VHD is het bestandsysteem van Microsoft voor virtuele machines waarbij de hele machine op één Virtual Hard Disk-bestand (VHD) is opgeslagen. Men heeft echter ontdekt dat zo’n digitale container, behalve voor virtuele servers, voor nog veel meer zaken erg handig is. Zo gebruiken de laatste versies van Windows en Windows Server het ook voor hun systeem back-ups. En steeds vaker levert Microsoft, of een van haar partners, software of een complete testopstelling in dit VHD-formaat.

Veel klikken

Windows Server biedt ‘native’ ondersteuning voor het VHD-formaat. Dat betekent dat je een VHD-bestand kunt koppelen zonder aanvullende software te installeren. Het bestand verschijnt dan als een extra station in de Windows Verkenner. Daarna kunnen bestanden erop worden geschreven of het kan alleen worden gelezen (dat ligt aan de rechten).

Hoewel er native ondersteuning is, kan een VHD niet even gemakkelijk gemount worden. Dat kan alleen via het schijfbeheer en vereist een groot aantal klikken. Rommelen in het schijfbeheer vergroot bovendien de kans op fouten. VHD Attach overkomt beide beperkingen. Het is een maximaal eenvoudig tooltje, dat het dagelijks werk zoveel gemakkelijker maakt als het eenmaal geïnstalleerd is.

Auto-mount

Download VHD Attach van de website van Josip Medved. Deze ‘sworn meateater’ met diverse Microsoft certificeringen heeft onlangs versie 1.6 van VHD Attach uitgebracht en het pakketje is nu uitgebreid met een auto-mount optie, en een configureerbare zichtbaarheid van de VHD Attach menu-items in de Windows Verkenner. De Verkenner is namelijk het werkveld van VHD Attach. Het bespaart de gang naar Schijfbeheer, doordat een rechtsklik op een VHD voortaan genoeg is om de schijf te mounten en een rechtsklik op de geopende VHD om deze juist weer los te koppelen. VHD werkt bovendien als een service en ontkomt daarmee aan de waarschuwingen en prompts van UAC.

VHD Attach beschikt daarnaast over een eigen programma-venster, waarin een VHD geselecteerd kan worden. VHD Attach geeft daar al wat belangrijke informatie over de VHD, zoals de werkelijke en de virtuele grootte, en de herkomst. Ook hier kun je weer Attach of Detach klikken om het VHD-bestand te koppelen of ontkoppelen aan de pc of server.

VHD Attach is exclusief voor Windows 7 en Server 2008 R2.

Bron: Techworld