Als je een computer wilt waar Linux op draait zal je al snel horen dat je naar de website van (bijvoorbeeld) Ubuntu moet navigeren, een image moet downloaden en branden (of op USB-stick moet plaatsen) en deze vervolgens moet starten op je kale computer/laptop of Windows-apparaat om de boel te installeren. Leuk en wel voor de computer-enthousiasteling, maar de gemiddelde gebruiker zit daar helemaal niet op te wachten. Die wil gewoon een kant en klaar systeem dat direct werkt als deze wordt ingeschakeld na aankoop.

Ook is er een groep gebruikers die niet vies is van het installeren van een besturingssysteem, maar gewoonweg geen zin meer heeft om te rommelen met drivers en te hopen dat hun Windows-apparaat goed overweg kan met Linux. Een voorbeeld is het probleem dat gebruikers hadden met Lenovo's 900 en 710-computers. Deze computers konden niet overweg met Linux. Bovendien zitten zij dan toch met een Windows-licentie opgescheept die zij waarschijnlijk nooit meer zullen gebruiken maar wel voor hebben betaald. Het weigeren en teruggeven van de Windows-licentie is een hels karwei en veel winkels zitten er simpelweg niet op te wachten.

De beste en snelste oplossing is dan gewoon het aanschaffen van een computer waar Linux al op voorgeïnstalleerd staat. Dit is echter lastiger dan gedacht aangezien de meeste Winkels niet verder komen dan een Systeem met Windows of computers zonder besturingssysteem. Wij hebben het internet afgestruind en webshops gevonden die wél Linux-systemen leveren (en zelfs ondersteuning geven). Als je een computer wilt waar standaard een Linuxdistributie (meestal Ubuntu) op staat kan je terecht bij de volgende (web)shops. Wij kijken hierbij alleen naar shops die kunnen/willen leveren naar een Nederlands adres.

Dell

Het heeft even geduurd maar Dell heeft het kopen van een desktop of laptop met Linux eindelijk wat makkelijker gemaakt. Het is al jaren mogelijk een computer met Linux te kopen bij deze fabrikant maar dat was vooral niet makkelijk. De optie was diep weggestopt op de website en vaak moesten gebruikers uiteindelijk bellen met Dell om de computer te kunnen bestellen.

Gelukkig is het tegenwoordig een stuk makkelijker en hebben gebruikers nog keuze ook. Er zijn verschillende configuraties te krijgen. Dell gaat zelfs zo ver dat zij nauw samenwerken met de community om drivers te ontwikkelen voor hun nieuwste hardware. Onder de naam Project Sputnik werkt Dell aan laptops die 100 procent compatible zijn met Linux.

De XPS-laptops zijn nogal prijzig, maar dan heb je ook wat. Mocht je liever een goedkope Linux-laptop willen, kan je voor een fractie van de prijs een Inspiron Laptop scoren.

IkBenStil

Deze webshop staat vooral bekend om het bouwen en verkopen van extra stille computers. Naast de gebruikelijke Windows-systemen verkoopt het bedrijf ook desktops met Ubuntu. Op dit moment heeft het bedrijf drie verschillende modellen in hun assortiment waarvan 1 Steam Box voor de gamers onder ons.

Het bedrijf biedt je ook de mogelijkheid zelf een systeem te laten samenstellen of je huidige computer te verbouwen.

Bekijk de computers van Ikbenstil hier

Snaak Systems

Het kiezen van een kant en klaar systeem is leuk maar aangezien het aantal verschillende hardware-merken met Linux beperkt is, is de kans groot dat je niet vindt wat je zoekt. Gelukkig zijn er enkele webshops die werken volgens het zogenaamde BTO-principe. Deze Build To Order computers kunnen worden samengesteld door onderdelen te kiezen en op deze manier een laptop samen te stellen. Het zelf assembleren van desktop-computers is iets dat bijna elke webshop wel aanbiedt tegenwoordig maar het zelf samenstellen van een laptop is ietsjes zeldzamer. Snaak Systems is een van de weinige webshops waar gebruikers een laptop samen kunnen laten stellen én er ook nog Linux op kunnen laten installeren. Gebruikers kunnen kiezen voor Ubuntu, Debian, Zorin, Elementary, Mint etc.

Je kan de laptops Van Snaak Systems hier bekijken

System76

We blijven nog even bij de BTO-laptops. System76 is een Amerikaanse computerbouwer die zich richt op laptops, desktops en servers met Ubuntu. Het bedrijf werkt, net als Dell, nauw samen met de community om zo hardware aan te kunnen bieden die out of the box 100 procent compatible is met het open source besturingssysteem.

Het bedrijf heeft in een blogpost laten weten dat het in de nabije toekomst het fabriceren van bestelde computers zelf gaat doen. Het bedrijf maakt nu nog gebruik van derde partijen voor het in elkaar zetten van de hardware maar vanaf volgend jaar wil het bedrijf alles in-house gaan doen. Hierdoor heeft de fabrikant nog meer controle over de te gebruiken hardware in hun systemen.

"Wij zullen [onze computers] zo briljant en mooi bouwen dat reviewers een 11 zullen moeten toevoegen aan hun review-scores."

Daarnaast wil het bedrijf alle ontwerpen open source maken en aanbieden aan de community. Hierdoor kunnen gebruikers hun computers zelf makkelijk aanpassen en uitbreiden. "Onze CAD zal open source zijn en een nuttige bijdrage leveren aan de computerwetenschap, ons product zal hierdoor flexibel zijn."

System76 mag dan wel een Amerikaanse fabrikant zijn, het bedrijf levert ook gewoon aan Nederlandse klanten.

De systemen van System76 kunnen hier worden besteld.

Cirrus 7

Cirrus 7 is een Duitse computerbouwer die high-end mini pc's levert door heel Europa en richt zich zowel op de zakelijke als particuliere gebruiker. De computers van het bedrijf zijn niet alleen klein, maar ook nog eens energiezuinig en stil.

De computers worden standaard uitgerust met Ubuntu maar tegen een meerprijs kan er ook gekozen worden voor Windows 10.

De computers van Cirrus 7 kunnen hier worden bekeken

Linux Computers

Ja, zo heet deze kleine webshop. De winkel verkoopt op dit moment drie verschillende Linux-desktops met Linux Mint en biedt ook aan deze distributie te installeren op oudere computers. Gebruikers kunnen kiezen uit een Mini Pc shuttle-computer, een Gigabyte Brix-exemplaar of een zelf samengestelde mini-tower.

De computers van Linux Computers kunnen hier worden bekeken

Linux Computers/LinuxLaptop (BE)

Ja, nog een webshop die zichzelf Linux computers noemt. De vorige had een .eu TLD en deze een .be-versie. Het verschil tussen de twee webwinkels is behoorlijk groot. Linux Computers/LinuxLaptop (BE) verkoopt, in tegenstelling tot Linux Computers EU, ook laptops (vandaar dat klikken op de webshop-menu-optie je verwijst naar linuxlaptop.be) en all-in-one-Linux-computers. Daarnaast verkoopt het bedrijf ook nog eens, als een van de weinige webshops, een heuse Linux-tablet met aardige specificaties. Wij hopen deze tablet ooit nog eens te testen voor een uitgebreide review.

Bekijk hier de computers van LinuxLaptop/LinuxComputers

Ubuntushop

Ook dit is een Belgische webshop, met een zeer uitgebreid assortiment. Deze winkel verkoopt laptops met Ubuntu 16.04 LTS, Linux Mint 18 of Debian 8. Daarnaast heeft de shop ook speciale Privacy-laptops in de aanbieding die zij Tailsbook noemen. Deze laptops zijn standaard uitgerust met de superveilige op privacy leunende Linux-distributie genaamd Tails.

Daarnaast verkoopt het bedrijf ook geluidsarme desktops met een van de bovengenoemde Linux-distributies en servers met Debian Jessie.

Als klap op de vuurpijl verkoopt deze webshop ook nog eens Ubuntu tablets, smartphones, accessoires en boeken. Voor elk wat wils dus.

Oh, en deze webshop accepteert ook nog eens Bitcoin.

De computers van Ubuntushop zijn hier te bekijken

Bol

Ja, eindelijk. De populariteit van Linux-computers is zo groot dat zelfs grotere, mainstream (web)shops deze computers verkopen. Het heeft even geduurd, maar het is dan toch eindelijk mogelijk en er is nog veel keuze ook. Van een betaalbaar stil klein desktopje tot een volledige alles-in-een krachtpatser en natuurlijk een aardige keuze aan laptops

Amazon

Ook Amazon heeft tegenwoordig een bescheiden aanbod aan Linux-computers, al zal je wel goed moeten zoeken. Veel van de Linux-compatible computers worden stiekem zonder besturingssysteem geleverd waardoor je na aanschaf zelf de boel moet installeren. Of je moet/kan in sommige gevalleen aangeven welk besturingssysteem je op het apparaat wilt hebben, maar als je goed zoekt, vind je hier en daar nog wel eens een bescheiden voorgeïnstalleerd desktopje

Zie hier een van de Linux-computers die Amazon verkoopt

Slimbook

We zoeken het even wat verder weg. Slimbook is een Spaanse computerfabrikant die zich vooral richt op Linux-computers en dan vooral op apparaten met een mooi, strak ontwerp. De keuze is reuze en je kan zowel industriële desktopcomputers kopen als mini desktops, laptops, all-in-ones en full tower desktops. Daarnaast werkt het bedrijf ook aan een eigen Linux distributie.

Bekijk de computers van Slimbook hier

EmperorLinux Inc.

Ben je iemand die echt all-out wilt gaan en het niet erg vindt net zoveel (of meer) te betalen voor een Linux Laptop als voor een Mac, kan een kijkje nemen bij deze webshop. EmperorLinux focust zich op computers die alle toeters en bellen onder de motorkap hebben. Hierdoor mag je wel diep in de buidel tasten, maar dan heb je ook wat. Dit is een van de weinige webshops die rugged Linux-computers verkoopt en zelfs rugged Linux tablets.

Bekijk de computers van EmperorLinux hier 

Laptops Met Linux

En we zijn weer terug in Nederland. Als je het allemaal liever wat dichter bij huis zoekt, kan je kijken bij Laptops Met Linux. Deze Nederlandse webshop biedt verschillende BTO-laptopconfiguraties aan van betaalbare ultrabooks tot prijzige krachtpatsers. De systemen kunnen worden uitgerust met Ubuntu, Mint, Kubuntu, Elementary, Xubuntu, ZorinOS en Ubuntu Mate.

Bekijk de computers van Laptop met Linux hier

Fix2go

Hoef je niet per se een nieuwe laptop en wil je geld besparen? Kijk dan eens naar een refurbished laptop. Door voor zo’n computer te gaan kan je meestal een krachtiger apparaat aanschaffen voor een lagere prijs. Over garantie hoef je je ook geen zorgen te maken, dat zit wel goed.

Er zijn natuurlijk veel meer bedrijven die refurbished computers aanbieden, maar meestal kan je bij die webshops alleen “kiezen” voor Windows en in sommige gevallen een systeem zonder OS. Fix2go laat je kiezen uit Ubuntu, Windows 10, Linux Mint en in sommige gevallen zelfs Android.

Bekijk de computers van Fix2go hier

Lotus Computers

We kijken weer even bij onze zuiderburen. Deze webshop verkoopt laptops, desktops en soms ook smartphones en tablets. Deze webshop levert alleen computers met Ubuntu en dat is meer dan voldoende.

Bekijk de computers van Lotus Computers hier

Tuxedo Computers

Ook onze oosterburen verkopen Linux-computers (en leveren aan Nederland). Ook deze webshop levert desktops en laptops in alle soorten en maten. Van kleine lichte, betaalbare desktopkastjes tot duizenden euro’s kostende zware gamemachines. Genoeg keuze dus.

Bekijk de computers van Tuxedo hier 

Starlabs

De UK kan natuurlijk niet achterblijven. Ook vanuit het westen kan je mooie Linux computers bestellen. Je kan kiezen uit laptops met Ubuntu, Linux Mint en Zorin OS. De kleinste laptop is 11 inch groot en de grote laptop is 13 inch groot. Beide lekker compact dus.

Bekijk de laptops van Starlabs hier 

Pine64

Mocht je al deze laptops nou te duur vinden, kijk dan eens naar de laptops van Pine64. Wij hebben al meerdere keren geschreven over deze computers omdat ze zo goedkoop zijn. Houd er wel rekening mee dat deze laptops zijn gebaseerd op de Raspberry Pi-kloon, Pine64. Dat betekent dat er van een andere architectuur gebruik wordt gemaakt dan x86. Deze apparaten draaien op de ARM-architectuur dus dat betekent dat je wel even moet dubbelchecken of alle software die je wilt gebruiken beschikbaar is voor deze computers. Als dat goed zit, heb je aan deze apparaten een hele goeie. De goedkoopste laptop kost namelijk rond de 90 euro en de duurste nog geen 200 euro. En alsof dat ook nog niet genoeg is, verkoopt het bedrijf ook een zeer betaalbare Linux tablet en komt er binnenkort een Linux-smartphone aan (waarbij je zelf mag bepalen welk systeem je daarop wilt draaien). 

Kortom, keuze genoeg.

Bekijk de computers van Pine64 hier