Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op webwereld.nl. Dit vinden wij jammer, want webwereld.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor webwereld.nl door deze te whitelisten?
!
hp servers

4 redenen om je oude server te vervangen

Voor nieuwe features en een verbetering in performance, betrouwbaarheid en beveiliging.

Zolang servers probleemloos draaien, lijkt er weinig reden om aan vervanging te denken. Toch is vervanging in veel gevallen wel degelijk interessant. In financieel opzicht, om problemen voor te zijn en ook om van allerlei nieuwe mogelijkheden te profiteren.

Zolang een server naar tevredenheid draait, denk je niet zo snel aan vervanging. Toch is het verstandig hier al in een vroeg stadium bij stil te staan. Want de kosten van een server nemen na de eerste jaren sterk toe, waardoor het financieel aantrekkelijker is om tot vervanging over te gaan dan ermee door te draaien. Daarnaast volgen technologische ontwikkelingen elkaar snel op en profiteer je met een nieuwe servergeneratie van slimme nieuwe features en haal je krachtigere en energiezuinigere hardware in huis. Wanneer loont het om je oude server te vervangen?

Kosten en investering

Het is belangrijk om niet alleen naar de aanschafprijs van nieuwe hardware te kijken, maar juist naar de totale kosten over een langere periode. Bij de aanschaf van een server wordt meestal een standaard supportcontract afgesloten met een looptijd van drie jaar. Het vierde en vijfde jaar zijn daardoor naar verhouding duur. Want na drie jaar is de garantie op de hardware afgelopen. Het is mogelijk om aanvullende garantie af te sluiten tot bijvoorbeeld vijf jaar, maar prijstechnisch blijkt dat vaak niet interessant, omdat de kosten naar verhouding te sterk omhooggaan. De eerste drie jaar betaal je namelijk alleen voor support, daarna voor zowel support als verlengde garantie. Hierdoor kunnen het vierde en vijfde jaar zelfs even duur uitvallen als een volledig nieuwe server waarop je opnieuw drie jaar garantie hebt. Zet de prijs van een verlenging daarom altijd af tegen de aanschaf van een nieuwe server.

Betrouwbaarheid

De technische levensduur van servers is veel langer dan vijf jaar. Dat wil niet zeggen dat het verstandig is om servers daarom maar te laten doordraaien. Want de kans op storingen neemt wel toe, vooral bij componenten zoals harde schijven, ventilatoren en voedingen. Na de eerste drie jaar komen er meer storingen voor, al zijn het er dan nog steeds heel weinig. Maar gaat een server eenmaal down, dan zijn bedrijfskritische systemen een tijdlang niet beschikbaar en dat kun je natuurlijk niet hebben. Servers moeten tegenwoordig een zeer hoge betrouwbaarheid hebben. Zeker in onze 24x7 economie, waarin online aanwezigheid steeds essentiëler wordt. Cruciale applicaties moeten daarom altijd beschikbaar zijn, want bij downtijd loop je gegarandeerd business mis.

Daarnaast is het sowieso nooit verstandig om langer dan vijf jaar met servers door te draaien, omdat dan niet alleen de hardware maar ook de software niet meer ondersteund wordt. Zo wordt Windows Server 2003 sinds kort niet meer ondersteund. En stel dat je naar een nieuwe versie van Windows Server of VMWare moet overgaan, omdat de support op de versie waarmee jij draait stopt, dan is de kans groot dat dit niet mogelijk is. Het nieuwe besturingssysteem vergt namelijk een nieuwe server omdat de software meer van de hardware vraagt. Op het gebied van beschikbaarheid en beveiliging neem je als bedrijf dan flinke en onaanvaardbare risico's.

Zuiniger en sneller

Tijdig vervangen biedt extra voordeel omdat nieuwe hardware krachtiger is en efficiënter werkt. Zo kun je meer doen met minder. De energiekosten gaan omlaag en het kan ook zijn dat je minder vloerruimte nodig hebt. Elke nieuwe generatie processoren is krachtiger, betrouwbaarder en betaalbaarder. Nieuwe generaties Intel Xeon serverchips bieden bijvoorbeeld tot 30 procent beter prestaties ten opzichte van vorige generaties, 70 procent meer encryptie performance per core en zijn tot 50 procent zuiniger in combinatie met high performance SSDs. Bij vervanging na drie jaar is je winst dus helemaal groot. Verder is de snelheid van processoren tegenwoordig variabel, zodat deze zich dynamisch aan de workload kan aanpassen. Hierdoor krijg je de beste performance per Watt. Delen van de processor die even niet nodig zijn, verbruiken zelfs nagenoeg helemaal geen stroom meer.

Met nieuwe generatie servers worden verder steeds geavanceerdere virtualisatietechnieken mogelijk, waarbij de hardware een steeds minder grote rol speelt. Met virtualisatie zorg je ervoor dat applicaties en data niet langer aan fysieke hardware gebonden zijn. Zodat je vrij bent in wat je wanneer waar laat draaien. Moderne servers ondersteunen je hierin door virtualisatie nog sneller en betrouwbaarder te maken, waarbij virtuele servers zelfs zonder downtime verplaatst kunnen worden. Dankzij deze virtualisatietechnieken zet je de capaciteit van je servers optimaal in en wordt het beheer van het serverpark vereenvoudigd.

Veiliger

Een sterke beveiliging is essentiëler dan ooit. Want werden servers vroeger volledig afgeschermd van de buitenwereld, tegenwoordig worden applicaties steeds vaker ontsloten via internet voor klanten en werknemers. Dit betekent dat systemen doelwit kunnen worden van kwaadwillenden. Om systemen, applicaties en kostbare bedrijfsdata hiertegen te beveiligen, kan de broodnodige maar wel zeer rekenintensieve data-encryptie door de processor worden uitgevoerd. Daarmee wordt het besturingssysteem enorm ontlast, zodat veiligheid en performance prima hand in hand gaan.

Verder speelt de processor een grote rol in het veilig houden van het systeem. Op oudere servers wordt een omgeving pas optimaal beschermd zodra het besturingssysteem en de bijbehorende beveiligingssoftware actief is. Ervoor is het systeem erg kwetsbaar en kunnen indringers onzichtbaar hun slag slaan. Bij moderne servers controleert de processor al direct bij het opstarten de integriteit van het systeem en is de beveiliging dus letterlijk direct vanaf de start actief. Daarnaast werkt de processor zeer nauw samen met de beveiligingssoftware om bedreigingen effectiever tegen te houden.

Lees meer over

Oudste boven ▾ Reacties

  • 0 +1
   Bob
   Bob op 11 april 2016 om 17:58 Meld misbruik

   Grappig de vraag is vaak heeft een doorsnee bedrijf de extra snelheid van een server wel nodig ?

   Natuurlijk kan een server zuiniger zijn of met evenveel watt meer doen maar ook hier is er vraag naar.

   Alles heeft te maken met vraag. Is het bedrijf gegroeid, vooruit dan heb je er misschien iets aan. Weinig groei moet het dan echt.

   Wat ik op klein en middelgroot gebied eerder zie is dat daar waar 15 jaar geleden het logisch was om zeg om de 3 jaar hardware te vernieuwen omdat het echt sneller werd, dat de laatste jaren steeds minder het geval is.

  • 0 +1
   Zorba
   Zorba op 10 april 2016 om 14:02 Meld misbruik

   Raar en vooral commercieel geent artikeltje.

   Bijv die vergleijking met software support die stopt en dan haalt de man windows 2003 server aan. Dat is inmiddels een 13 jaar oud server systeem. Die servers hebben zich al vele malen terugverdient.

  • +2 +3
   asmuth
   asmuth op 9 april 2016 om 19:31 Meld misbruik

   Er staat 1 duidelijke leugen in het artikel: de performance van de laatste generatie Intel Xeon processoren per core ligt niet 30 %, maar 6 % hoger dan die van de voorganger. Die 30 % haal je alleen als je vorige CPU de zwaarste uitvoering met 18 cores was en de nieuwe de zwaarste versie met 22 cores is. Dat de vorige generatie nog geen hardwarematige encryptie kende is een drogreden. Virtualisatie: Intel processoren van 10 jaar terug hadden daar al hardware-ondersteuning voor.

   Voor harde schijven wordt de levensduur op 5 jaar geschat. Typisch een onderdeel dat je vervangt terwijl de rest doordraait. Als de support op je hardware afloopt kun je zorgen dat je wat reserve-onderdelen in huis hebt en daarmee doordraaien totdat het apparaat stuk gaat en niet meer gerepareerd kan worden.

   Op een bedrijfseditie van Linux krijg je tegenwoordig 7 jaar lang support. Dat geeft een indruk van de praktische levensduur van je systeem.

   Het verhaal over betrouwbaarheid is ook misleidend: een server zal wel eens down gaan wegens een storing of onderhoud. De oplossing is om servers in high-availability clusters uit te rollen, zodat de gebruikers daar niets van merken.

  • 0 +1
   Kristof Sehmke
   Kristof Sehmke op 11 april 2016 om 17:06 Meld misbruik

   Beste, in bovenstaand artikel wordt verwezen naar een maximaal haalbare prestatiewinst tov de vorige generatie – niet de gemiddelde prestatiewinst. Ik verwijs graag naar dit document ([Link]) waarin meer informatie staat over de nieuwe generatie Intel Xeon processors. In dit document valt te lezen dat de maximaal gemeten prestatieverbetering van de nieuwe Intel Xeon processor E5-2699v4 ten opzichte van een Intel Xeon processor E5-2699v3 zelfs 47% bedraagt (dus nog hoger dan de in het artikel gemelde 30%). Dit percentage wordt uiteraard behaald bij een specifieke benchmark – vandaar ook dat we spreken over een maximaal haalbare prestatiewinst. Andere standaardbenchmarks wijzen op een gemiddelde prestatiewinst van 27%. In beide gevallen gaat het om significante prestatiewinsten.

  • 0 +1
   ScavengerMxM
   ScavengerMxM op 9 april 2016 om 10:05 Meld misbruik

   Door gebruik van containers (Docker etc) en virtalisatie (VMware etc) is juist de omschakeling een heel stuk makkelijker geworden. Immers je hebt geen herinstallatie van applicaties meer, je porteerd de VM of container naar een nieuw systeem en profiteert meteen van de betere prestaties. Overgangsproblemen? Niet als je test team en netwerk beheerders hun werk goed doen.

  • +1 +2
   hijweer
   hijweer op 8 april 2016 om 15:59 Meld misbruik

   Dit is een erg kort door de bocht benadering.

   Kleine risico's op hardwarefalen in de komende jaren vallen veelal in het niet ten opzichte van grote risico's op overgangsproblemen, juist vanwege de vele nieuwe mogelijkheden.

   Betrouwbaarheid en garantie wordt hier ook nogal suggestief door elkaar gebruikt. Zelfs bij intensief gebruik wordt voor servercomponenten door de fabrikanten veel langere levensduur opgegeven. Garantie is een commerciële 'afweging' om , naast de wettelijke, een vergoeding te bieden (zoals reparatie). Dit heeft echter geen enkel verband met de gesuggeerde kortere duur van de storing... In veel gevallen is garantie zelfs een belemmering bij vroegtijdige storing, omdat dit tot een langere hersteltijd leidt (angst om verdere garantie te verliezen) dan een snelle veravnging van een component.

   Er zijn zeker energiebesparingen mogelijk. Echter de energiekosten om de benodigde personen bij elkaar te brengen ter afstemming, voorbereiding en uitvoering van de overgang zijn al veel meer dan er bespaard kan worden.

   Tevens geven de vergelijkingen de indruk dat een deel van de genoemde verbeteringen van de servers niet ten opzichte van 3 jaar oude servers is, maar ten opzichte van 5-10jaar oude servers.

   Mijn suggestie is om vooral naar het grotere belang van de organisatie te kijken en kostbare investeringen te doen vanuit toekomstvisie en toekomstrichting. Laat de organisatie niet verlammen door fantasiebesparingen met grote risico's.

  • 0 +1
   silentBill
   silentBill op 9 april 2016 om 10:10 Meld misbruik

   Garantie is inderdaad een non-argument. Normaal gezien heb je een hardware contract waarbij je componenten of de hele server binnen x tijd wordt vervangen.

   Garantie is de minst handige vorm van een hardware SLA contract, want feitelijk heb je nul garanties wanneer je hardware gerepareerd is, en meestal moet je zelf voor de kosten opdraaien om defecte spullen te retourneren aan de leverancier of fabriek.

   Hardware SLA contracten kun je meestal ook nog kopen lang nadat de garantie al verstreken is.

   Aangezien je hardware in 5 jaar afschrijft in plaats van in 3 is in die zin een vergelijk met 5 jaar en oudere hardware reëel.

 • Reageren

 • Reactie bewerken

 • Misbruik melden

Reageer

Om een reactie te plaatsen moet u ingelogd zijn.

Preview