lopen, lijkt er weinig noodzaak om aan vervanging te denken. Toch is vervanging in veel gevallen interessant. In financieel opzicht, om problemen voor te zijn en om van nieuwe mogelijkheden te profiteren.

Zolang een server naar tevredenheid draait en goed presteert, ben je minder snel geneigd aan vervanging te denken. Toch is het om een aantal redenen verstandig om hier al in een vroeg stadium bij stil te staan. Zo nemen de kosten van een server na de eerste drie jaar sterk toe, wat het financieel aantrekkelijk maakt om niet te lang met vervanging te wachten. Zelfs al voldoet de server in technisch opzicht nog prima. Daarnaast gaan de technologische ontwikkelingen snel en profiteer je met een server van de nieuwste generatie van slimme nieuwe features. Ook is nieuwe hardware krachtiger, zuiniger en is minder vloerruimte nodig. Wanneer loont het om je oude server te vervangen?

Garantie en support

Bij de vraag of je een server laat doordraaien of dat je hem beter kunt vervangen, is het belangrijk om niet alleen naar de aanschafprijs van nieuwe hardware te kijken, maar juist naar de totale kosten over een langere periode: "Het is belangrijk om te weten dat bij de aanschaf van een server doorgaans een standaard garantiesupportcontract wordt geleverd met een looptijd van drie jaar", zegt Robbert de Grauw, Platform Architect bij HP. "Het is mogelijk een aanvullende garantie af te sluiten tot bijvoorbeeld vijf jaar, maar als je dit doorrekent blijkt dat prijstechnisch vaak niet interessant."

Het vierde en vijfde jaar zijn naar verhouding erg duur. Na drie jaar is de garantie op de hardware afgelopen en gaat de supportprijs naar verhouding sterk omhoog omdat er aanvullende garantie op de hardware nodig is. Dus de eerste drie jaar betaal je alleen voor de support, maar daarna betaal je voor zowel support als voor de verlengde garantie. "Het vierde en vijfde jaar kunnen zodoende zelfs even duur zijn als een volledig nieuwe server waar weer drie jaar garantie op zit", stelt De Grauw. "Daarom is het altijd verstandig om de prijs van een verlenging af te zetten tegen de aanschaf van een nieuwe server."

Betrouwbaarheid

De technische levensduur van servers is tegenwoordig veel langer dan vijf jaar. Maar dat wil niet zeggen dat het verstandig is om een server daarom maar te laten doordraaien. De kans op verstoringen neemt namelijk wel toe, zeker bij bewegende onderdelen zoals harde schijven en ventilatoren, maar ook bij de voedingen. "Relatief gezien komen er na de eerste drie jaar veel meer storingen voor", vertelt De Grauw. "Dat zijn er nog steeds heel weinig, maar de kans dat er iets misgaat wordt wel groter. Gaat een server down, dan zijn systemen waar het bedrijf afhankelijk van is een tijdlang niet beschikbaar. Online aanwezigheid wordt steeds essentiëler in onze 24x7 economie. Daar heb je servers voor nodig met een hoge betrouwbaarheid. Alle cruciale applicaties moeten beschikbaar zijn, want bij downtijd loop je gegarandeerd business mis."

Langer dan vijf jaar doordraaien is sowieso nooit verstandig, omdat de hardware dan niet meer ondersteund wordt. Ook met software kun je dan in de knel komen. Stel dat je naar een nieuwe versie van Windows Server of VMWare moet overgaan omdat de leverancier de support op de huidige versie stopt. Dan is de kans levensgroot dat dit niet mogelijk is, omdat de oude hardware het nieuwe besturingssysteem niet ondersteunt. Als bedrijf loop je dan aanzienlijke risico's, alleen al als je naar beschikbaarheid en beveiliging kijkt.

Meer voor minder

"Servers op tijd vervangen heeft daarnaast veel extra voordelen", benadrukt Robbert de Grauw. "Nieuwe hardware is krachtiger en efficiënter, zodat je meer kunt doen met minder hardware. De energiekosten gaan omlaag en je hebt minder vloerruimte nodig. Vooral in combinatie met virtualisatietechnieken maak je optimaal gebruik van de capaciteit van je servers en wordt het beheer van een klein serverpark sterk vereenvoudigd."

De ontwikkelingen gaan snel en nieuwe servers hebben slimme nieuwe features aan boord. Zo wordt tegenwoordig vaak SSD gebruikt in plaats van gewone schijven. SSD geeft een aanzienlijke performanceverbetering, vaak een versnelling met een factor tien of meer. Bovendien heeft SSD geen bewegende delen, zodat de kans op storingen veel kleiner is en het energieverbruik met een factor drie of vier daalt. Dankzij SSD worden ook nieuwe opslagtechnieken mogelijk, waarmee zowel de performance als de kostenefficiency verhoogd wordt. "Denk aan de-duplicatie waarbij gegevens compacter worden opgeslagen zodat minder opslagruimte nodig is", stelt De Grauw. "En aan Software Defined Shared Storage, een innovatieve techniek waarmee je de opslagruimte van servers optimaal bundelt. Dat heb je nog niet met de oudere servers."

Lees meer over

Oudste boven ▾ Reacties

  • 0 +1
   R.J. T.
   R.J. T. op 19 november 2015 om 16:08 Meld misbruik

   Allemaal leuk en aardig, maar IT-afdelingen staan tegenwoordig onder grote druk om de kosten te drukken met de naderende donderwolken die op de loer liggen. Vervangen om het vervangen is dan ook vaak geen optie. Zeker met de komst van de virtualisatie is het 'ijzer' niet meer zo vreselijk kritisch qua betrouwbaarheid. Gaat er eentje stuk, dan migreer je de VM naar een andere host en draait rustig verder terwijl de defecte gerepareerd danwel vervangen wordt. Wel een performance penalty voor een paar dagen, maar dat valt makkelijker uit te leggen dan 20.000 euro voor het vervangen van een perfect werkend serverpark...

  • 0 +1
   Afwezig
   Afwezig op 13 november 2015 om 21:24 Meld misbruik

   Ook is nieuwe hardware krachtiger, zuiniger en is minder vloerruimte nodig. Wanneer loont het om je oude server te vervangen?

   mogelijk is het een beter verkooppraatje dat ik meer capaciteit kwijt kan in dezelfde ruimte. server kan wel kleiner worden. maar mijn serverruimte wordt niet kleiner (kleiner worden van een server is dus geen verkoop argument als men de voordelen hiervan niet juist benoemt).

   Het is mogelijk een aanvullende garantie af te sluiten tot bijvoorbeeld vijf jaar, maar als je dit doorrekent blijkt dat prijstechnisch vaak niet interessant

   men moedigt nu dus fysieke vervanging aan omdat een servicecontract duurder is. Lekker milieubewuste gedachte (not).

   Zo wordt tegenwoordig vaak SSD gebruikt in plaats van gewone schijven. SSD geeft een aanzienlijke performanceverbetering, vaak een versnelling met een factor tien of meer.

   klinkt leuk... maar men vergeet de prijs/kwaliteit verhouding. Een SSD met kleine capaciteit is vaak nog vele malen duurder dan een HDD met een grote capaciteit.

   Nieuwe hardware is krachtiger en efficiënter, zodat je meer kunt doen met minder hardware.

   Maakt voor een pakket als Oracle weinig uit. Licentie is gebaseerd op aantal gebruikte CPU cores.

   De energiekosten gaan omlaag

   ok. goed punt. als we even vergeten dat er een boeteclausule kan zitten op het te verbruiken van te weinig energie (zie casus MS).

 • Reageren

 • Reactie bewerken

 • Misbruik melden

Reageer

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

Preview