Je moederbord is het centrale deel van je pc dat al het andere bij elkaar houdt, dus het is belangrijk de juiste te kiezen. Het is het beste om eerst de CPU te bepalen, zodat je weet welke socket en welk type moederbord je nodig hebt. Lees dit artikel om te zien hoe het momenteel zit met CPU's en welke beter zijn voor welk doel (of de portemonnee).

Vandaag kijken we vooral naar drie budget-opties, wat moederborden zijn rond de 100 euro. De duurste van deze moederborden is 117 euro, dus je houdt nog ruimte in je budget. Bovendien zijn deze uitgerust met sockets voor CPU's met stevige graphics, zodat je niet per se hoeft uit te breiden met een grafische kaart.

Deze moederborden hebben vast niet alle goede features die de high-end modellen hebben, maar het zijn betrouwbare componenten van goede kwaliteit die je goed zullen dienen. Verder zijn ze compatibel met de nieuwste serie processoren, omdat je als je dit artikel leest waarschijnlijk op zoek bent naar een moderne maar niet te dure machine.

1. MSI Arsenal Z270 PC MATE

Als je een Intel-processor van de generatie Skylake of Kaby Lake wilt gebruiken (socket LGA 1151), is de MSI Arsenal Z270 MATE een uitstekende keus om je machine mee uit te rusten. Dit ATX-bord kost je momenteel ongeveer 110 euro. Hij bevat 2-way CrossFire, de interconnect-technologie om meerdere grafische processoren soepel samen te laten werken.

Het moederbord is gemaakt door MSI, een van de grote namen in de gamingsector die tevens bekend is voor zijn leidende rol als moederbordproducent. Het is een ATX, dus het is een groter bord, dus pas je behuizing daarop aan. Als je een zeer compacte machine wilt bouwen, is dit waarschijnlijk niet de beste keus.

Het voordeel ervan is dat je flink kunt uitbreiden. De grootte en de CrossFire-tech zorgt ervoor dat je zelfs twee grafische processoren kunt gebruiken, mocht je een krachtpatser willen bouwen. Het bord heeft niet alle toetsers en bellen van high-end-modellen, maar de CrossFire-ondersteuning op een model waar je je niet blauw voor betaalt, is een goed teken.

2. GIGABYTE Z370P D3

Als je een 8ste generatie Intel-systeem nodig had om je nieuwe Coffee Lake-CPU op in te prikken had je tot voor korst een high-end Z370-chipset nodig. Maar dat ligt nu anders, met de introductie van H370, B360 en H310. Dit zijn goedkopere varianten, hoewel je per prijscategorie features verliest. In dit artikel vergelijken we de verschillende 300-chipsets en wat ze voor en tegen hebben.

In het kort komt het erop neer dat de Z370 het moederbord is om processor en DDR4-geheugen te overklokken. De H370 is het volgende moederbord en hoe verder je naar beneden schuift en de hierarchie, hoe meer PCI-E-lanes, USB-poorten en andere I/O-mogelijkheden je verliest. Zie hier een overzicht van specifieke features en bijbehorende chipset:

Zoals je hierboven ziet, heb je als je niet van plan bent te overklokken of op zoek bent naar al deze opties, genoeg aan een van die andere chipsets. Mocht je wel een Z370 willen is de GIGABYTE Z370P D3 waar voor je geld: de prijs van een H370 (118 euro), met de features van Z370 (meestal tussen de 150 en 200 euro als je een midrange overweegt).

3. MSI B350 PC MATE

Als je een goede plek zoekt voor je AM4-processor, dan is deze betaalbare optie van MSI (zo'n 100 euro) een fantastische keuze. De MSI B350 PC MATE ondersteunt die nieuwste Ryzen-processoren die allemaal op dezelfde socket (AM4) als de eerste generatie zijn gebouwd. Volgens AMD worden nieuwe generaties ook op deze socket gebouwd, wat het moederbord futureproof zou maken.

AMD-processoren werken goed met werkgeheugen op hogere kloksnelheden en dit moederbord ondersteunt RAM op 3200 MHz, wat een perfecte prijs/prestatie-verhouding oplevert. Zoals bijna alle AMD-componenten zijn ze ontworpen om te kunnen overklokken, wat een voordeel is ten opzichte van Intel, waarbij overklokken alleen beschikbaar is tegen een meerprijs.