Whitelisting

Door de enorme toename van het constant veranderende malware, begint het oude security-model met signatures tegen een harde muur aan te lopen. Whitelisting-software, zoals van SignaCert Enterprise Trust Services, werkt precies andersom. Deze maakt een snapshot van gezonde systemen om regels op te stellen voor de whitelist. Onbekende en ongeautoriseerde applicaties worden vervolgens geblokkeerd. Goed, je moet een offer brengen qua controle, maar het zou wel eens niet lang hoeven duren voordat whitelisting het enige middel wordt tegen de malware-pandemie.

Cross-platform mobiele app-ontwikkeling

Er zijn twee redenen waarom zakelijk mobiele applicaties nog niet echt zijn doorgebroken: de tijd die een ontwikkelaar nodig heeft om zich de taal van iedere type smartphone eigen te maken en het absolute gebrek aan portabiliteit van apparaat naar apparaat. Cross-platform ontwikkelomgevingen voor mobiel applicaties als Rhomobile Rhodes maken het mogelijk om een applicatie een keer te schrijven, en snel aan te passen om op verschillende platformen te draaien. Zakelijke mobiele apps, ze komen eraan.

Energiebeheer in hardware

Nieuwe hardwaretechnologieën brengen een enorme besparing op het vlak van energieverbruik, maar slechts enkelen maken goed gebruik van hun volle potentie. Maar het begint te komen. Sommige voedingen hebben een efficiëntieslag van 80 procent of meer behaald dankzij een Amerikaans initiatief genaamd 80 Plus. De meeste storageleveranciers hebben schijven die zichzelf uitschakelen als ze niet in gebruik zijn. Multicore cpu's kunnen kernen bij een lichtere werklast parkeren, terwijl andere componenten zichzelf in slaap kunnen sussen, al hebben ze vaak nog wel een softwarecomponent nodig.

Nog meer kernen

Ooit dachten we dat de cyclus van meer kloksnelheid en snellere single-threaded processoren voor altijd door zou gaan. Energieverbruik is de belangrijkste reden geweest dat dit feestje niet doorgaat, samen met het feit dat monsterchips verre van optimaal werden ingezet. Beter is het om de werklast te verdelen over meerdere kernen die parallel met elkaar werken. Dat gaat tegenwoordig redelijk ver, neem bijvoorbeeld de nieuwe Tilera Tile Gx met maar liefst honderd kernen. Je moet wel de juiste software hebben om alles eruit te halen. Energieverbruik ligt lager, en als je de loads slim verdeelt kun je veel sneller komen waar je moet zijn.

Solid-state opslag

Ssd's (solid-state drives) zijn niet bepaald nieuw, maar ze zijn wel een heel stuk betaalbaarder dan eerst. Waar de schijven voorheen alleen werden gebruikt voor high-performance applicaties, zie je ze tegenwoordig terugkomen als geheugencaches om datacentra een flinke prestatieschop onder de kont te geven. Ssd's zijn ook duurzamer, en je kunt zo vaak dingen erop wegschrijven als je wilt.

NoSQL databases

Wie had gedacht dat de oude relationele databases langzaam aan glans verliezen? Op dit moment is het zelfs zo dat veel gegevens die nu bij bedrijven liggen, eigenlijk helemaal niet geschikt zijn om in rij-gebaseerde SQL database op te slaan. NoSQL-databases, waar het populaire CouchDB ook toe behoort, werken veel beter met minder gestructureerde data zoals bijvoorbeeld logbestanden. Waarom zou je dezelfde controles die voor transacties meegeven aan gegevens waarmee je gebruikersgedrag of systeemeigenaardigheden bijhoudt? NoSQL-databases hebben dat niet, en daarom zijn ze zo veel sneller.

I/O-virtualisatie

Servervirtualisatie heeft het binnen het bedrijfsleven helemaal gemaakt, dusdanig dat we niet meer kunnen spreken over een 'opkomende' technologie. I/O-virtualisatie is een essentieel component van servervirtualisatie. Wanneer je een handjevol vm's op een server draait, dan heeft ieder zijn eigen I/O. Helaas gaat dat in de traditionele zin ten koste van de hardwarebronnen. Virtuele I/O maakt het mogelijk om bandbreedte toe te wijzen aan individuele vm's, ook al is er maar een enkele breedbandverbinding aanwezig.

Datadeduplicatie

De hoeveelheid bedrijfsdata verdubbelt elke 18 maanden. Hoe lang duurt het voordat de gehele bandbreedte wordt opgeslokt door de storage? Gelukkig is daar datadeduplicatie voor. Veel gegevens zijn redundant, van e-mailbijvoegsels tot backup, en daarom kan dedup heel erg veel schelen. In backup-oplossingen is een besparing van 50 procent normaal. Voor de komende jaren verwachten we dat datadeduplicatie een grotere rol gaat spelen op de primaire storagetier.

Desktopvirtualisatie

Het gaat allemaal om de totale gebruikskosten. Desktopvirtualisatie verplaatst en centraliseertd het beheer van desktopgegevens en applicaties naar de serverzijde. Als beheerder hoef je niet langer van desktop naar desktop te hollen om problemen op te lossen. De leukste nieuwe ontwikkeling vindt plaats in de client hypervisor. Zowel Citrix als VMware brengen die van hun in 2010 uit, wat zal leiden tot verbeterd beheer terwijl je bij de standaardhardware blijft.

MapReduce

Ja, wij vinden een programmeer-framework voor gedistribueerde gegevensverwerking de meest prijzenswaardige opkomende ontwikkeling van dit jaar. Waarom? Om te beginnen kan het iets bijzonder innovatiefs: petabytes verwerken in een fractie van de tijd die je er eerder voor nodig had, ook nog eens op gewone hardware. Apache Hadoop is nu via de Amazon Web Services beschikbaar als Amazon Elastic MapReduce, en dat is de bekendste implementatie. Maar MapReduce zit ook al in de mainstream-oplossingen van onder meer IBM en Oracle. Die grote serverparken krijgen eindelijk echt eens werk voor de kiezen!

Bron: Techworld