Sinterklaas, Kerst (en hier in mindere mate, Black Friday en Cyber Monday) staan weer voor de deur en de kans is groot dat je weer op zoek mag (moet?) gaan naar cadeautjes. Gelukkig is het tegenwoordig makkelijker dan ooit om iets te kopen waar je vrienden, collega's of familieleden. Maar de kans dat je ze iets geeft waar ze uiteindelijk helemaal niets aan hebben, groeit net zo hard mee.

Daarom benoemen wij hier wat je vooral niet moet kopen. Je maakt ze er niet blij mee en de kans dat het uiteindelijk achterin een kast of naast de prullenbak belandt is groot. Het is soms aantrekkelijk om iets aparts of iets grappigs aan te schaffen maar als je niet zeker weet of het nutteloze rommel is, kijk voor de zekerheid dan even verder. Wij helpen je op weg.

Kickstarters

Kickstarter en andere crowd-funding sites kunnen je verleiden om unieke cadeaus te "kopen". Er wordt vaak beloofd dat als je nu investeert, je (als early bird) extra goedkoop de geweldigste uitvindingen kan krijgen.

Waag het er niet op. Tuurlijk, deze handige gadget voor je huisdier belooft in december op je deurmat te liggen, maar:

  1. Je "investeert" in een bedrijf waar je nog nooit van hebt gehoord
  2. Je wacht op een product dat waarschijnlijk nog nooit eerder is gemaakt en...
  3. Binnen enkele weken op je deurmat moet liggen.

En dan hebben we het nog niet eens over de kwaliteit en de vraag of iemand wel de telefoon opneemt als er iets mis is tijdens de feestdagen.

Dit kickstarter-project lijkt echt maar helaas zijn er ook al crowdfunded projecten geweest die

De boel hebben geprobeerd op te lichten.

Goedkope oordopjes

Je zal vast wel een keer gehoord hebben dat het geven van geld of een cadeaubon onpersoonlijk is toch? Nou, het geven van oordopjes is juist weer een beetje te persoonlijk. Net als ondergoed is het geven van oordopjes is het kiezen van een set die bij je past een zeer persoonlijke aangelegenheid.

Zo'n slecht passende, blikkerig klinkende set oordopjes kan een treinreis alleen maar tergender maken en als ze niet goed passen, zullen ze op een gegeven moment pijn doen of uit je oren vallen. Als je echt niet weet wat je moet geven, geef dan alsjeblieft gewoon geld. (Nee, geen waardebonnen, deze hebben tegenwoordig een houdbaarheidsdatum waardoor veel bonnen uiteindelijk toch in de prullenbak terecht komen omdat ze niet meer geldig zijn, schandalig!)

Goedkope Android "craplets"

Hier een klein persoonlijk verhaaltje over mijn crappy Android tablet (craplet). Vorig jaar kocht ik de goedkoopste Android tablet die ik maar kon vinden als een rekwisiet. Na een week bracht ik het ding weer terug. De lag/vertraging, het slechte scherm en de nonexistente ondersteuning zorgde ervoor dat ik geen minuut langer kon werken op dat onding.

Maak niet dezelfde fout. Goedkope Android-tablets (vooral opgepoetste gerepareerde versies) zijn echt het laagste van het laagste dat je maar kan kopen op het gebied van tablets: Vorige generatie (of oudere) hardware, erg weinig geheugen, superoude versies van het besturingssysteem en extreem lage resoluties. Gewoon niet doen.

Met een beetje pech is het een tablet van een merk waar je nog nooit eerder van hebt gehoord en de kans is dat de Chinese fabrikant geen officiële Google Play-store meelevert en het apparaat heeft volgepropt met crappy 3rd-party apps die ook nog eens fungeren als ad- en spyware. Zoals wij al zeiden, gewoon niet doen!

Achterhaalde tech

Kijk eens naar het TomTom Via 535TM navigatiesysteem op de onderstaande foto. Vier of vijf jaar geleden zou dit een fantastisch cadeau geweest zijn. Tegenwoordig kan elke smartphone doen wat dit dingetje kan en waarschijnlijk meer, voor niets. Je kan dan beter kijken naar een smartphone houder voor in de auto. Ze zijn stukken goedkoper en kunnen tegenwoordig zelfs je smartphone opladen.

Onofficiële Apple-kabels

We zoeken allemaal naar mooie deals en we weten allemaal dat Apple producten niet goedkoop zijn. In sommige gevallen krijg je waar je voor betaalt en dat geldt vooral voor onofficiële kabels.

Geloof je ons niet? Kijk dan even naar de commentaren in de onderstaande screenshot. In eerste instantie lijkt het erop dat men tevreden is met de kabels (70 procent heeft 5 sterren gegeven), maar het lijkt erop dat er een keer een slechte batch tussen zat. De recente commentaren laten een heel ander beeld zien. (We zeggen overigens niet dat alle 3rd party kabels slecht zijn, maar je moet wel goed opletten.)

Wees niet zo iemand die een paar euro's probeert te besparen om vervolgens de ontvanger alsnog tijdens de feestdagen naar buiten moet laten gaan om een vervangende kabel te kopen.

USB-rommel

Kom op, 240 euro voor een USB-paaldanseres?! Een USB-luchtverfrisser met een geurtje, ongeveer 15 euro voor een USB-steen? Nutteloos, nutteloos, nutteloos.

Iedereens bureau is altijd te vol, het laatste dat iemand nodig heeft zijn USB-snuisterijen die alleen maar ruimte in beslag nemen, onnodig USB-poorten in beslag nemen (ja, dat is tegenwoordig weer een probleem) en geen enkel nut hebben behalve het produceren van een sporadische lach en het bevestigen dat je een waardeloze cadeautjesgever bent.

Je zou kunnen denken dat de USB-stofzuiger op de foto nog enigszins nuttig zou kunnen zijn maar nee. De USB-poort levert te weinig vermogen om echt een goede zuigkracht te creëren om stof en kruimels tussen de toetsen vandaan te zuigen.

Spaar je geld en koop iets waar men ook echt wat aan heeft.

Oude rages

Soms is de media iets te enthousiast reageren over sommige producten. Soms kunnen zelfs de zuurste journalisten en reviewers vol lof vertellen over een bepaald product en gaan op in de hype.

Als iets enkele jaren geleden een hype was, is de kans groot dat niemand er nu echt wakker van ligt. Voorbeelden? "Hoverboards?" check. Digitale fotolijstjes? Over en uit. Google Cardboard? Nee, dank je. Wearables? Hmm, dat zou nog net kunnen.

Als je gezocht hebt op: "Beste tech-cadeaus" en de datum bij het gevonden artikel is 2014 of 2015, zoek dan nog even verder.