Benieuwd hoe goed je AirPods nog werken als ze in de wasmachine terechtkomen, als je wordt overvallen door een hoosbui of zelfs als je ze onder de douche draagt? Vooral dat laatste raden we ten zeerste af, maar gezien de verhalen online ben je niet de enige die zich dit afvraagt en sommige wel heel avontuurlijke gebruikers hebben het zelfs uitgeprobeerd.

We lazen een hoop Reddit-berichten van AirPods-gebruikers, keken naar onze eigen ervaringen en naar wat Apple zelf zegt om tot deze lijst te komen. Ook hebben we gekeken naar indicatoren van waterschade om te zien of Apple kan zien of je in bad bent gaan liggen met AirPods in.

1. Zijn ze waterdicht?

Het simpele antwoord is 'nee' en Apple doet zelfs geen claims over spatwaterdichtheid, wat in een land als Nederland wel wenselijk is. Er zitten namelijk verschillende gaatjes in de AirPods waardoor water naar binnen kan lopen. Deze zijn wel beschermd met een fijn metalen rooster, wat de oppervlaktespanning verhoogt, zodat water niet zo snel naar binnen loopt als het maar een beetje is. Maar hoe groter de druk, hoe vatbaarder ze zijn.

2. Wat als ik zweet met AirPods in?

De AirPods zouden tegen zweet moeten kunnen. Apple zelf demonstreerde de draadloze telefoon met mensen die aan het rennen waren, bijvoorbeeld aan het begin van de keynote op Apple's WWDC in 2018 (zie video hieronder). Dat gezegd hebbende, is het misschien niet verstandig om ze te dragen in een sessie Hot Yoga.

3. Kan ik zwemmen met AirPods in?

Los van het feit dat je ze zou kwijtraken bij het zwemmen in het diepe deel van het bad kunnen we dit niet aanraden. Officieel kunnen ze hier niet tegen, maar in de praktijk lijken ze behoorlijk wat te kunnen hebben. Bijvoorbeeld:

4. Wat als het begint te regenen?

We hebben diverse praktijkvoorbeelden van meerdere mensen gezien die weinig problemen merkten nadat de dopjes doorweekt raakten. Deze Redditor bijvoorbeeld vertelt dat ze op de grond vielen bij het uit de auto stappen en ze 's nachts doorweekt raakten in een regenbui. Na het opdrogen werkten ze opvallend genoeg prima. Dus een buitje zouden ze moeten overleven.

5. Kun je douchen met AirPods in?

Nou nee, liever niet natuurlijk, maar ook hier lezen we her en der verhalen van mensen die dit hebben geprobeerd (zoals deze Redditor vertelt na een dosis medicatie enigszins verward met de AirPods te hebben gedoucht. Ze werkten toen niet, maar ook in dit voorbeeld functioneerden ze na het drogen weer en een jaar later waren er nog steeds geen problemen.

6. Overleven mijn AirPods een val in de wc?

Dit is al met zoveel iPhones gebeurd dat je je misschien afvraagt hoe het zit met de AirPods versus een wc-pot. Ook hier kwamen we praktijkvoorbeelden tegen van mensen die dit is overkomen. Zoals deze gebruiker, die na het laten vallen in een openbaar toilet merkte dat de hoofdtelefoon nog steeds werkte na het opdrogen. Deze persoon benadrukte overigens de AirPods daarna gedesinfecteerd te hebben - ook belangrijk.

7. Wat als ze in de wasmachine meedraaien met de was?

Hierover lazen we verschillende voorbeelden van hoe AirPods per ongeluk met een was meedraaiden en daarna nog werkten, zoals dit voorbeeld. Een andere gebruiker meldt een soortgelijke ervaring nadat de hele set meedraaide met een wasprogramma. De oplaadcase werkte daarna niet meer, maar de AirPods functioneerden nog steeds.

8. Kan Apple waterschade zien?

Je kent waarschijnlijk het voorbeeld van de iPhone die een indicator heeft waarmee reparateurs kunnen zien of het toestel is blootgesteld aan water. Dat stelt Apple zelf ook op deze ondersteuningspagina: "Een vloeistofschade-indicator wordt geactiveerd wanneer deze in contact komt met water of een andere vloeistof die water bevat. De kleur van de indicator is doorgaans wit of zilver maar wanneer deze in contact komt met water of een andere vloeistof die water bevat, wordt deze helemaal rood."

De AirPods worden hier niet genoemd en iFixit kwam bij zijn teardown van de koptelefoons geen vloeistofindicator tegen. Verschillende gebruikers op fora van MacRumors en Reddit meldden dat ze bij schade geen melding deden van het vloeistofincident en een vervanging kregen, dus mogelijk werkt dit voor jou ook, mocht je schade lijden.

9. Kortom: wanneer zijn ze waterdicht?

Je kunt natuurlijk proberen om ze niet nat te laten worden door te zwemmen met een badmuts, maar dat ziet er misschien niet goed uit en het lost diverse praktische problemen niet op: de meeste mensen zoeken immers niet naar een waterdichte koptelefoon omdat ze ermee willen zwemmen, maar om een stortbui te kunnen overleven.

Als je een serieus waterdichte koptelefoon wilt - IPx8 of zelfs IPx9 - is ons advies om te wachten tot later dit jaar. Naar verwachting introduceert Apple dan nieuwe AirPods die op z'n minst officieel spatwaterdicht zijn (IPx3) of dompeldicht (IPx7).

Gezien al het anekdotisch bewijs lijken de AirPods al praktisch waterdicht - maar ontbreekt er een officiële certificering. Ons advies is dan ook om water uiteraard te vermijden, ook al lijken AirPods zelfs een wasbeurt te overleven. Onderstaande tester op YouTube nam de proef op de som en onderwierp de koptelefoons aan allerhande waterincidenten: