Decaf is een Android-applicatie van Nederlandse bodem. De ontwikkelaars hebben hem vorig jaar voor de Android Developer Challenge geschreven en hiermee zelfs de finale gehaald. Decaf stelt je in staat om vanaf je Android-mobieltje allerlei aspecten van je EC2-cloud te beheren. Het dashboard geeft je in één oogopslag een overzicht over je EC2-resources, en van daaruit klik je door naar je instances, je Amazon Machine Images, je EBS-volumes en EBS-snapshots, je elastische IP-adressen, je beveiligingsgroepen en je sleutelpaar.

Groene en rode koffieboon

In de lijst van je instances krijg je de belangrijkste informatie te zien, zoals het instance ID, het type en het publieke IP-adres van elk instance. Een groene koffieboon toont je dat de instance normaal draait, een rode koffieboon betekent dat er iets mis is, en een grijze koffieboon betekent dat die instance niet meer draait. Druk je op een specifieke instance, dan krijg je meer details te zien en kun je de instance opstarten, rebooten en uitschakelen.

Naast beheertaken en informatie opvragen helpt Decaf je ook met het monitoren van je virtuele servers. Zo kan de applicatie je waarschuwen als er een server down is, en een widget op je Android-thuisscherm toont continu grafiekjes met het CPU-, schijf- en netwerkverbruik.

Eucalyptus en iPhone

Op dit moment werken de ontwikkelaars ook aan de gelijktijdige ondersteuning van meerdere EC2-accounts en ondersteuning voor Eucalyptus. Een andere interessante functie die op de verlanglijst staat is integratie met een mobiele ssh-client zoals ConnectBot. Bovendien staat er ook een iPhone-versie op stapel. Decaf is beschikbaar in de Android Market voor 4,99 euro.

Bron: Techworld