Eerder had Microsoft al toegegeven dat het werkte aan SP1, maar toen had het er nog geen tijdsschema bijgegeven. Nu is dus duidelijk dat de publieke beta negen maanden het uitkomen van Windows 7 wordt gelanceerd.

Alleen updates en hotfixes

Overigens blijft Microsoft volhouden dat SP1 niet veel bijzonders brengt. In een blogpost schrijft Gavriella Schuster van Microsoft dat “SP1 geen nieuwe features zal bevatten voor Widnows 7 zelf. Windows 7 SP1 zal gewoon een combinatie zijn van updates die al beschikbaar zijn via Windows Update en extra hotfixes die zijn gebaseerd op feedback van onze klanten en partners.”

SP1 voor Server 2008 R2

De meest opmerkelijke toevoeging zal een nieuwe versie zijn van een Remote Desktop client die werkt met RemoteFX, het nieuwe remote access platform dat zijn debuut maakt in de publieke beta van SP1 voor Windows Server 2008 R2. Die komt volgende maand eveneens uit.

Met dat service pack komt bovendien nog een feature dat ‘Dynamic Memory’ wordt genoemd en waarmee de systeembeheerder het geheugen van virtuele machines kunnen aanpassen terwijl ze draaien.

Wachten op SP1

Toen Windows 7 uitkwam werd aangekondigd dat SP 1 pas na 22 maanden zou verschijnen, maar Microsoft is wat dat betreft dus van gedachten veranderd. Waarschijnlijk brengt de softwaregigant SP1 uit om meer bedrijven over te halen om te migreren naar Windows 7. Systeembeheerders wachten traditioneel op SP1 voordat ze overgaan naar een nieuwe versie van Windows.

Toch geeft Microsoft dit niet direct toe. Schuster schrijft dat klanten nu al kunnen vertrouwen in Windows 7, waarbij ze analysten aanhaalt die stellen dat bedrijven niet hoeven te wachten op SP1 om over te stappen.

Downgraderechten

Service Pack 1 zal in het vierde kwartaal van dit jaar uitkomen. Daarmee zal ook een einde komen aan de downgraderechten van Windows 7 Professional naar Windows XP Professional. Die rechten zouden vervallen in april 2011 of bij het uitkomen van SP1.

Bron: Techworld