Als je een computer wilt waar Linux op draait zal je al snel horen dat je naar de website van (bijvoorbeeld) Ubuntu moet navigeren, een image moet downloaden en branden (of op USB-stick moet plaatsen) en deze vervolgens moet starten op je kale computer/laptop of Windows-apparaat om de boel te installeren. Leuk en wel voor de computer-enthousiasteling, maar de gemiddelde gebruiker zit daar helemaal niet op te wachten. Die wil gewoon een kant en klaar systeem dat direct werkt als deze wordt ingeschakeld na aankoop.

Ook is er een groep gebruikers die niet vies is van het installeren van een besturingssysteem, maar gewoonweg geen zin meer heeft om te rommelen met drivers en te hopen dat hun Windows-apparaat goed overweg kan met Linux. Een voorbeeld is het probleem dat gebruikers hadden met Lenovo's 900 en 710-computers. Deze computers konden niet overweg met Linux. Bovendien zitten zij dan toch met een Windows-licentie opgescheept die zij waarschijnlijk nooit meer zullen gebruiken maar wel voor hebben betaald. Het weigeren en teruggeven van de Windows-licentie is een hels karwei en veel winkels zitten er simpelweg niet op te wachten.

De beste en snelste oplossing is dan gewoon het aanschaffen van een computer waar Linux al op voorgeïnstalleerd staat. Dit is echter lastiger dan gedacht aangezien de meeste Winkels niet verder komen dan een Systeem met Windows of computers zonder besturingssysteem. Wij hebben het internet afgestruind en webshops gevonden die wél Linux-systemen leveren (en zelfs ondersteuning geven). Als je een computer wilt waar standaard een Linuxdistributie (meestal Ubuntu) op staat kan je terecht bij de volgende (web)shops. Wij kijken hierbij alleen naar shops die kunnen/willen leveren naar een Nederlands adres.

Dell

Het heeft even geduurd maar Dell heeft het kopen van een desktop of laptop met Linux eindelijk wat makkelijker gemaakt. Het is al jaren mogelijk een computer met Linux te kopen bij deze fabrikant maar dat was vooral niet makkelijk. De optie was diep weggestopt op de website en vaak moesten gebruikers uiteindelijk bellen met Dell om de computer te kunnen bestellen.

Gelukkig is het tegenwoordig een stuk makkelijker en hebben gebruikers nog keuze ook. Er zijn verschillende configuraties te krijgen en het bedrijf verkoopt zelfs Steam Machines onder het Alienware-label.

Dell gaat zelfs zo ver dat zij nauw samenwerken met de community om drivers te ontwikkelen voor hun nieuwste hardware. Onder de naam Project Sputnik werkt Dell aan laptops die 100 procent compatible zijn met Linux.

De XPS-laptops zijn nogal prijzig, maar dan heb je ook wat. Mocht je liever een goedkope Linux-laptop willen, kan je voor een fractie van de prijs een Inspiron-laptop scoren.

IkBenStil

Deze webshop staat vooral bekend om het bouwen en verkopen van extra stille computers. Naast de gebruikelijke Windows-systemen verkoopt het bedrijf ook desktops met Ubuntu. Op dit moment heeft het bedrijf drie verschillende modellen in hun assortiment waarvan 1 Steam Box voor de gamers onder ons.

Het bedrijf biedt je ook de mogelijkheid zelf een systeem te laten samenstellen of je huidige computer te verbouwen.

Snaak Systems

Het kiezen van een kant en klaar systeem is leuk maar aangezien het aantal verschillende hardware-merken met Linux beperkt is, is de kans groot dat je niet vindt wat je zoekt. Gelukkig zijn er enkele webshops die werken volgens het zogenaamde BTO-principe. Deze Build To Order computers kunnen worden samengesteld door onderdelen te kiezen en op deze manier een laptop samen te stellen. Het zelf assembleren van desktop-computers is iets dat bijna elke webshop wel aanbiedt tegenwoordig maar het zelf samenstellen van een laptop is ietsjes zeldzamer. Snaak Systems is een van de weinige webshops waar gebruikers een laptop samen kunnen laten stellen én er ook nog Linux op kunnen laten installeren. Gebruikers kunnen kiezen voor Ubuntu, Debian en zelfs Remix Os

System76

We blijven nog even bij de BTO-laptops. System76 is een Amerikaanse computerbouwer die zich richt op laptops, desktops en servers met Ubuntu. Het bedrijf werkt, net als Dell, nauw samen met de community om zo hardware aan te kunnen bieden die out of the box 100 procent compatible is met het open source besturingssysteem.

Het bedrijf heeft vorige week in een blogpost laten weten dat het in de nabije toekomst het fabriceren van bestelde computers zelf gaat doen. Het bedrijf maakt nu nog gebruik van derde partijen voor het in elkaar zetten van de hardware maar vanaf volgend jaar wil het bedrijf alles in-house gaan doen. Hierdoor heeft de fabrikant nog meer controle over de te gebruiken hardware in hun systemen.

"Wij zullen [onze computers] zo briljant en mooi bouwen dat reviewers een 11 zullen moeten toevoegen aan hun review-scores."

Daarnaast wil het bedrijf alle ontwerpen open source maken en aanbieden aan de community. Hierdoor kunnen gebruikers hun computers zelf makkelijk aanpassen en uitbreiden. "Onze CAD zal open source zijn en een nuttige bijdrage leveren aan de computerwetenschap, ons product zal hierdoor flexibel zijn."

System76 mag dan wel een Amerikaanse fabrikant zijn, het bedrijf levert ook gewoon aan Nederlandse klanten. De systemen kunnen hier worden besteld.

Cirrus 7

Cirrus 7 is een Duitse computerbouwer die high-end mini pc's levert door heel Europa en richt zich zowel op de zakelijke als particuliere gebruiker. De computers van het bedrijf zijn niet alleen klein, maar ook nog eens energiezuinig en stil.

De computers worden standaard uitgerust met Ubuntu maar tegen een meerprijs kan er ook gekozen worden voor Windows 10.

Linux Computers

Ja, zo heet deze kleine webshop. De winkel verkoopt op dit moment drie verschillende Linux-desktops met Linux Mint en biedt ook aan deze distributie te installeren op oudere computers. Gebruikers kunnen kiezen uit een Mini Pc shuttle-computer, een Gigabyte Brix-exemplaar of een zelf samengestelde mini-tower welke een MSI H81M-P33 moederbord aan boord heeft.

Computer Pirates

Deze webshop verkoopt naast computers ook kits, software, server-onderdelen en licenties. Intel Compute sticks met Ubuntu en Acer-laptops met Linpus, keuze genoeg dus. Niet alles is op voorraad dus het kan even duren voordat je je bestelling binnen hebt.

De shop verkoop naast deze consumentensystemen ook Linux soft- en hardware voor het zakelijke segment. Denk daarbij aan RHEL-pakketten en virusscanners voor Linux.

Ubuntushop

Ok, dit is eigenlijk een Belgische webshop, maar wij wilde 'm toch even noemen omdat deze winkel een zeer uitgebreid assortiment heeft. Deze winkel verkoopt laptops met Ubuntu 16.04 LTS, Linux Mint 18 of Debian 8. Daarnaast heeft de shop ook speciale Privacy-laptops in de aanbieding die zij Tailsbook noemen. Deze laptops zijn standaard uitgerust met de superveilige op privacy leunende Linux-distributie genaamd Tails.

Daarnaast verkoopt het bedrijf ook geluidsarme desktops met een van de bovengenoemde Linux-distributies en servers met Debian Jessie.

Als klap op de vuurpijl verkoopt deze webshop ook nog eens Ubuntu tablets, smartphones, accesoires en boeken. Voor elk wat wils dus.

Oh, en deze webshop accepteert ook nog eens Bitcoin.