In eerdere artikelen bespraken we al hoe je een Ubuntu-server op Amazon EC2 draait en hoe je zelf een privécloud opzet met Ubuntu Enterprise Cloud. Voor het starten, stoppen en andere beheertaken van de virtuele machines in je cloud maakten we toen gebruik van commandline opdrachten. Maar er zijn ook grafische beheertools, en één ervan is speciaal interessant: HybridFox, een extensie voor de webbrowser Firefox waarmee je zowel EC2 als Eucalyptus-clouds kunt beheren. HybridFox is een fork van ElasticFox, dat niet zo'n goede ondersteuning van Eucalyptus heeft.

Configureren

Als je HybridFox eenmaal geïnstalleerd hebt, selecteer je het menu-item HybridFox in het Tools-menu. Dan opent Firefox een tabblad waarin de interface van de extensie getoond wordt. Klik je op Regions, dan kun je je Eucalyptus-cloud toevoegen door de URL ervan in te geven (http://IPADRES:8773/services/Eucalyptus), want HybridFox beschouwt een privécloud als een nieuwe regio.

Klik daarna op Credentials en voeg daar de credentials voor je cloud in. Voor Amazon EC2 zijn dit de AWS Access Key en AWS Secret Key, en voor Eucalyptus voer je hier de waarden in die in de Eucalyptus-webinterface (http://IPADRES:8443) respectievelijk Query ID en Secret Key genoemd worden. Zorg er wel voor dat je HybridFox niet opent in een tabblad van hetzelfde venster waarin je de Eucalyptus-webinterface opent.

Aan de slag

Vanaf nu kun je vanuit je webbrowser je clouds beheren, of het nu Amazons cloud of je eigen privécloud is. Je kunt images beheren, instances starten en stoppen, elastische IP-adressen, securitygroepen, sleutelparen en Elastic Block Storage beheren, enzovoort. HybridFox laat bovendien toe om naadloos over te schakelen tussen accounts voor Amazon en Eucalyptus.

Een aantal zaken, zoals gereserveerde instances en Virtual Private Clouds, werken niet in Eucalyptus, omdat ze daar niet geïmplementeerd zijn. Bovendien is de naamgeving soms wat verschillend (wat in Amazon EC2 "availability zones" heet, noemt Eucalyptus "clusters"), maar voor de rest zou je het verschil tussen publieke en privécloud niet mogen merken.

Bron: Techworld