De website Virt Tools wordt onderhouden door Red Hat, maar alle besproken tools zijn open source en beschikbaar in verscheidene Linux-distributies. De naam "Virt Tools" is gekozen omdat de meeste van de programma's commandline tools zijn waarvan de naam begint met virt-. Zo is er virt-v2v, waarmee je virtuele machines van Xen en VMware naar KVM kunt migreren, virt-top om statistieken van libvirt-domeinen te tonen, en virt-p2v, een live-cd om fysieke machines naar virtuele machines te migreren. Verder is er virt-what, een shell script dat kan detecteren of het in een virtuele machine draait.

De website bevat verder libguestfs en guestfish, een collectie tools om images van virtuele machines te manipuleren, waaronder virt-list-filesystems, virt-ls, virt-cat, virt-df, virt-edit, virt-tar en specifieke commando's voor Windows-gasten, zoals virt-win-reg, hivexml en hivexget. En klassiekers zoals de libvirt API en virt-manager (met ook de tools virt-viewer, virt-image en virt-install) ontbreken uiteraard niet.

Documentatie

De website bevat voorlopig alleen documentatie voor libvirt en libguestfs, maar daaronder vallen al veel van de tools. De tutorials zijn geordend in drie categorie├źn: van absolute beginnerszaken over eenvoudige taken tot moeilijker onderwerpen. Overigens zijn zelfs de eenvoudige tutorials niet te simplistisch. Het artikel Check if your hardware supports virtualization gaat bijvoorbeeld verder dan de flags vmx en svm die virtualisatiesupport aanduiden in de uitvoer van /proc/cpuinfo, maar bespreekt ook de flags voor extended page tables en andere geavanceerdere functies. Al bij al zijn de Virt Tools een bijzonder handige collectie van tools, vooral als je beheertaken met virtuele machines wilt automatiseren in shell scripts.

Bron: Techworld