Op iedere Android-smartphone en elke Android-tablet is een standaardbrowser geïnstalleerd. Deze is weliswaar handig als je net op het web navigeert, maar op de marktplaats Google Play zijn inmiddels veel alternatieven te vinden. Deze bieden vaak meer functionaliteiten, meer surfcomfort en zijn vaak duidelijk sneller dan de voorgeïnstalleerde browsers.

Een browser installeren is erg makkelijk: je vindt hem in Google Play, naar wens op je device of op internet. Elke browser stelt zichzelf automatisch in, maar vervangt nog niet automatisch de standaardapplicatie. Dat is in het begin best irritant: wanneer een link uit een ander programma wordt opgeroepen, dan laat Android je vervolgens uit alle geïnstalleerde browsers kiezen.

Je kunt dat wijzigen wanneer je eerst de knop "Standaard voor deze actie gebruiken" activeert en aansluitend op de betreffende browser klikt. Dit kun je terugdraaien bij de instellingen van Android, bij de opties van de geïnstalleerde apps.

Ghostery

Naast reclames gebruiken verschillende websites ook tracking-aanbieders die het surfgedrag van de gebruikers te registreren. De makers van Ghostery hadden zich voorgenomen om deze onzichtbare gang van zaken voor gebruikers zichtbaar te maken.

Voor desktop-gebruik zijn er uitbreidingen op dit gebied en voor Android hebben de ontwikkelaars een compleet eigen browser gebouwd. Deze laat voor elke website zien welke en hoeveel trackers er interesse tonen voor de gebruiker - deze kunnen naar wens worden geblokkeerd.

De browser is gratis. Wie Ghostery wil ondersteunen kan optioneel de Ghostrank-feature activeren. Deze meldt de gevonden trackers anoniem bij de ontwikkelaars.

Javelin browser

Wat er allereerst opvalt aan Javelin is het zeer mooie design. Met name het nette en minimalistische design bevalt goed: tabs en instellingen kun je vanuit de linker- en rechterkant in het beeld slepen. Dat leidt niet af bij het surfen en toch bereik je de verschillende functies snel.

Javelin heeft ook een aantal gemaksfuncties. Bijvoorbeeld een leesmodus die de betreffende website tot een platte tekst reduceert, een adblocker, een incognito-modus en een password-manager. Interessant is de spirit-modus die het internetverkeer door een VPN van Javelin leidt. Daarmee omzeil je bijvoorbeeld internetfilters. De browser focust zich de laatste jaren wat meer op het veilig kunnen bekijken van porno en schuift dat ook niet onder stoelen of banken. Na een gratis proefmaand betaal je voor deze browser maandelijks 1,46 euro.

De browser op zich is gratis, maar biedt een pro-modus die met in-app-aankopen andere functionaliteiten activeert.

Lightning browser

De Lightning browser is een van de weinige opensource browsers voor Android. De complete code is verkrijgbaar op het code-sharing-platform Github. Lightning zelf is aangenaam snel, het design is minimalistisch en gebruikt bijna geen ruimte voor de besturingsfuncties. Tabs en bladwijzers open je van de zijkant, wat in de praktijk erg goed werkt. De privacyfuncties bevallen erg goed. Je kunt bijvoorbeeld Orbot - de TOR-browser - integreren.

Lightning gebruikt de in Android geïntegreerde WebKit rendering engine. Het voordeel is dat je geen extra engine hoeft te installeren of gebruiken. Toch kan het problemen geven wanneer bijvoorbeeld fouten alleen met een Android-update verholpen kunnen worden.

Lightning is gratis tot maximaal 10 tabs. Wie de ontwikkelaars wil ondersteunen kan voor € 1,66 de pro-versie kopen en krijgt daar onbeperkte tabs en een adblocker voor terug.

Naked browser

Verreweg niet de mooiste browser (waarbij het zelf getekende icoontje het bekijken waard is), maar een van de snelste browsers die je op Android kunt installeren. De Naked browser heeft een doel: snelheid. Daarvoor hebben de developers een enorme hoeveelheid aan gemaksfuncties geschrapt en de apps tot het noodzakelijkste gereduceerd. Phishing-filters ontbreken bijvoorbeeld, die Chrome en co wel bieden. Dus moet je met de Naked browser voorzichtig surfen en eventueel een aanvullende anti-virus-app installeren.

Naast de gratis versie is er een pro-versie die 5 euro kost. Deze biedt een paar extra functies. Zo kun je bijvoorbeeld voor elke website instellen welke inhoud geladen moet worden. Daarnaast kun je het downloaden van afbeeldingen deactiveren als je apparaat niet op wifi is aangesloten. Dat bespaart je weer datavolume en is het waard om aan te zetten bij roaming of wanneer alleen een 2G-verbinding beschikbaar is.

Puffin browser

Snel, met flash-ondersteuning en een desktop-achtige browsebeleving, dat belooft de Puffin browser. De browser zorgt voor snelheid terwijl het internetverkeer - anoniem en versleuteld - naar de cloudsystemen van Puffin wordt verstuurd en daar wordt geoptimaliseerd voor het apparaat. Daarbij wordt de inhoud gecomprimeerd, wat weer datavolume scheelt. Door het gebruik van het datacenter kan Puffin bovendien flash-inhoud op het device tonen, zelfs wanneer daar geen flash op is geïnstalleerd.

De browser heeft ook een virtueel touchpad en een virtueel controlpad. Beide zijn praktisch ook wanneer je deze niet dagelijks gebruikt. Een belangrijke tip: door het gebruik van de cloud wordt data via servers in Amerika verstuurd - wie dit niet wil, moet een andere browser kiezen.

Puffin is er in een gratis en een pro-versie, die 4,49 euro kost. De gratis variant is beperkt in functionaliteiten, zo kun je de flash-functie slechts twee weken gebruiken.

CM browser

De Cheetah Mobile (CM) browser biedt een enorm interessante optie: hij is niet alleen snel, maar gebruikt een anti-virus-engine om APK-programmadata te scannen die gedownload worden vanaf het internet. Bovendien heeft de browser phishing-beveiliging, die gebruikers van kwaadaardige websites beschermen moet - deze ondersteunt een do-not-track-functie.

De CM browser is makkelijk in het gebruik en is een interessant alternatief voor de voorgeïnstalleerde programma´s. Vooral wanneer je smartphone geroot is of je een fan van community-apps bent die niet in de app-store te krijgen zijn. De browser is een goede uitbreiding op de eventuele beveiligingsoplossingen die op de smartphone geïnstalleerd zijn.

De app is gratis te downloaden via Google Play.

UC browser

De UC browser is interessant: de makers bieden onder andere een add-on, dat de toegang tot Facebook duidelijk versnelt. Daarnaast heeft het een speed mode, die de juiste versie van de website bij de beschikbare verbinding zoekt. Net zo handig is Auto Pager: die functie laadt automatisch de volgende pagina van een artikel terwijl je de tekst leest, zodat je een stuk sneller kunt browsen.

Interessant is ook de nachtmodus: veel apps gebruiken witte achtergronden om ´zuiverder´ te werken. ´s Nachts is dat alleen erg fel en enorm irritant. De UC browser dimt de kleuren zodat je aangenamer kunt lezen bij minder licht.

De UC browser is gratis te downloaden in Google Play en op compatible smartphones te installeren.

Orbot

Met de NSA-affaire is het TOR-systeem weer in het nieuws gekomen. TOR staat voor The Onion Router: dit is software waarmee de internetverbinding over veel extra knooppunten geleid wordt. Het voordeel is dat de gebruiker daarmee beter tegen trackingsystemen is beveiligd en de privacy van de gebruiker wordt beschermd (of dat tegen de verfijnde bewakingssystemen zoals Prism of Tempora helpt is niet 100% zeker. Tegen de meeste particuliere tracking- en opslagsystemen helpt TOR daarentegen zeer goed).

De Orbot-browser en de Orbot-plugin zorgen voor de TOR-functionaliteiten op Android-smartphones. Daarvoor hoeft de smartphone niet verplicht gerootet worden; de Orbot-plugin en de browser werken ook zonder root.

De software is gratis te downloaden in Google Play.

Opera Mini

Opera Mini was ooit een van de bekendste en geliefdste browsers voor mobile apparaten. Met de Opera-browser wil de fabrikant op Android dit succes herhalen. Daarvoor gebruikt de fabrikant de Webkit engine (waar ook Google-browser Chrome op is gebaseerd), maar breidt de standaard browsefuncties uit met enkele slimme extra´s.

Bijvoorbeeld met de discover-functie. Deze toont de gebruiker artikelen en stukken die hem mogelijk kunnen interesseren. Dat doet een beetje denken aan apps zoals Flipboard en werkt relatief goed met Engelse content. Even handig is de offroad-modus waarmee de browser bespaart op data-uitwisseling. Dat is vooral handig bij langzame verbindingen of wanneer je wilt besparen op data.

De browser is gratis te downloaden in Google Play.

Boat browser

De Boat browser is een snel alternatief voor de bekende Android browsers. De browser maakt een goede indruk en biedt een snelle besturing van tabs en bladwijzers. Experts kunnen de user agents van de browsers aanpassen om eventuele problemen op websites te vermijden.

Net als bij de Orbot-browser heeft de Boat browser de zoekmachine DuckDuckGo. Deze onderscheidt zich van Google en Bing door de anonieme zoekopdrachten en het niet opslaan van gebruikersgegevens.

De browser is gratis te downloaden in Google Play. De makers ontwierpen ook een pro-versie die op de lange termijn nieuwe functies zal leveren. Deze kun je direct in Google Play kopen voor € 2,25.

Dolphin browser

De Dolphin browser was een van de eerste browser-alternatieven voor Android, deze app doet zijn werk nog altijd erg goed. De makers namen geen genoegen met normale browsefuncties maar hebben een paar gave extra functies ingebouwd.

Bijvoorbeeld spraakbesturing en gebarenherkenning. Met wat oefening kun je de browser makkelijk met gebaren besturen. Net zo handig is de functie "WiFi-Broadcast": hiermee kun je inhoud met andere gebruikers in hetzelfde wifi-punt delen. Voor wie dat niet genoeg is kan de browser uitbreiden met extra functies.

De app is gratis te downloaden in Google Play.

Google Chrome

Naast een versie voor iOS is er een Google-browser voor Android-systemen. De mobiele versie van Chrome blinkt uit in eenvoud: bij het opstarten toont de browser kort de geopende tabs in een overzicht. Nieuwe websites worden geopend als tabs en het aantal openstaande tabs zie je rechtsboven in beeld. De adreslijst fungeert tegelijk als zoekveld, de ingegeven termen zoekt de smartphone met Google. Wie zich in de browser aanmeldt met zijn Google-account kan naar wens geopende tabs, bladwijzers, inloggegevens tussen het mobiele device en zijn desktop synchroniseren.

In de praktijk is Chrome een aangenaam snelle browser waarmee je makkelijk op je smartphone of je tablet kunt surfen. Chrome biedt ook een incognito-functie, die bij het surfen geen gegevens opslaat op je device (maar je surft niet anoniem). Jammer genoeg kun je geen addons installeren, de functies van Chrome zijn niet uit te breiden.

Firefox Mobile

Firefox is makkelijk te bedienen: na het opstarten zie je bovenin de adresbalk, die ook fungeert als zoekveld. Rechtsonder zie je het aantal openstaande tabbladen. Daaronder toont Firefox de vaak bezochte websites. Het interessantst is toch de ondersteuning voor uitbreidingen: zoals bij desktop-Firefox kun je extra functies installeren. Ook Firefox heeft een synchronisatiefunctie die Firefox Sync heet. Hiermee kun je tabs, rubrieken of bladwijzers tussen verschillende apparaten uitwisselen.

Firefox is gratis te downloaden bij Google Play.

Opera Mobile

Voor de opkomst van smartphones leverde Opera een van de beste browsers voor telefonie - intussen heeft de voormalige favoriet veel fans verloren. Met Opera Mobile for Android wil de browserontwikkelaar een comeback maken.

In werkelijkheid is Opera weinig van zijn charme verloren. De browser is enorm snel en de knoppen zijn zo groot dat je die makkelijk raakt. De highlight in de instellingen is "Opera Turbo". Met deze functie leidt Opera de opgezochte websites over een proxyserver, comprimeert de inhoud en past deze op de beeldschermgrootte van het betreffende device aan. Dat verkleint niet alleen het aantal overgedragen data (belangrijk, bijvoorbeeld bij roaming), maar versnelt het openen van websites ook enorm.

Opera is misschien niet zo hip als Chrome en biedt niet zoveel uitbreidingen als Firefox, maar is toch een solide browser en met name de functie voor het comprimeren van data is bij slechte of onstabiele netwerken onbetaalbaar.

Maxthon browser

De Maxthon browser is minder bekend, maar is zowel voor de pc als op Android een degelijk alternatief. Het grote voordeel voor mobiele gebruikers zijn de geïntegreerde cloud-diensten: met Cloud Push kun je teksten, afbeeldingen of weblinks van mobiele devices naar de pc sturen en omgekeerd. Met Cloud Download kun je data in je eigen Cloud downloaden om vervolgens vanaf elk ander apparaat toegang toe te hebben.

Maxthon levert een aantal slimme extra functies: in de instellingen kun je bijvoorbeeld user-agents veranderen, ondersteuning voor WAP activeren of de privacy direct in de browser aanpassen. Daarnaast heeft het een full screen modus, die de Android bedieningselementen compleet doet vervagen.

Bij de bediening onderscheidt Maxthon zich weinig van andere browsers. Zoals altijd is er een adresbalk die ook als zoekfunctie gebruikt kan worden en vaak bezochte pagina´s zie je direct in beeld na het opstarten. Uniek is wel de "vooraf laden-modus". Deze probeert te herkennen of een artikel op een site uit meerdere pagina´s bestaat en laadt de tweede pagina op de achtergrond zodat je sneller kunt doorbladeren.

Firefox Focus

Firefox Focus is, zoals de naam al doet vermoeden, een versie van Firefox met een focus (op privacy). Deze versie blokkeert automatisch trackers en biedt manieren om wachtwoorden en cookies te verwijderen zonder dat je hoeft te rommelen in de instellingen.

Firefox Focus is hier gratis te downloaden.

Microsoft Edge

Wie had dat ooit durven dromen? Een webbrowser van Microsoft op een niet-Windows-platform. Edge is sinds kort ook beschikbaar op Android en kan worden gebruikt in combinatie met de "Continue on PC"-feature. Dat betekent dat je je browserwerk op de pc met een druk op de knop kan voortzetten op je mobiel en andersom. Deze optie is aanwezig in Windows 10 sinds de Fall Creators Update.

Daarnaast synchroniseert Edge favorieten en wachtwoorden op alle apparaten waar de browser op te vinden is (en is ingelogd met het Microsoft-account) en heeft het een ingebouwde QR-scanner, zoeken met stemopdrachten (waarschijnlijk in combinatie met Cortana waar beschikbaar) en een privacy-modus genaamd InPrivate.

Brave Browser

De op Chromium gebaseerde browser is gebouwd met het doel het web "terug te geven" aan de gebruiker. De browser blokkeert praktisch alles wat ook maar iets te maken heeft met tracking of analytics.

Brave zal alleen advertenties weergeven op standaardplekken en in een standaardmaat. We vinden deze plekken via een cloud-robot waardoor gebruikers niet langer hoeven te lijden.

Webontwikkelaar Brendan Eich, voorheen van Mozilla en bedenker van JavaScript, bedacht eerder een betaalsysteem voor zijn browser Brave, waarmee gebruikers uitgevers belonen met bezoeken via een gekoppeld Bitcoin-gebaseerd betaalsysteem. Uitgevers kregen betalingen uit gekoppelde wallets binnen van Brave-bezoekers, met een kleine commissie voor Brave.