Wat je ook van ze vindt, het feit is dat deze technisch onderlegde werknemers flinke schade hebben toegebracht aan hun werknemer, en ieder van hen heeft het geweten.

Wachtwoorden? Welke wachtwoorden?

Hier hebben we een tijdje terug uitgebreid aandacht aan besteed. Terry Childs (op de rechtbanktekening rechts) heeft de gemeente San Francisco in 2008 op de knieën gedwongen door de wachtwoorden van het FibreWAN-netwerk te wijzigen en vervolgens te weigeren deze af te staan. Het resultaat: een ontoegankelijk netwerk en een stad met zwaar gemankeerde telecom- en IT-afdelingen. Childs werd snel gehesen in de oranje gevangenisoverall die in Californië gebruikelijk is.

Jerommeke, wat doe je nu?!?

Jerome Kerviel behoort tot de meest gehate Fransen in de geschiedenis. De effectenhandelaar en ict-professional gebruikte zijn technische vaardigheden om de beveiligingsmaatregelen te omzeilen van zijn werkgever, Société Generale. Kerviels fratsen resulteerden in een verlies van 4,9 miljard euro voor een van grootste banken van Frankrijk. Zijn beeltenis staat daarmee symbool voor de vele schandalen binnen de financiële dienstverlening en de resulterende neergang van de wereldeconomie. Kerviel is, toen hij voorwaardelijk werd vrijgelaten, begonnen bij een ict-beveiligingsbedrijf.

Van schurk naar held

In 2004 ging netwerkanalist Shawn Carpenter zelf op onderzoek uit nadat het netwerk van de Sandia National Laboratories meerdere keer was gehacked. Hij herleidde de aanval naar een Chinese bende, en kwam erachter dat deze verschillende documenten van de Amerikaanse regering hadden gestolen. Carpenter speelde zijn bevindingen door naar de FBI en naar het Amerikaanse leger. Als gevolg daarvan ontsloeg Sandia hem in 2005, vanwege "oneigenlijk gebruik van gevoelige informatie." Maar een jury stelde Carpenter in 2007 in het gelijk, en naast een schadevergoeding van 4,7 miljoen dollar kreeg hij de status van nationale held.

Zondebok?

Winkelreus Wal-Mart bracht in 2007 naar buiten dat een van zijn technici, Bruce Gabbard, in 2006 stiekem telefoongesprekken opnam tussen een PR-medewerker en een journalist van de New York Times. "Het bedrijf heeft het maken van deze opnames niet geautoriseerd, en het ging in tegen de bedrijfsvoorschriften die stellen dat zulke activiteiten verboden zijn zonder schriftelijke goedkeuring van de juridische afdeling", stond in de verklaring van de directie. Maar Gabbard zegt op zijn beurt in een interview met de Wall Street Journal dat zijn 'spionage' was ingegeven door zijn leidinggevenden. Vandaag de dag is Gabbard eigenaar van een ict-dienstverlener.

De zaak van de gouden code

Afgelopen juli kwam in het nieuws dat Sergey Aleynikov, een voormalig senior-programmeur van de zakenbank Goldman Sachs, code heeft proberen te stelen die de bank in staat stelde om "geraffineerd en zeer snel handel van grote volumes te voeren op verschillende aandelen- en grondstofmarkten." Maar de discussie over hoeveel de code daadwerkelijk waard is, blijft voortwoeden. Aleynikov heeft 'onschuldig' gepleit, en wacht op borgtocht zijn rechtzaak af.

Hoe pak je een spion

Robert Hanssen werd een 'IT-man' in het latere deel van zijn 25-jarige carrière bij FBI. In die tijd begon de FBI hem te verdenken van spionage, eerst voor de Sovjet-Unie, en later voor Rusland. Hanssen werd toezichthouder voor computerbeveiliging bij de Amerikaanse politiedienst. Uiteindelijk was het zijn Palm PDA waardoor hij tegen de lamp liep; op dat apparaat sloeg hij geheime documenten op om ze later door te spelen naar zijn opdrachtgevers. Hanssen zit in de gevangenis: levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating.

Pas op voor de serverbom!

Unix-specialist en ict-consulent Rajendrasinh Makwana werd in januari 2009 aangeklaagd voor het installeren van een zogenaamde 'serverbom' op de systemen van Fannie Mae, de grootste hypotheekbank van de Verenigde Staten. Makwana zou in de herfst van 2008 als tijdelijke kracht bij de hypotheekreus een kwaadaardig script hebben klaargezet. Dat stond ingesteld om af te gaan op 31 januari 2009, en zou "de alarmsystemen hebben uitgeschakeld en alle logins hebben buitengesloten, de root-wachtwoorden van de ongeveer 4000 servers hebben gewist en vervolgens alle gegevens, inclusief die op de backupservers, hebben vernietigd door deze te overschrijven met nullen." Dat zou miljoenen dollars aan schade hebben opgeleverd. Toevallig werd het script op tijd door een werknemer van Fannie Mae ontdekt. Makwana is op borgtocht vrij en wacht op zijn rechtzaak.

'Ik deed gewoon mijn werk!'

Vanaf 2003 hield ict-manager Arthur Riel van Morgan Stanley het e-mailverkeer van een van de directieleden in de gaten. Hij kwam nogal wat vuil op het spoor: dubieuze zaakjes, mogelijke belangenverstrengeling en seksueel geladen mailtjes van directeuren die absoluut niet strookten met de gedragsbepalingen van het bedrijf. Riel deed naar eigen zeggen gewoon zijn werk, maar de leidinggevenden van Morgan Stanley dachten daar anders over. Hij verloor zijn goedbetaalde baan, en het geheel ontaarde in een nogal wazige, rommelige rechtzaak waarbij de bank in het gelijk werd gesteld. Riel ging aan de slag bij een e-mail-beveiligingsbedrijf. Bron: Techworld