Een HDMI-kabel is in feite niets meer dan een leiding tussen je televisie en media-apparaat, of het nu een Blu-ray-speler, gameconsole, pc of mediastreamer is. Er zijn verschillende soorten HDMI-kabels en de naamgeving zegt hoeveel data ze kunnen verstouwen. Een 4K HDMI-kabel bestaat dan ook helemaal niet, dat is pure marketingpraat.

Als je kijkt naar de basaalste informatie, stelt de HDMI Forum Technical Working Group de specificaties vast die bepalen wat de videoresolutie is en dat zijn de volgende specs:

Standaard: Resolutie tot aan 720p of 1080i op 30 Hz.

High Speed: Resolutie tot aan 4K (inclusief 1080p) op 30 Hz.

Premium High Speed: Resolutie tot aan 4K met high dynamic range (HDR) tot op 60 Hz.

Ultra High Speed: Resolutie tot op 10K met HDR op 120 Hz (4K-video kan een refreshrate tot aan 240 Hz hebben).

De gedetailleerdere beschrijvingen van de richtlijnen zijn van belang als je meer wilt dan een simpel tv-signaal: als je bijvoorbeeld games speelt met meer dan 30 fps of als je volledig gebruikt wilt maken van een HDR TV, wil je een HDMI-kabel die ook data over ethernet kan transporteren. Let op: voor de meeste gebruikers is dat niet van toepassing.

Voor deze scenario's moet je de refreshrate nemen (wat gemeten wordt in cycli per seconde, uitgedrukt in Hertz), de kleurnauwkeurigheid (kleurdiepte, gemeten in bits, bijvoorbeeld 8-bit, 10-bit, 12-bit) en kleurdatacompressie (bijvoorbeeld chroma subsampling) overwegen. Hoe hoger je gaat met refreshrate en bitdiepte - en hoe minder compressie je kiest - hoe meer data naar je televisie geduwd wordt.

Hierna: Uitgebreidere specificaties en wat deze inhouden.

Je hebt daarom een HDMI-kabel met voldoende bandbreedte. De grafiek hieronder (klik voor groot) laat de precieze verschillen zien tussen Standard, High Speed, Premium High Speed en Ultra High Speed HDMI. Een Premium High Speed HDMI-kabel zou voldoende moeten zijn voor een 4K-televisie. Consumentenapparaten die een Ultra High Speed HDMI-kabel vereisen (bijvoorbeeld 8K-televisies) zijn zeldzaam en duur.

Noot: De tabel verwijst naar framerate wat overeenkomt met de refreshrate. Een framerate van 60fps staat gelijk aan 60 Hz, enzovoort.

Als je naar bovenstaande grafiek hebt gekeken en beseft dat je een Premium High Speed HDMI-kabel nodig hebt, ren dan niet meteen naar de winkel om er eentje te halen, want misschien kun je je dat geld besparen.

De HDMI-kabel die je al hebt ondersteunt mogelijk de features die je nodig hebt. We gaan hier in op drie scenario's en wat je dan nodig hebt.

Als je enkel televisie kijkt

Hier kun je je bestaande kabel voor gebruiken. Als je stabiel beeld hebt zonder artefacten kun je gewoon vooruit.

Lees verder: voor andere toepassingen... Als je HDR-content kijkt, gamet op 60 fps, een tv als monitor gebruikt, et cetera

Je kunt op twee manieren zien of je huidige kabel compatibel is:

1. Kijk of de kabel 'High Speed', 'Premium High Speed' of 'Ultra High Speed' vermeldt. Als je HDMI-kabel dat niet duidelijk benoemt, kun je de informatie wellicht vinden bij de fabrikant en/of met de gegevens die op de kabel zelf gedrukt staan.

2. Stop de kabel in je televisie en media-apparaat en pas de instellingen aan naar je eisen. Als je dan een stabiel beeld krijgt, lijkt alles in orde.

Deze tweede methode is iets betrouwbaarder: doorgaans krijg je onmiddellijk een signaal (of niet). Maar het is het beste om eerst de eerste methode te bekijken, want de specificaties zijn duidelijker. Als je een leeg scherm ziet bij de tweede methode, kan het namelijk een heel gedoe zijn om weer terug te schakelen naar de oorspronkelijke instellingen, afhankelijk van hoe je apparaat en hoe de software daarvan omgaat met een beeldwijziging.

Als je signalen over een grote afstand moet sturen

Als je bronapparaat zich aan de ene kant van de kamer bevindt en het scherm aan de andere (denk aan een projector en scherm) of als ze zich in verschillende kamers bevinden, is het misschien nodig om een kabel met ingebouwde signaalversterker te gebruiken om zeker te maken dat de gegevens verstuurd kunnen worden. Deze versterkende kabels zijn dezelfde als de eerder genoemde types, maar dan met het woord 'active' ervoor.

Op de volgende pagina: Wanneer heb je wel een nieuwe kabel nodig en vooral: wat moet dat eigenlijk kosten?

Als je HDMI-kabels die je hebt niet aan je eisen voldoen - bijvoorbeeld het afspelen van 4K-content op 120 Hz of met HDR - zul je een nieuwe moeten kopen. Maar dat betekent niet dat je drie tientjes moet neertellen voor een kabel. (Een active kabel is zelfs nog duurder.) De prijs zegt niet noodzakelijkerwijs iets over prestaties. Dat doen alleen de classificatie en certificering.

Je kunt een vrij goedkope kabel kopen die nog steeds prima presteert. Active en andere kabels (bijvoorbeeld kabels die glasvezel gebruiken in plaats van koper) voor gespecialiseerde installaties kosten meer, maar presteren niet beter dan hun simpele broeders in doorsnee configuraties en afstanden. Winkels hanteren vaak een flinke marge op kabels in plaats van tv's en adviseren vaak dure opties die overkill zijn voor wat jij wellicht nodig hebt.

Als je geen idee hebt wat je moet kiezen, denk dan aan onze volgende tips:

Een kabel hoeft niet duur of van hoge kwaliteit te zijn om goed te werken. We kunnen dit niet genoeg benadrukken en het geldt voor alles. Certified Premium High Speed HDMI-kabels zijn aanvullend getest om het etiket te krijgen. Je kunt meer lezen over dat proces en authenticiteit ervan verifiëren op deze pagina van HDMI.org. Maar zelfs daar hoef je geen klein fortuin voor neer te tellen, op allekabels vonden we al een Premium Certified voor nog geen 13 euro. Soms zien we zelfs aanbiedingen langskomen voor nog geen 5 euro. Een dergelijke kabel in een winkel die 25, 40 of zelfs 60 euro vraagt voor zoiets, vraagt te veel. Zoek verder.

Gebruik zoekwoorden enkel als startpunt. Als je bij iets als Mediamarkt, allekabels of Bol.com kijkt, zie je soms termen als 'Ultra Slim Series High Speed HDMI-kabel'. Let op dat dit niet per se een high speed kabel is. Ultra verwijst in dat geval bijvoorbeeld naar hoe dun de kabel is en niet naar de hoeveelheid gegevens die kunnen worden verstuurd, zoals de HDMI-specificatie vermeldt.

Hierna: Laat je geen oor aannaaien en let op wat simpele zaken.

Om zeker te maken dat je de juiste kabel krijgt, let dan op de specificaties. Verwarrend? Kijk vooral naar de genoemde bandbreedte om het snel te zien:

High Speed = 10,2 Gbps

Premium High Speed = 18 Gbps

Ultra High Speed = 48 Gbps

Prijs is overigens wel een redelijke indicator wat betreft kabels met een hogere specificatie: je zult geen Ultra High Speed HDMI-kabel voor drie euro vinden, maar een High Speed-kabel zou niet veel meer kunnen kosten. Die zijn er zelfs voor nog veel minder, maar dan krijg je te maken met een lagere refreshrate.

Als je kijkt naar deze drie elementen bandbreedte, refreshrate en prijs zou je onbetrouwbare kabels moeten kunnen spotten. Goedkope opties van bekende merken kunnen verleidelijk zijn, maar sommige budgetkabels hebben slechte bescherming tegen elektromagnetische interferentie (EMI) wat je wifi-netwerk kan verstoren en hebben mogelijk visuele artefacten en signaalverlies. Als je een verpakking ziet van twee High Speed HDM-kabels voor een aantrekkelijk lage prijs van minder dan vijf euro, moet je even beter op je hoede zijn en de specificaties doornemen.

Aan de andere kant kunnen bandbreedte en prijs je ook helpen om in te zien welke kabels meer kunnen dan je zou zeggen. Sommige kabels zijn is niet gecertificeerd, maar beloven bandbreedte-throughput die hoger is dan een gecertificeerd type. Zo'n High Speed-kabel zal duurder zijn dan een doorsnee High Speed-kabel (bijvoorbeeld als 18 Gbps wordt gehanteerd in plaats van 10,2) maar je ziet dan waarom/

Denk ook aan de volgende overwegingen over de lengte:

Een active kabel zou overigens niet exorbitant duurder moeten zijn dan een passive tegenhanger. Ja, de prijs gaat omhoog, maar denk aan bedragen van 5 euro voor een passive HDMI-kabel en 12 euro voor zijn active broertje.

Koop alleen maar de lengte die je nodig hebt en absoluut niet meer. In de regel kun je kabels op de groei kopen, maar met sommige kabels wordt het bij een grotere lengte moeilijker om het signaal zonder grote verliezen naar de andere kant te brengen en dat geldt zeker voor HDMI (vandaar de active-varianten).

Als vuistregel kun je hanteren dat tot aan twee meter een passive kabel meer dan voldoende is. Tussen 2 en 7,5 meter kun je overwegen, maar als je meer dan dat wilt, zul je waarschijnlijk een active kabel nodig hebben. De ontvanger in je televisie kan ook van invloed zijn of een passive kabel voldoende is voor de afstand: als de chip in je tv beter is in het fijnafstellen van een zwakker signaal, heb je de signaalversterker niet nodig.

Negeer onzinfeatures als gold plating. Gold-plating maakt marginaal verschil in vergelijking met analoge signalen, omdat de verbindende connectoren niet oxideren, maar doen helemaal niet ter zake met de digitale signalen van een HDMI-kabel. Als je je alleen maar richt op een goed beeld, hoef je alleen maar te kijken naar de snelheidscertificering en lengte, en of hij passive of active is. Dat is alles.

Op de laatste pagina: ten slotte een vergelijking tussen kabels en specificaties (1.3, 2.1 enzovoorts).

Als je hebt gehoord over HDMI-specificaties of deze naamgeving bent tegengekomen bij verschillende kabels (bijvoorbeeld HDMI 1,3, HDMI 1.4, HDMI 2.0 en HDMI 2.1) vraag je je wellicht af hoe deze van toepassing zijn op kabels. Als we teruggaan naar de basis kun je een HDMI-kabel dus zien als een leiding tussen je televisie en media-apparaat. Zie het als een pad: je kunt een bredere kiezen (hogere bandbreedte) als je meer gegevens naast elkaar over het pad naar de televisie wilt laten marcheren.

HDMI-specificaties geven aan wat voor features over dat pad mogen reizen: resolutie, kleurdiepte, chroma subsampling, en meer. Met elke nieuwe specificatie werd de bandbreedte-eis voor nieuwe features vergroot. In de tabel hieronder (klik voor groot) zie je welke features zijn ingevoerd bij elke nieuwe HDMI-specificatie:

Als je meer wilt weten over deze versies verwijzen we je naar ons artikel destijds toen HDMI 2.1 werd aangekondigd, maar alles wat je alleen maar hoeft te weten is welke features jouw hardware ondersteunt en welke daarvan je daadwerkelijk wilt gebruiken. Als je dat eenmaal weet, weet je welke kabel je nodig hebt.