Opendedub kan gebruikt worden op een 64-bit Linux OS met Fuse 2.8 of hogere versies, 2GB geheugen en Java 7. Met het programma kunnen Linux gebruikers gebruik maken van de deduplication technologie.

Storage oplossing

Dat is een storage oplossing waarmee dubbele data slechts één keer fysiek wordt opgeslagen, waardoor er in veel situaties veel ruimte bespaard kan worden. Met name het opslaan van backups of e-mail bevat veel dubbele data. Denk maar eens aan alle informatie die hetzelfde blijft bij het maken van nieuwe backups.

Dat is doorgaans het leeuwendeel. Alleen de aanpassingen worden dus opgeslagen met deduplication. E-mails hebben vaak een handtekening met plaatje en dergelijke en ruimte die dat inneemt is bij grote hoeveelheden mails aanzienlijk. Ook die data wordt maar één keer opgeslagen met deduplication.

Features

Opendedup ondersteunt onder andere de hypervisors VMware, Citrix Xen server en KVM. Het programma ondersteunt verder data blocks van 4GB in grootte. De data van virtuele machines kan lokaal, verdeeld over verschillende nodes en in de cloud opgeslagen worden daarmee. Per GB geheugen kan 3 TB aan data opgeslagen worden.

Het programma is ontworpen om in user space te draaien en is object based. Daardoor kan het op verschillende platformen draaien, kan het sneller doorontwikkeld worden, is het beter te schalen en te clusteren en biedt het de mogelijkheid voor integratie met andere user space diensten.

Opendedup is gelicenseerd onder GPLv2. In de toekomst wordt er gewerkt aan Windows support.

Bron: Techworld