1. Aero Glass: Voor die transparante look

Helaas pindakaas, Windows 10 heeft geen transparant thema. Veel bedrijven doen opeens hip met minimale, platte (material?) ontwerpen en ook Microsoft doet mee. De kans dat Aero Glass terug komt naar Windows 10 is behoorlijk klein. De softwaregigant heeft onlangs wel een update uitgebracht waarin je het transparante effect kan inschakelen voor je startmenu, taakbalk en actiecentrum, maar niet voor de titelbalken van de appvensters.

Aero Glass voor Windows 8.1+ werkt ook met de nieuwste build van Windows 10 en geeft je titelbalken wel transparant effect. De app voegt ook Windows 7-achtige randen en titelbalk-knoppen worden toe. Deze effecten kunnen jammer genoeg niet worden uitgeschakeld. Je zal de app moeten deinstalleren om je Windows 10 thema weer terug te krijgen.


2. DVD-speler

De gemiddelde gebruiker kijkt tegenwoordig z'n video's online en de gemiddelde laptop heeft niet eens meer een optische drive. Windows 10 kan wel met DVD-drives overweg maar kan geen DVD-video's afspelen. Microsoft heeft de functie waarschijnlijk uitgeschakeld omdat het geen licentiekosten wil betalen voor de code. Als je deze functie in Windows 10 wil stoppen kan je de Windows DVD-player kopen in de Windows store. Deze app kost ongeveer 15 euro. Als je upgrade vanaf Windows 7 Home Premium, Professional, ultimate, Windows 8/8.1 Pro is de app gratis. Op deze versies moest dan wel Windows Media Center aanwezig zijn.

Er zijn natuurlijk nog andere mogelijkheden om DVD's gratis af te kunnen spelen op je Windows 10-systeem. VLC is een hele goede optie. Deze speler opent zo'n beetje alle video's die je er maar tegenaan gooit. Het programma is beschikbaar voor zo ongeveer elk besturingssysteem dus als je een fan bent van dit programma, gebruik 'm ook op al je andere apparaten.

Een ander leuk weetje is dat er gewerkt wordt aan een nieuwe universal-versie van de videospeler.

3. Gadgets

Microsoft was al lang voor de komst van Windows 8 gestopt met z'n widgets platform (genaamd Gadgets). Een van de redenen dat zij deze dienst vroegtijdig met pensioen hebben gestuurd is beveiliging. Wij denken zelf dat het wat meer te maken heeft met het universele app-platform welke naar voren is geschoven in Windows 8.

Apps die als tile gepind worden kunnen bijgewerkte informatie weergeven, een mooi voorbeeld is de weer-app. Deze tiles kunnen echter, in tegenstelling tot gadgets, niet gesleept worden over de desktop. Ze kunnen alleen geplaatst worden in het rechterdeel van het startmenu.

Als je gadgets hebt die je graag gebruikt in Windows 7 en je wil deze blijven gebruiken in Windows 10, kan je gebruik maken van 8GadgetPack. Deze applicatie installeert Microsoft's originele gadget-bestanden en past het register aan om de gadgets te laten werken in Windows 10. Bovendien heeft deze applicatie naast de Microsoft gadgets, ook nog eigen gadgets aan boord.

Mocht je je zorgen maken over de beveiliging kan je de FAQ lezen. Daarin wordt uitgelegd waar je allemaal rekening mee moet houden als je aan de slag gaat met dit gadgetpakket. Het komt er simpelweg op neer dat als je de bron van de gadgets vertrouwt en een virusscanner hebt, je veilig bent.

4. Start menu

Een van de belangrijkste USP's van Windows 10 is dat Microsoft het startmenu weer terug heeft gebracht. Dat menu lijkt echter niet op die van Windows 7. Het menu heeft tiles en de snelkoppelingen zijn alfabetisch gerangschikt.

Het freeware programmatje genaamd classic shell vervangt het start menu van Windows 10 door een kloon van het start menu van Windows 7. Je kan zelfs een Windows XP-startmenu instellen als je dat wil, sterker nog, deze applicatie is destijds gebouwd voor mensen die niet blij waren met het startmenu van Windows 7 en liever een Windows XP gebruikten.

5. Windows Media Center

We hadden het eerder al even over het afspelen van DVD's en, naast van de Microsoft Media Player, kon je in oudere versies van Windows ook gebruik maken van Windows Media Center. Microsoft is in 2009 gestopt met het ontwikkelen en uitbrengen van het mediacenter-pakket maar bood deze nog wel als losse applicatie aan voor Windows 8 pro en Windows 8.1 Pro. Met de komst van Windows 10 is het pakket pas echt met pensioen gestuurd. Als je Windows 8 op je computer hebt staan en je werkt deze bij naar Windows 10, wordt de software verwijderd (of in elk geval onbruikbaar gemaakt).

Er zijn wel trucjes om de software toch aan de praat te krijgen op Windows 10 maar het opnemen van het TV-signaal zal wat lastiger worden (afhangend van de hardware die je daarvoor gebruikt). Gelukkig is er meer dan genoeg keuze op dat gebied. Er zijn allerhande (gratis) mediacenter-softwarepakketten beschikbaar voor je systeem. We kunnen wel gaan uitleggen welke pakketten er allemaal zijn en hoe je ze gebruikt maar dat hebben we in het verleden al eens gedaan. We raden je daarom aan om 9 makkelijke softwarepakketten voor je mediacenter te lezen en op basis van dat artikel een keuze te maken.

Enkele eervolle vermeldingen zijn MediaPortal, Tversity en Kodi.

MediaPortal

Bonus: Windows 8 startscherm in Windows 10

"Wat, een zesde optie?" Jazeker, we konden het niet laten een andere optie (die niemand waarschijnlijk kent of gebruikt) te bekijken. Speciaal voor de mensen die de Windows 8 experience willen hebben in Windows 10. We hebben het over het startscherm. Een van de hoofdredenen waarom veel mensen niet blij waren met Windows 8. Maar wat als je nou wél blij was met het startscherm van Windows 8? Bestaat er een app die dat scherm ook kan weergeven op je Windows 10-installatie?

Vast wel, maar waarom zou je daar naar op zoek gaan? Deze mogelijkheid zit namelijk gewoon in Windows zelf. Druk op de start knop en selecteer Instellingen Kies dan voor Persoonlijke instellingen, klink op Start en schakel Start op volledig scherm weergeven in en voila, de kracht van Windows 10 in een Windows 8 jasje. Veel plezier.