RDCMan is de liefkozende afkorting van Remote Desktop Connection Manager. De afkorting verwijst naar de .rdc bestanden die gebruikt worden door Windows om verbindingen met andere computers te bewaren. Het onderdeel dat deze .rdp bestanden gebruikt is de Terminal Service Client, mstsc. De interface van dit programma is vooral bedoeld voor thuisgebruik, zo lijkt het. Het onthoudt vooral de laatste verbinding, maar veel meer ook niet. Beheerders weten dat zij met de mstsc ook de instellingen van heel veel verbindingen kunnen bewaren, en ze hebben al snel een flinke verzameling .rdp-bestanden op hun desktop staan.

Ook Microsoft vindt gelukkig dat dit beter kan en biedt daartoe de gratis Remote Desktop Connection Manager aan. Dit is een schil die het gebruik van .rdp bestanden vereenvoudigt en vooral ook overzichtelijker maakt.

Groepen

Verbindingen met andere systemen worden in de Remote Desktop Connection Manager georganiseerd in groepen. Zo kunnen aparte groepen worden gemaakt voor verschillende soorten systemen of voor verschillende omgevingen, zoals een ontwikkel-, test- of productieomgeving. Het is mogelijk alle servers in een groep in één keer aan te sturen, bijvoorbeeld om in één keer met alle servers in de groep verbinding te maken of juist alle open verbindingen in de groep in één keer te verbreken. Verder is het mogelijk login-credentials op groepsniveau vast te leggen en deze door de individuele verbindingen te laten overnemen. Wijziging in de inloggegevens hoeven zo maar op één plek te staan en dus ook maar één keer te worden aangepast.

Binnen een groep kunnen direct al verbindingen met remote servers staan, maar het is ook mogelijk de groepen verder te ordenen door nog weer groepen in een groep te plaatsen en pas in die groepen de remote sessies. Allebei tegelijk kan echter niet. Binnen een groep kunnen geen verbindingen en groepen geplaatst worden, het is het een of het ander.

Binnen de verzameling groepen en servers kunnen verbindingen met behulp van drag en drop worden georganiseerd. Belangrijk daarbij is de Server-tree waarin alle groepen en verbindingen getoond worden. Via het View-menu kan de weergave van deze tree worden aangepast aan de eigen wensen.

Van iedere verbinding laat de Remote Desktop Connection Manager een live thumbnail zien. Bediening met de muis is mogelijk, maar het kan ook via het toetsenbord. ‘Enter’ bouwt een connectie op met een geselecteerde server of groep, ‘Shift+Enter’ voert een ‘Connect as’ uit en via de TAB-toets kan een volgende verbinding of groep worden geselecteerd.

Alle versies van Windows

De Microsoft Remote Desktop Connection Manager is een msi en daarmee ook gemakkelijk centraal te distribueren. Het pakketje ondersteunt Windows Vista, Windows 7 en alle recente versies van Windows Server. Gebruik op Windows XP en Server 2003 is ook mogelijk, maar vereist eerst een update van de Remote Desktop Connection-software naar minimaal versie 6. Op de meeste systemen met deze besturingssystemen zal dat echter toch al wel geüpdatet zijn.

Bron: Techworld