1. Microsoft Outlook

Outlook heeft in alle versies een taskmanager zitten en deze is vrij uitgebreid te noemen. Je kunt taken met prioriteit, huidige status en deadline aangeven. Ook kun je aangeven of je een herinnering wilt ontvangen.

Een leuke feature in Outlook is dat je taken aan anderen kunt toewijzen. Ga hiervoor naar ‘Acties’ en kies voor ‘Nieuw Taakverzoek’. Vervolgens kun je het e-mailadres of de e-mailadressen van degene(n) opgeven aan wie je de taken wilt opdragen. Eventueel kun je per mail op de hoogte worden gehouden van de voortgang van de taak (tenzij de taak aan meerdere personen toegewezen is, dan werkt dit niet).

Oordeel: het ziet er niet allemaal even fraai uit, maar het werkt. Zeker wanneer je op het werk Outlook gebruikt en het programma de hele dag open hebt staan, is deze taakbeheerder een uitstekende (goedkope) keuze.

2. Swift To-Do List

Swift To-Do List is een applicatie voor Windows (XP, Vista, 7) waarin je todo’s op een hiërarchische manier kunt structureren. De kleine applicatie – een bescheiden download van 3,5 mb – maakt gebruik van grote icoontjes en opvallende kleuren voor de verschillende taken. De app kan onderscheid maken in werkgelateerde en privé-taken en kan verder worden opgedeeld in bijvoorbeeld projecten, teams en te lezen boeken. Het programma kent filters, kan exporteren naar HTML of Excel en kan bijlagen (bijvoorbeeld e-mails, bestanden of hyperlinks) bevatten binnen de opgegeven taken. De software is alleen in het Engels verkrijgbaar en kost omgerekend ongeveer 36 euro. Wel kun je de software via een trial proberen.

Oordeel: het is een compact, slim vormgegeven stukje software dat precies doet wat je ervan verwacht. Nadeel is alleen dat er geen taakbeheer tussen groepen mogelijk is, omdat de software alleen op individuen is gericht. Ook werkt het slechts op één computer tegelijk, omdat de database lokaal bewaard wordt. De prijs vinden we een tikkeltje hoog.

3. Remember the Milk

Remember The Milk is to-do list software die zowel via internet als via een smartphone werkt (BlackBerry, iPhone of Android). Synchronisatie tussen die media vindt via een account in de cloud plaats, dus wat je op je pc intikt, wordt doorgegeven aan de smartphone en vice versa. De vormgeving doet wat Spartaans aan, maar het werkt. Ook binnen RTM zijn taken in te delen op prioriteit en aard van de taak. RTM kan taken toewijzen aan contacten, kan via Google Maps locaties aan taken toekennen en biedt een handige zoekfunctie en tag-cloud voor contacten. De volledig functionele Pro-account kost omgerekend ongeveer 20 euro per jaar.

Oordeel: hoewel de vormgeving niet zo bijzonder is, maakt RTM indruk als het gaat om integratie met diensten als Google Maps, Gmail, iCalendar en Gears. Zeker wie ook via de smartphone aan taakbeheer wil doen en een pakket wil hebben waarin de nieuwste snufjes zijn verwerkt, doet er verstandig aan om Remember The Milk een kans te geven.

4. Tadalist

Tadalist is een eenvoudige web-based to-do manager zonder al te veel poespas. Nadat je een account hebt aangemaakt kun je meerdere lijstjes met taken maken en die eventueel delen met contacten. Eventueel kun je de lijstjes publiceren via RSS, maar zaken als categorieën en prioriteiten ontbreken.

Oordeel: wie voor nop een taakbeheerder zoekt en weinig eisen stelt, heeft aan Tadalist misschien een goede. Verwacht echter geen uitgebreide functionaliteit bij deze gratis oplossing.

5. Task Scoresheet

Task Scoresheet is een eigenzinnig vormgegeven online taskmanager. Uitgebreide mogelijkheden voor het indelen van taken of het toewijzen aan anderen ontbreken, maar wel aardig zijn de kleurrijke opmaak, de mogelijkheid om grafieken uit te draaien en het de mogelijkheid een aftellende timer in te stellen.

Oordeel: het is een gratis dienst waarvoor (net als bij Tadalist) geldt dat deze voldoet, mits je niet te veel eisen aan een taakbeheerder stelt.

6. ToDo Organiser Deluxe

Dit Windows-programma ziet er NIET uit. Duidelijker kunnen we het niet stellen. De interface stamt nog uit het Windows 3.1 tijdperk en kent vele vierkante knoppen en een palet van slechts 16 kleuren. De applicatie bevat een single en multi-user mode. Met multi-user (over een lokaal netwerk) wordt delen van taken mogelijk. ToDo Organiser Deluxe (overigens voorzien van een zéér uitgebreide helpfunctie) kent beveiligingsmogelijkheden, databasebeheer, kan gebruikmaken van een webdatabase en kan exporteren naar HTML. De download weegt 9,5 MB en de software registreren na 45 dagen kost ongeveer 60 euro.

Oordeel: het lelijke uiterlijk, de hoge prijs en de steile leercurve die benodigd is om dit programma onder de knie te krijgen maken dat dit geen aanrader is. We kunnen niet anders dan dit programma met klem afraden.

7. Smart To-Do List

Smart To-Do List is een klein programma (1,5 MB) voor Windows dat zich gemakkelijk op een usb-stick laat zetten voor gebruik op meerdere computers. Het programma is gericht op het werken met projecten en daarom uitstekend berekend op gebruik door bijvoorbeeld programmeurs. De gratis versie laat twee projecten toe, registratie kost omgerekend ongeveer 16 euro.

Oordeel: de interface van Smart To-Do List is ogenschijnlijk eenvoudig, maar blijkt verrassend uitgebreid. Toch is het ontbreken van het delen van taken een flinke min en kan deze software alleen aangeraden worden aan professionals die veel met projecten doen.

Bron: Techworld