Sommige bedrijven proberen zo trouw mogelijk te blijven aan de originele specificaties en veranderen bijna niets terwijl anderen totaal iets anders neer zetten en alleen maar proberen de prijs zo laag mogelijk te houden. Tijd om er een paar uit te lichten en eens te kijken of het kopen van een kloon nou eigenlijk de moeite waard is.

1. Orange Pi

De Orange Pi is een echte Raspberry Pi-kloon. Deze single-board computer is een open source hardware product en wordt ondersteund door Shenzhen Xunlong Software. Hoewel niet alle hardware-specificaties overeen komen met de originele Rasperry Pi, is er toch genoeg overlap om compatibel te zijn met bijna alle Raspberry-Pi software. De Orange Pi is wel een stukje krachtiger maar, afhankelijk van welk model je neemt, niet veel duurder. Daardoor kan dit computertje ook overweg met Android en een zwik andere Linux-distributies.

Het bordje is inmiddels in 16 smaken te krijgen en kost omgerekend ongeveer €5 voor de lichtste versie (mini) en €50 voor de uitgebreidste versie (plus 2).

2. Banana Pi

Ook de Banana Pi blijft trouw aan de form-factor van de Raspberry Pi en kan daarom ook met dezelfde software overweg. Shenzhen LeMaker heeft echter iets grootser uitgepakt dan de makers van de Raspberry Pi en bracht het bord uit met een snellere processor en een snellere ethernet-poort dan de originele Raspberry Pi. Daardoor werd het bordje uiteindelijk wel duurder. Door deze aangepaste specificaties kan ook dit computertje overweg met meer besturingssystemen dan de Raspberry Pi.

Op dit moment zijn er 19 varianten van de Banana Pi te krijgen waarvan de goedkoopste (zero) €12 kost en de duurste (W2) ruim €80

3. Lemon/Roseapple Pi

Het kan maar niet op met de fruit-varianten. Embed Studio heeft door middel van crowdfunding de Lemon Pi in het leven geroepen. Deze Single-board computer wijkt qua form factor ietsjes af van de Raspberry Pi maar de filosofie is hetzelfde. Klein, snel en compatibel. Ook dit bordje heeft wat meer aan boord dan de originele Raspberry Pi.

Niet alleen heeft dit computertje krachtigere hardware aan boord, het is een van de weinige bordjes die overweg kan met de H.265/HEVC codec. Ideaal dus om in te zetten als mediacenter. Sterker nog, met dit apparaat kan je zelfs full-HD H.264 videomateriaal capturen met 30 frames per seconde. Kortom, dit kleine bordje is een waar mediamonstertje, en dat voor maar €35.

Tenminste... zo leek het tijdens de crowdfunding-campagne. Na de succesvolle afronding werd het ijzingwekkend stil en leek het project een stille dood te sterven. Verschillende backers hebben gemeld uiteindelijk toch hun bordje binnen te hebben gekregen, maar het was nog steeds niet mogelijk (als buitenstaander) exemplaren te bestellen. De website repte er geen woord over en is inmiddels zelfs offline gehaald.

Het project blijkt verder te zijn gegaan onder de naam Roseapple Pi, maar de aanschaflink produceert op dit moment een 404. Gelukkig is het bordje inmiddels wel te koop bij Aliexpress voor 48,96 euro.

4. Hummingboard

Vanaf hier worden de afwijkingen een stukje groter. Ook Solidrun ging los op het single-board principe en bracht de Hummingboard uit. Deze computertjes zijn uitgerust met een Freescale i.MX6 processor die één tot vier cores heeft.

Omdat deze processor wat heter wordt is de Humminboard standaard uitgerust met een heatsink. Hierdoor is het computertje wat dikker dan de Pi. Ook heeft de krachtigste versie een andere maat en verbruikt meer energie. Dit maakt de systeempjes een stuk krachtiger dan de Raspberry Pi maar dat zie je uiteraard ook terug in de prijs. De goedkoopste variant (Gate) is te krijgen voor ongeveer €90 terwijl de duurste versie (Edge) voor €200 over de toonbank gaat.

5. Odroid

Ook Hardkernel zet in op krachtigere, en dus warmere, processoren. Sommige versies worden niet alleen geleverd met een heatsink, maar ook met een ventilator.

De Samsung Mali processor zorgt voor het betere rekenwerk en de mensen van Hardkernel zetten hun single-board apparaat weg als computer voor de audiofiel. Met de Hifi shield (voor de C1+) kan de Odroid een mooi en zuiver geluid produceren waardoor ook dit computertje zeer geschikt is als mediacenter.

Er zijn op dit moment elf varianten beschikbaar van de Odroid. De C1+ voor ongeveer €40 en de H2 voor ongeveer €100 De H2 heeft een heuse x86-cpu van Intel aan boord draaiende op 2,5 Ghz.

Het populairste bordje is overigens nog steeds de Odroid C2 voor 62 euro.

6. Pine64

De usp van de Pine64 is vooral de 64-bit ARM processor en z'n lage prijs. De mensen van het gelijknamige bedrijf hadden enkele jaren geleden een Kickstarter-project lopen om het apparaatje aan de man te brengen.

In eerste instantie konden early birds het apparaatje al "kopen" voor 15 dollar. Normale stervelingen moesten 29 dollar lappen. Nog steeds niet echt een hoge prijs voor een board met een 1.2GHZ processor, 2 GIG RAM en een outputresolutie van 4k.

Inmiddels is het project een groot succes en heeft het bedrijf verschillende exemplaren uitgebracht. De goedkoopste versie is de Rock64 Media Board Computer (ongeveer 24 euro) en de duurste versie onder dezelfde naam voor ongeveer 40 euro. Daartussenin zweven nog de Pine 64-LTS en de SOPine A64 Baseboard.

En laten we vooral niet de Pinebook vergeten. Deze negen tientjes kostende laptop komt van hetzelfde bedrijf en kan eindelijk worden aangeschaft. Wij hebben eventjes mogen stoeien met de laptop en het apparaat bevalt uitstekend. Inmiddels heeft het bedrijf een tweede versie uitgebracht en een Linux tablet die nog geen 70 euro kost.

Uiteraard kan je deze bordjes ook rechtstreeks bestellen uit hun eigen store.

7. Up Board

De Up Board is een beetje de vreemde eend in de bijt. Hoewel dit bordje qua form-factor behoorlijk overeen komt met de Raspberry Pi en z'n kloons, is dit het een van de weinige computertjes die geen op ARM-gebaseerde processor aan boord heeft maar een heuse Intel Atom. De 1,44 GHZ snelle X5-Z8350 processor maakt het mogelijk x86 besturingssystemen te draaien zoals de x86-versies van Windows 10, Linux en Android. Hierdoor is het bordje wel wat duurder. Vanaf ongeveer €99 is dit bordje van jou. Er zijn inmiddels vele varianten van deze SBC verkrijgbaar.

Natuurlijk zou je ook voor de Galileo, Edison of NUC kunnen gaan. Ook deze bordjes hebben een x86 processor aan boord en zijn ontworpen door de koning van de x86-architectuur, Intel. De prijzen voor, en variaties van deze apparaten lopen flink uiteen. De Galileo Gen 2 Development board kan bijvoorbeeld heel goed gebruikt worden in combinatie met de Arduino terwijl de NUC als desktop, HTPC of server kan worden ingezet.

Maar let wel op. Intel heeft de ontwikkeling van deze bordjes enkele jaren geleden stopgezet waardoor je afhankelijk bent van restvoorraden. Alleen de Minnowboard 3 wordt nog geproduceerd en ondersteund door het bedrijf.

8. C.H.I.P.

De meeste van de fabrikanten in deze lijst proberen de Raspberry Pi vooral af te troeven op het gebied van specs en rekenkracht. Fabrikant Next Thing gooit het vooral op de prijs. De C.H.I.P. is namelijk binnenkort te krijgen voor het luttele bedrag van $9. Daarnaast is het apparaatje ook nog eens een stuk kleiner dan de originele Raspberry Pi.

Helaas is het bedrijf achter deze computer failliet waardoor het steeds moeilijker wordt de SBC te bemachtigen.

9. Cubieboard

En dan is er ook nog de Cubieboard. De mensen van Cubietech limited zijn in eerste instantie ook begonnen met bordjes die qua look and feel in de buurt kwamen van de Raspberry Pi. Nu we wat jaren verder zijn, heeft de fabrikant dit idee losgelaten en brengt inmiddels apparaten uit in alle soorten en maten.

De goedkoopste (en oudste) Cubiebord (1) kan voor ongeveer €60 worden besteld terwijl de nieuwste en duurste variant (CubieAIO A20) voor €120 van eigenaar wisselt.

10. Vocore

Deze open source Linux computer gooit niet alleen de form factor op de schop, ook de prijs wijkt behoorlijk af van de concurrentie De goedkoopste versie wisselt al voor 17,99 dollar van eigenaar en de duurste versie voor ongeveer 44,99. Ook dit project is begonnen als een crowdfunding-campagne dat uiteindelijk succesvol is geëindigd. Inmiddels zijn er verschillende versies van het computertje op de markt. Het apparaatje wordt in eerste instantie ingezet als een mini-router en is compatibel met besturingssystemen als OpenWrt/LEDE. De SBC heeft standaard ondersteuning voor Wifi, USB, UART en heeft meer dan 20 GPIO-connectoren terwijl het geheel niet groter is dan een inch. De computer is dan ook uitermate geschikt voor IoT-toepassingen en is hier te koop.

11. BBC Micro:bit

De BBC micro:bit is een educatief apparaat dat voortbouwt op een lange traditie van educatief computeren van de BBC. In maart 2016 is de eerste serie geleverd op Britse scholen, nadat de uitrol twee jaar geleden was uitgesteld. Het apparaat moet schoolkinderen op een simpele maar low-level manier de techniek achter connectiviteit bijbrengen.

De oude BBC Micro is een icoon in de computerwereld: een hele generatie IT'ers heeft de eerste stappen gezet met deze pc die is ontwikkeld voor een educatief programma van de BBC. Uit dat programma kwam ook programmeertaal BBC BASIC voort, een taal met features die de makers van BBC's The Computer Programme misten in BASIC.

De micro:bit is een PCB met programmeerbare knoppen, ledjes, sensoren en I/O-opties. Het heeft een ARM Cortex-M0 aan boord en de technologie van het bordje is open source gelicentieerd. Het is uiteindelijk de bedoeling dat alle Britse schoolkinderen van 11 of 12 jaar in aanraking komen met de micro:bit en er eentje mee naar huis krijgen om verder mee te spelen.

Het apparaat kan hier worden besteld voor 17 euro.

12. Omega2+

Dit kleine Linux-ontwikkelbordje is niet alleen heel goedkoop, het is ook erg veelzijdig en kan worden ingezet als IoT-oplossing. Het is niet het krachtigste bordje in deze lijst, maar het apparaat kan worden uitgebreid met verschillende add-on-boards of docking stations.

De Omega2+ kost ongeveer 13 euro.


13. Le Potato

Ietjes duurder dan de Raspberry Pi 3+ en ietsjes krachtiger. 2 GB RAM IPV 1 GB zorgt ervoor dat je net iets meer kan met deze sbc. Het enige nadeel is dat deze computer geen Wifi of Bluetooth aan boord heeft. Daar staat wel tegenover dat de output van de HDMI-poort een resolutie van 4K aankan. Deze computer heeft dezelfde form factor als de Pi waardoor je je huidige cases kan blijven gebruiken.

Het apparaat kost normaal gesproken ongeveer drie tientjes, maar is nu slecht te krijgen in Nederland waardoor je voorlopig het dubbele kwijt bent.

Conclusie

Je ziet het, er is voor elk wat wils. Of je nou iets krachtigers, goedkoper, completer, uitgebreider of totaal iets anders wil, er is altijd wel een fabrikant die iets heeft wat aan jouw wensen voldoet. Wij hebben er nu een aantal voor je uitgelicht, maar er zijn er uiteraard nog heel veel meer. Deze weken echter zoveel af van de Raspberry Pi dat we ze niet hebben meegenomen in deze lijst. Als er genoeg interesse voor is, kunnen we uiteraard uitzoeken welke andere single-board computers er nog meer de moeite waard zijn om mee aan de slag te gaan, maar voor nu kun je vooruit met deze lijst.


Mocht er na je zoektocht (en dit artikel) nou alsnog geen enkel Single board computertje aan je eisen voldoen, lees dan eens: Bouw je eigen 'Raspberry Pi'-artikel.

Heb je je keuze uiteindelijk kunnen maken? Dan kan je kijken welk besturingssysteem je wilt draaien op deze apparaten, ook op dat gebied is er meer dan genoeg keuze.