Wij hebben al een aantal keer geschreven over leuke Raspberry Pi-projecten en als je het web afstruint lijkt de fantasie van veel gebruikers geen grenzen te kennen. Het aantal mooie projecten groeit als kool en ook het aantal praktische toepassingen groeit gestaag. Vandaag zetten wij een aantal van deze projecten in het zonnetje. Wellicht geven ze jou wat inspiratie om zelf ook weer aan de slag te gaan met het computertje.

Nu de extra krachtige Raspberry Pi uit is en de super goedkope Raspberry Pi zero voor een habbekrats op de kop te tikken zijn, moet het (na)maken van deze projecten leuker en goedkoper zijn dan ooit. Tijd om dat kleine computertje eens flink aan het werk te zetten.

Maak je domme tv slim

Dat de Raspberry Pi ook gebruikt kan worden als mediacenter is inmiddels lang en breed bekend. Er lopen verschillende projecten die allemaal als doel hebben het apparaatje om te toveren tot waar entertainment-centrum. Denk aan OSMC, OpenElec en Kodi. Ook kan je je Raspberry Pi ombouwen tot een Plex streaming box met Rasplex. Alle genoemde besturingssystemen en meer kunnen gevonden worden in dit artikel

Wij hebben al verschillende malen geschreven over het bouwen en configureren van een mediacenter, en hoewel in deze artikelen het vooral ging om x86-pc's kan je natuurlijk ook gewoon met een single board computer als de Pi aan de slag.

En zeg nou zelf, het is toch veel fijner zelf in de hand te houden wat voor slimme dingen je allemaal kan doen met je (domme) tv? LG, Sony en Samsung hebben inmiddels bewezen dat het niet altijd een slim idee is voor een slimme televisie te gaan.

(Oldschool) Gaming machine

Hoewel het zelf bouwen en gebruiken van emulatie (game)-oplossingen zich in een juridisch grijs gebied kunnen bevinden, zijn er veel mensen die het toch mee aan de haal gaan. Ook op dit gebied zijn er veel projecten die je zoveel mogelijk spellen laten spelen. Laat je nostalgische gevoelens weer bovendrijven en installeer met enkele muisklikken (en drukken op de knoppen van je controller) bijvoorbeeld RetroPie. Deze software ondersteunt out of the box tientallen spelcomputers en arcadekasten waardoor het spelen van je favoriete oude game een fluitje van een cent wordt.

Gebruikers die zich hebben laten teleurstellen over de slechte beschikbaarheid van de (S)NES classic mini, kunnen er met behulp van de Pi zelf makkelijk en goedkoop eentje bouwen. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je dat doet.

Heb je liever een draagbare versie? Kijk dan eens naar het mintyPi 2.0-project.

Desktop pc

De Raspberry Pi kan zonder al te veel moeite omgetoverd worden tot een desktop computer. Het enieg dat je hoeft te doen is een besturingssysteem als Raspbian kopieren naar een micro SD-kaartje en deze in de Pi schuiven. Nu zou het fijn zijn als je een mooi kastje had om de computer in te stoppen en op dat gebied is er meer dan genoeg keuze. Van dure brushed aluminium-cases tot super goedkoper Chinese (doorzichtige) cases van minder dan een euro.

Toch is het mogelijk om een stapje verder te gaan en te kiezen voor een kast die er niet alleen mooi uit ziet, maar ook het aantal features en aansluitingen uitbreidt.

De officiele bouwer van de Raspberry Pi, Element 14, heeft een prachtig kastje ontworpen die het apparaat uitbreidt met een Real Time Clock, een mSATA SSD-interface en een powerswitch. Door deze extra's wordt het computertje pas echt een volwaardige desktop, en het ziet er nog mooi uit ook.

Mini Mac

We blijven nog even bij de desktop computers. Programmeur Jannis Hermans laat in z'n blog zien dat je je Raspberry Pi Zero ook kan ombouwen tot een minuscule Macintosh. Hermans heeft het simpel gehouden en heeft de case gebouwd van lego. Opvallend is dat de programmeur heeft gekozen voor een e-ink-scherm om die zwart/wit look and feel nog beter naar voren te krijgen. Dat dit geheel super energiezuinig is, is een mooie bijkomstigheid.

Lees ook: 5 verrassende E-ink-gadgets

Elektronisch skateboard

Waarom onnodig veel geld neertellen voor een Hoverboard of Segway? Met een klein beetje moeite bouw je zelf een veel toffer elektronisch vervoersmiddel. Een Raspberry Pi Zero volstaat. Daarnaast heb je ook een Wiimote nodig, accu's en een skateboard. Als je precies doet wat de bedenker, Matt Timmons, zegt in de onderstaande video, kan je een handig vervoersmiddel in elkaar knutselen waarmee je ongeveer 28 kilometer per uur kan halen.

Ok, het ziet er misschien niet zo mooi uit als een hoverboard, maar leuk is het wel.


Op de volgende pagina: File server

Fileserver

Wil je een belachelijk goedkope NAS? Of een Time Machine capsule voor je Macs? Je Raspberry Pi kan worden ingezet als een gecentraliseerde oplossing. Voor informatie over het instellen van de Time machine kan je terecht op deze forumthread. en als je voor de goedkope NAS-oplossing wil gaan kan je een kijkje nemen op de site van How-To Geek. Het is wellicht handig te vermelden dat de ethernet-aansluiting van de Rapberry Pi een 100 MBPS aansluiting is.


Op de volgende pagina: Draadloze netwerkprinter

Draadloze netwerkprinter

De Raspberry Pi kan je helpen je oude printer nieuw leven in de blazen. Sluit je printer aan op de USB-aansluiting van de Pi en, als het een hele oude printer is, gebruik een parallel-naar-usb-kabel waarmee je zelfs je oude dot-matrix-printer kan veranderen in een "moderne" netwerkprinter. Op de website van MakeUseOf staat een handige tutorial en ook LinuxUser heeft een uitgebreide tutorial

Zoals je wellicht op de foto kan zien kan je ook je arduino inzetten als printserver en uiteraard geldt dat ook voor de vele kloons.


Op de volgende pagina: WIFI-extender

WIFI-extender

Geen zin om naar de winkel te rennen om een WIFI extender aan te schaffen? Tegenwoordig zijn ze net zo goedkoop als een Raspberry Pi maar als je toch nog zo'n computertje hebt liggen (en zeg nou zelf, sinds de Raspberry Pi 3 uit is zijn er genoeg mensen die nog een 2 of 1 hebben liggen) kan je die ook gebruiken als WIFI-extender. Het neemt wel wat tijd in beslag en, mocht je een oudere Pi gebruiken, moet je ook nog een USB WIFI-adapter aanschaffen. Maar als je het er voor over hebt kan je zowel bij Pi-Point of Adafruit terecht voor een tutorial.


Op de volgende pagina: Stream je muziek

Stream je muziek

De Raspberry Pi kan, naast het streamen van video, ook gebruikt worden als muziekspeler als je deze aansluit op een speaker. Zoiets als een krachterigere, flexibelere versie van Chromecast Audio.

Er zijn verschillende muziek georiënteerde besturingssystemen beschikbaar die verschillende functionaliteiten aanbieden. Er zit vast iets tussen dat je aanspreekt. Verander je domme speakers in slimme muziek-oplossingen met Volumio en Rune Audio (zie foto). Beide systemen hebben ook een mobiele app beschikbaar waardoor je je muziek kan besturen met je smartphone.


Op de volgende pagina: Leer programmeren

Leer programmeren

Inmiddels weet je al waarom de Raspberry Pi de Raspberry Pi heet (Hint: onder andere vanwege Python). Het computertje is eigenlijk gemaakt met de bedoeling mensen (en schoolgaande kinderen) te leren programmeren en interesse voor computerwetenschappen aan te wakkeren. De standaard SD-kaart die je bij het computertje krijgt (als je dat wil) zit tjokvol software die je aanspoort om lekker te rommelen en te experimenteren. Naast de command-line terminal kan je ook los gaan met Wolfram Mathematica, Python en Scratch, een animcatie-programmeer IDE voor kinderen. Mocht je geen kaartje hebben besteld bij je Pi, geen nood. Deze tools zitten allemaal in Raspbian.


Op de volgende pagina: Quad-copter

Quad copter

Dit is een duurder en lastiger project om in elkaar te zetten maar hoe leuk is het om een mini-coptertje (of drone) te bouwen die werkt op een Raspberry Pi? Je kan je copter bijvoorbeeld een vluchtplan meegeven.

Je zal aardig wat artikelen moeten lezen om dit voor elkaar te krijgen maar dit artikel is waarschijnlijk het beste artikel om mee te beginnen.


Op de volgende pagina: Spiegeltje spiegeltje...

Magische spiegel

Ontwikkelaar Michael Teeuw had een geweldig idee voor een thuisproject. Maak je eigen high-tech spiegel die je het weer, de tijd en de nieuwsheadlines geeft in combinatie met een compliment.

Teeuw gebruikte een doorkijkspiegel waar een scherm achter is bevestigd. Aan dat scherm hangt een Raspberry Pi. Op de website van Teeuw kan je lezen hoe hij de spiegel in elkaar heeft gezet.