Soms gebeurt het: een van je servers die ergens ver weg in een datacenter staat valt opeens van het net. Via SSH kan je er niet meer bij, dus je stapt op de fiets of in de auto/trein en gaat naar het datacenter. Bij aankomst blijkt dat een IP-banscript iets te overactief is geweest, of iemand heeft een netwerkverandering doorgevoerd die niet goed is gegaan. Met het schaamrood op de kaken, of witheet van woede (dat ligt eraan of je het zelf was of een collega) breng je de server weer in de lucht met een triviale fix en verlaat je het gebouw.

Als dit je al te bekend in de oren klinkt, dan wordt het tijd om te kijken naar logins via de seriële poort met een console server. Een console server is een apart apparaat met een netwerkverbinding, waarmee je via de omweg van de seriële poort alsnog op de server kunt inloggen. Je besturingssysteem moet dit wel toelaten.

Mocht een console server nog niet genoeg zijn en wil je echt kunnen ingrijpen tijdens het opstarten zelf, dan kan je gaan kijken naar zaken als een KVM over IP server. Voor Windows-servers ben je eveneens aangewezen op die laatste oplossing.

Opzet van de server

Sommige providers geven standaard toegang tot een console server, bij andere zul je er zelf een mee moeten slepen, of je zult er extra voor moeten betalen. Het opzetten van logins is simpel.

Op een machine met bijvoorbeeld CentOS Linux, installeer je het pakket mgetty (vaak al standaard geïnstalleerd) en je zorgt ervoor dat tijdens het opstarten een loginshell op een seriële poort start. Dit doe je door een regel in /etc/inittab op te nemen:

s0:2345:respawn:/sbin/mgetty ttyS0

In de configuratie van mgetty zelf (het bestand mgetty.conf) zorg je dan nog voor de juiste instellingen, zoals de snelheid waarmee de bitten over de kabel gaan. Die instellingen kunnen verschillen per console server. Voor een Avocent (voorheen Cyclades) Alterpath console server werken bijvoorbeeld de volgende instellingen goed:

port ttyS0

direct y

debug 4

speed 9600

toggle-dtr n

Na het herstarten van init (bijvoorbeeld via een reboot, dan weet je zeker dat het ook werkt als je de server vanaf afstand een keer reset) kan je via de console server inloggen op de seriële poort en zo alsnog kijken wat er aan de hand is als het netwerk het niet doet. Het is altijd mogelijk dat er iets triviaals aan de hand is dat snel is opgelost. En anders weet je zeker dat je niet voor niets richting het datacenter gaat.

Bron: Techworld