Ubuntu Enterprise Cloud is sinds Karmic Koala nauw geïntegreerd met PowerNap. Deze tool kan een node laten slapen wanneer die niet meer gebruikt wordt. Wanneer UEC de node dan opnieuw nodig heeft, gebruikt de cloud controller Wake-on-LAN om er daarna virtuele machines op te starten. Dit houdt verband met verbeteringen van Canonical om Ubuntu groener te maken.

PowerNap inschakelen op je Ubuntu-cloud is vrij eenvoudig. Kijk eerst na of al je nodes Wake-on-LAN ondersteunen en dit in hun BIOS ingeschakeld hebben. Daarna installeer je op elke node PowerNap:

sudo apt-get install powernap

Configureer ook op elke node in /etc/powernap/action of je de node wil suspenden, hibernaten of uitschakelen door er het commando /usr/sbin/pm-suspend, /usr/sbin/pm-hibernate of /sbin/poweroff in te plaatsen. Maak het bestand daarna uitvoerbaar met sudo chmod +x /etc/powernap/action.

De laatste stap om power management in je cloud in te schakelen is de configuratie van de cloud controller. Plaats hierop in /etc/eucalyptus/eucalyptus.conf de volgende regel:

SCHEDPOLICY="POWERSAVE"

En herstart Eucalyptus daarna op de cloud controller:

sudo restart eucalyptus CLEAN=1

Standaard zal Eucalyptus nu een node in slaap zetten na vijf minuten inactiviteit. Wanneer er opnieuw meer capaciteit nodig is, zal de cloud controller eerst controleren of er op de al draaiende nodes nog plaats is voor de nieuwe virtuele machines, alvorens een slapende node te wekken. Wil je weten hoeveel energiebesparing je kan verwachten, bekijk dan de berekeningen van Canonical-ontwikkelaar Dustin Kirkland eens.

Bron: Techworld