Een offline virtuele machine krijgt geen updates voor het besturingssysteem, de beveiligingssoftware en de applicaties op de server. Door de snelheid waarmee virtuele machines uit ruststand gehaald kunnen worden en in productie gezet, vormt een virtuele machine zonder het juiste patchlevel al snel een risico voor de beveiliging van de gegevens op het netwerk of de server zelf. Een mogelijkheid om ook virtuele machines in ruste te updaten is daarom een vereiste voor iedere goede managementomgeving van virtuele machines.

Bèta van 3.0

Microsoft biedt al enkele jaren een offline virtual machine servicing tool. Deze VMST is een vrij verkrijgbare add-on die met behulp van PowerShell-scripts de virtuele machines updatet. De Offline Virtual Machine Servicing Tool (VMST) integreert bovendien met System Center Virtual Machine Manager en is nu als bèta in een verbeterde 3.0 versie beschikbaar.

De nieuwe versie van VMST biedt een aantal belangrijke verbeteringen ten opzichte van de vorige versie. Zo kan VMST nu ook rechtstreeks een SCVMM Library updaten, net zoals virtuele machines met de status ‘stopped’ en ‘saved’ en zelfs templates voor virtuele machines. Daarbij kan binnen een SCVMM Library nu ook de verzameling virtuele harddisks direct offline worden gepatcht, evenals een Hyper-V omgeving op een Windows Server 2008 R2 failover cluster. VMST werkt met System Center Virtual Machine Manager 2008 en 2008 R2. De tool bouwt service jobs die het vervolgens via WSUS, SCCM of de Windows taakplanner uitvoert.

Gratis support

De officiële versie van VMST is de 2.1. Deze is echter al ruim een jaar oud. Momenteel is een tweede bèta van de toekomstige 3.0 versie van VMST beschikbaar voor download. Inzet van bèta-software in een productieomgeving heeft een iets hoger risico dan de inzet van software in het algemeen. Maar tijdens de bètaperiode is wel gratis support te krijg via [email protected]. Een datum voor de finale versie van VMST 3.0 is nog niet bekend.

Microsoft is op virtualisatiegebied nog altijd met een inhaalslag bezig. Dat is ook te merken aan de functionaliteit van de tools die het bedrijf biedt om virtuele omgevingen te beheren. Er wordt hard gewerkt, maar de achterstand op VMware is maar niet zo ingelopen. En terwijl VMware voorziet in een VMware Update Manager die uitgeschakelde virtuele machines kan patchen zonder de machine echt te hoeven opstarten (het updaten gebeurt door de virtuele disk te patchen) heeft Microsoft die mogelijkheid nog niet. Maar VMST 3.0 bèta brengt de gewenste opties weer dichter binnen het bereik van het Hyper-V platform.

Bron: Techworld