Essentials is de toolset van Citrix waarmee je XenServer en Hyper-V kunt onderhouden en beheren. Deze week komt versie 5.5 van Essentials for Hyper-V uit, en belangrijkste toevoeging is dat het onderdeel voor disaster recovery naar het virtualisatieplatform van Microsoft wordt gehaald. Dat is nog voordat XenServer aan de beurt is, want Citrix brengt de tools daarvoor pas ergens in de lente van 2010 uit.

Specifiek gaat het om StorageLink Site Recovery, een console voor het aanmaken van reserve-instances, die wordt gebundeld met verschillende test-tools om failovers mee te testen. Je kunt de StorageLink-images draaien op een andere locatie, waarbij de tools zorgen voor de verbinding met de hoofdlocatie. Bij grote problemen daar kan StorageLink de images weer terugzetten.

Het is een opvallende stap die Citrix zet, ook omdat StorageLink kan worden beheerd via Microsofts beheeromgeving Systems Center. Wel past het in de keus van Citrix om zoveel mogelijk met Hyper-V te doen, omdat die hypervisor wordt meegeleverd met Windows Server (en dus standaard aanwezig is in veel bedrijfsomgevingen). Citrix wil hiermee een voet tussen de deur krijgen van gemengde Hyper-V-Citrix omgevingen.

Naast StorageLink biedt Essentials ook VM Orchestration, workflowbeheer en lab management, die laatste in de duurdere Platinum edition van 3000 dollar per server. De Enterprise-editie gaat de helft kosten. Bron: Techworld