Je vindt allerlei interessante Raspberry Pi-projecten online, van elektrische skateboards, tot slimme spiegels en andere domotica-ideeën. Veel mensen zetten het bordje echter in voor gebruikelijkere toepassingen, zoals een mediaserver, retro-gameconsole of een genetwerkte bestandsserver. Nieuwsgierig? In dit artikel alles wat je moet weten om van start te gaan.

Specificaties

In de vijf jaar sinds het eerste bordje uitkwam, is er aan de hardware veel veranderd. De eerste versie had een enkele USB-poort, een 700 MHz-processor, 256 MB RAM en geen draadloze connectiviteit. De huidige versie, Raspberry Pi 3 Model B heeft een quadcore CPU op 1,2 GHz met een Broadcom VideoCore IV-GPU. Hij heeft 1 GB werkgeheugen, vier USB-poorten en ingebouwde wifi en Bluetooth.

Verder heeft de huidige versie een HDMI-poort, ethernet-verbinding en een 40-pin GPIO, een aansluitingsbus voor allerhande koppelingen. De prestaties zijn daarmee goed genoeg om als basale pc te functioneren dan enkel te gebruiken als controller voor heel specifieke projecten.

Er zijn ook twee heel goedkope modellen uitgekomen: de Raspberry Pi Zero en de Pi Zero W. Ze zijn allebei niet zo snel als de Pi 3 Model B, maar nog steeds 40 procent sneller dan het originele bordje. De Zero-hardware wordt doorgaans gebruikt als controller voor allerlei projecten en niet als pc-variant.

De Zero W van 11 euro heeft een 1 GHz-processor van Broadcom, 512 MB RAM, micro-ISB (2.0), één USB-poort, mini-HDMI, camerapoort, micro-SD-sleuf en ingebouwde wifi en Bluetooth. De Pi Zero kost slechts €5,50 en bevat dezelfde processor en hoeveelheid RAM, maar heeft geen draadloze connectiviteit en geen camera-ondersteuning.

Alle varianten zijn verkrijgbaar als los bordje waarbij je je eigen bekabeling, randapparatuur en eventuele behuizing moet bijkomen, tenzij je een starterpakket koopt. Die zijn beschikbaar al van een paar tientjes, maar je kunt ze zo uitgebreid en luxueus maken als je zelf wilt. Over die kits gesproken...

Accessoires

De Raspberry Pi Foundation heeft een ecosysteem gebouwd van add-ons en accessoires. Er zijn basale opties, zoals de officiële behuizingen voor de verschillende versies die de stichting aanbiedt en een officiële voeding (maar een 5V smartphonelader werkt ook prima). Voor knutselprojecten kun je bijvoorbeeld een cameramodule of infraroodmodule kopen en zelfs een 7 inch groot touchscreen om kleine laptops of dashboardsystemen te bouwen.

Lees ook: 7 beste Raspberry Pi-kits voor starters tot experts

Ook third-party bedrijven hebben zich op deze ontwikkeling gestort. In mei 2017 introduceerde Element 14 de Pi Desktop, een case die je Raspberry Pi 3 omtovert tot pc. Dit is niet zomaar een behuizing, het heeft een mSATA-interface voor een SSD, voedingcontroller, systeemklok, batterijtje daarvoor, usb-adapter - alles wat je nodig hebt.

Je maakt er geen krachtige game-machine mee voor de nieuwste toptitels, maar de Pi Desktop van 45 euro maakt het bordje nog functioneler - en stijlvoller zodat het er zelfs aan de buitenkant niet uitziet als een hobbyproject maar als volwaardig mediacenter.

Software

De Raspberry Pi kan verschillende besturingssystemen aan, maar de meeste mensen kiezen voor iets Linux-gebaseerd. De Raspberry Pi Foundation raadt zelf Raspbian aan, wat is gebouwd op Debian. Het heeft standaardsoftware van Linux-distro's, zoals een browser, e-mailclient, en verschillende systeemtools.

Ook heeft hij programmeertools voor Python en Java, en een programma genaamd Scratch - een populaire tool om kinderen programmeervaardigheden bij te brengen. Raspbian bevat ook Minecraft Pi, een versie van de game die generaties heeft geïnspireerd om te leren programmeren en andere tools om kinderen programmeerskills te leren.

Rapsbian is recentelijk visueel onder handen genomen. De nieuwe desktopinterface voor Raspbian heet Pixel Desktop en is gepolijster dan eerdere versies van het officiële OS.

Maar als je wat anders zoekt, zijn er Raspberry Pi-compatibele varianten van Arch en Ubunti, een onofficiële 64-bit Gentoo Linux en meer. OpenElec en OSMC zijn twee populaire RasPi-besturingssystemen die erop zijn gericht om je apparaat om te vormen tot mediacenter. Zelfs Microsoft doet mee en levert een versie van Windows 10 voor de Raspberry Pi.

Lees ook: 37 geweldige besturingssystemen voor de Raspberry Pi

Windows 10 IoT Core is een desktopinterface-vrije versie van Windows die specifiek bedoeld is voor hardwareprojecten. Raspberry Pi-bedenker en CEO Eben Upton stelde dat hij graag desktop-support van Windows 10 zou willen zien, maar dat is een beslissing voor Microsoft zelf. Tot nu toe is het bedrijf tevreden over de IoT-versie voor de mini-pc's.

Nu je de tools en software hebt, is het tijd om echt aan de slag te gaan. We keken al eens eerder naar deze projecten voor de Raspberry Pi en we stonden stil bij een praktijksituatie waarin we - met veel plezier en ergernissen - de Pi aan de praat brachten om als pc-vervanger te dienen. Dat kun je in dit artikel teruglezen.

Lees ook: Gebruik de Raspberry Pi voor een spectaculaire lichtshow

De Pi als pc gebruiken is nog maar het begin. Je kunt hem inzetten als mediacenter, draadloze printer, wifi-repeater, bestandsserver, controller voor allerlei sensoren, kerstverlichting en nog veel meer. Of wat dacht je van een retro-gameconsole; RetroPie is vaak een van de eerste projecten waar beginners zich op storten en in dit stuk lees je daar meer over.

Als je vertrouwen begint te krijgen en meer wilt aanpakken, kijk dan eens naar dit eerdere artikel waarin we 11 heel coole projecten bekijken, om dingen te bouwen als een versterker, IFTTT-wekkerradio, PBX-systeem, temperatuursensor en meer.

Je vindt verder op verschillende sites projecten om alles te maken van slimme magnetrons tot bierdrone en veel meer. Goede resources zijn de officiële fora van de Raspberry Pi Foundation, bij AdaFruit of een site als Instructables. Ook op YouTube vind je goede how-to's, waarvan we enkele in dit artikel hebben verwerkt.

Voor mensen die een mediacenter bouwen, zijn de fora van Kodi een goede plek om te beginnen. En verder kunnen we de TheRaspberryPiGuy aanraden op YouTube. Ten slotte is er een officieel tijdschrift van de Raspberry Pi Foundation met de naam The MagPi waar de nieuwste projecten en tutorials in te vinden zijn.

We wensen je veel plezier met je projecten!