En er komen nog meer upgrades in Service Pack 1, dat voor later dit jaar staat gepland. In dit artikel zal ik drie features belichten van Exchange 2010 die in SP1 worden verbeterd.

Personal archiving

De ontwikkelaars hebben de optie om het persoonlijke archief aan te maken toegevoegd omdat veel gebruikers door de omvangslimieten van de mailbox werden gedwongen om hun data lokaal op te slaan in .pst files, in plaats van in hun mailboxen. Dat is een probleem, omdat de data dan niet wordt gebackupt en de data in de .pst-bestanden ook niet goed doorzocht kan worden. De nieuwe personal archive feature van Exchange 2010 geeft gebruikers de mogelijkheid om een alternatieve opslaglocatie te gebruiken voor hun oude e-mails, waardoor ze geen toevlucht meer hoeven te zoeken in .pst-bestanden. Toch is de archive folder nog steeds verbonden met de mailbox van de gebruiker, en wordt dus beheerd via Exchange, in plaats van dat de files over de hele pc verspreid staan.

SP1 gaat wat dit betreft nog een stukje verder door flexibiliteit toe te voegen. Als je dat wilt kun je voortaan de mailbox in de ene database zetten en het archief in een andere. Het Exchange ontwikkelteam heeft bedacht dat gearchiveerde data minder vaak benaderd wordt, en dus niet op dezelfde disk of in dezelfde database hoeft te staan.

Met SP1 kun je dus de mailbox en het archief scheiden. Daardoor kun je er verschillende toegangsstrategieën voor gebruiken. Zelf vind ik dit een mooie toevoeging van een toch al praktische feature.

Merk op dat de mogelijkheid om een persoonlijk archief aan te leggen op dit moment is beperkt tot Outlook 2010 en gebruikers van Outlook Web Access 2010. Maar met SP1 krijgen ook gebruikers van Outlook 2007 toegang tot de persoonlijke archieven.

E-discovery en search

Misschien heb je ‘e-discovery’ gemist toen je door de nieuwe mogelijkheden bladerde van Exchange 2010, omdat het een nogal vreemde naam heeft: het heet ‘multimailbox search’, en er is op geen enkele manier sprake van de term ‘e-discovery’. Multimailbox search gaat verder dan de standaard Exchange search (hoewel het ook gebruik maakt van de content indexen) en het geeft dus een dieper inzicht. Voor kleiner bedrijven raad ik deze feature zeker aan, maar grotere bedrijven zouden naar een e-discovery-product moeten kijken dat nog dieper graaft, zoals NearPoint for Exchange, SonaVault, Quest Archive Manager of GFI MailAchiver.

De multimailbox search is op dit moment te vinden in het Exchange Control Panel en, als je een Exchange admin bent, in de Exchange Management Shell. Maar die plaatsing verbergt multimailbox search in principe voor de mensen die dit soort zoekopdrachten uit moet voeren. Sysadmins hoeven dat soort smerige klusjes niet te doen. En de mensen die het wel moeten doen, die weten waarschijnlijk niet eens wat ECP is.

SP1 brengt drie nieuwe e-discovery features ter tafel:

- Een search preview, waarin een ruwe schatting wordt gegeven van het aantal items dat gevonden wordt, met statistieken met sleutelwoorden, waarmee men alvast kan kijken of men ongeveer in de goede richting zoekt. Dat kan veel tijd schelen doordat je geen tijd verliest door doodlopende wegen.

- Een search deduplication optie, dat maar één kopie geeft van een bericht dat in meerdere mailboxes zit.

- De mogelijkheid om de verschillende items van opmerkingen te voorzien.

Dat is natuurlijk prachtig, maar het is nog niet duidelijk of je door deze nieuwe mogelijkheden die third party e-discoveryproducten niet meer nodig hebt. Dat moet blijken als SP1 daadwerkelijk uitkomt.

Exchange Control Panel

De ECP leek mij een onzinnig toevoeging toen ik er voor het eerst over las. Maar toen ik het voor het eerst gebruikte, dacht ik: “Wat een geweldige manier om beheertaken uit te voeren met OWA, al moet je het niet gebruiken voor de high-end klusjes.” En het is niet alleen voor beheerders. Ook gebruikers kunnen er allerlei zaken zelf mee regelen.

SP1 breidt de mogelijkheden nog wat uit. Beheerders kunnen voortaan transport rules maken, journal rules en MailTips. Verder kan men er het persoonlijk archief mee beheren, men kan er allerlei policies mee zetten en RBAC management mee hanteren. Al met al komen er een paar prachtige nieuwe mogelijkheden in ECP.

En er is meer

Volgens de blogpost van het Exchange Team, is de hele lijst van vernieuwingen binnenkort op TechNet te zien. Hopelijk is er ook de feature bij waar jij precies op zit te wachten.

Bron: Techworld