De Apache webserver is volgens de makers de meest gebruikte webserver en bovendien één van de meest succesvolle open source projecten. Op dit moment zit het Apache HTTP server project bij versie 2.2.

Afzagen

Colm MacCárthaigh vraagt in een mailinglist aandacht voor wat kleine cleanups die in de 1.3-tak zijn gemaakt. Daarbij laat hij doorschemeren dat er maar heel weinig gebeurt op het ontwikkelvlak. Tot slot stelt hij voor om de 1.3-tak binnenkort helemaal af te zagen. Als hij zijn zin krijgt komt er nog een laatste release, met een aankondiging erbij dat dit de laatste is.

In de commentaren wordt instemmend gereageerd. Bovendien wordt 2.0 aan de orde gesteld. Dan Poirier stelt voor om ook bij die versie duidelijk aan te geven hoe lang de ondersteuning nog voortduurt, aangezien ook aan deze versie niet meer heel druk wordt ontwikkeld.

Idiote reden

Een belangrijk argument dat verder in de commentaren naar voren komt is dat veel mensen blijkbaar Apache 1.3 nemen als ze voor het eerst een webserver inrichten, “om een of andere idiote reden”, aldus Jorge Schrauwen-3. Dit zorgt weer voor de nodige vragen over de 1.3 versie. Een laatste versie met een duidelijke aankondiging zou een einde kunnen maken aan de verwarring.

Miljoenen webservers

De eerste generatie Apache webservers kwam uit in 1995. De 2.0 versie verscheen in 2002 en 2.2 zag in 2005 het levenslicht. Volgens Netcraft draait 53 procent van de webservers op internet op Apache. De meest populaire 1.3 versie is 1.3.41, waarop nog zo’n 1,7 miljoen domeinen op draaien, aldus de Web Server Survey van Security Space. In totaal draaien er nog ruim 3 miljoen webservers op de verschillende versies van de 1.3 tak. De 2.0-tak is met ruim 4 miljoen nog iets populairder.

Het gaat dus zeker om 7 miljoen domeinen. De beslissing die de Apache Software Foundation neemt zal dus een grote impact hebben op de echte wereld. Zeker voor onervaren webmasters gaat het problemen opleveren. Al is het niet moeilijk om de upgraden, het heeft toch wat meer om het lijf dan alleen het kopiëren van de configuratie.

1.3 wordt waarschijnlijk nog veel gebruikt omdat het lichter is dan 2.2. Maar dan zouden beheerders er beter aan doen om lighttpd te gebruiken. Dat wordt veel actiever ontwikkeld

Bron: Techworld