Zero Smartphone

Het is alweer een aantal jaar geleden dat fans hun Raspberry Pi ombouwden tot heuse smartphone en nu er al een tijdje een kleinere plattere versie van de Pi op de markt is, is het natuurlijk logisch dat men ook een compactere versie van de Raspberry Pi-telefoon bouwen.

De Zero Smartphone kost je ongeveer 50 dollar aan onderdelen om in elkaar te zetten en is volledig open source. Op Hackaday wordt uitgelegd hoe je het apparaat in elkaar zet en wat je er allemaal voor nodig hebt. Er wordt zelfs een voorzetje gegeven om eigen apps voor je zelfgebouwde smartphone te bouwen.

Jack the Ripper Bot

Waarom zou je een dure copybox kopen als je er voor weinig eentje kan bouwen? Een Raspberry Pi-fan die zichzelf op YouTube Britishideas noemt laat zien dat je voor een paar tientjes hetzelfde in elkaar kan zetten.

De Jack The Ripper Bot Pakt zelf optische schijven, stopt deze in je optische drive, ript ze en plaatst ze daarna op een andere spindel. Het kost je een Raspberry Pi, een optische drive en 3d printbare onderdelen waarvan je de robothand bouwt. De ontwerpen voor die onderdelen kan je gratis downloaden vanaf deze Github-pagina. Je moet ze alleen wel zelf 3D-printen.

In de onderstaande video zie je de Bot in actie.

VoIP-server: RasPBX

Een handige oplossing voor je thuisnetwerk of het MKB. Bouw je Raspberry Pi om tot een VoIP-server. Tegenwoordig kan je zo'n server makkelijk opbouwen en een praktisch kant-en-klaar-pakket downloaden en installeren. Het enige wat je nodig hebt om de boel te installeren is minimaal een Raspberry Pi 2, Een micro SD-kaart van tenminste 4 GB groot, een SSH-lient, een Sip-Client (dat kan een mobiele telefoon of pc zijn) en RasPBX.

Er staan verschillende guides op YouTube die je er stap voor stap doorheen loodsen en wij hebben gekozen voor de video van Crosstalk Solutions. Mocht deze niet bevallen, zoek dan rustig rond op YouTube naar andere videoguides.

Ook zijn er online meer dan genoeg guides te vinden om een mooie VoIP-server te maken van je Pi.

© Algissalys

Raspberry Buisversterker

Audiofielen rejoice! Je hoeft niet langer dieper in de buidel te tasten en/of op zoek te gaan naar de kloon die speciaal is geoptimaliseerd voor het betere buisversterkerwerk. Fabrikant Pi2design heeft een buisversterker gemaakt voor de Raspberry Pi. Het bijbehorende Kickstarter-project was een succes en de 503HTA versterker kan inmiddels worden besteld.

Raspberry Pi Vliegtuigtracker

Wij hadden een tijdje geleden al een videoguide met jullie gedeeld waarin werd uitgelegd hoe je een vliegtuigscanner/vliegtuigtracker kon bouwen van je Raspberry Pi. Wij wilden bij dit artikel toch nog een keertje stilstaan bij deze guide.

En ja, we weten dat veel van de informatie ook gewoon gevonden kan worden op FlightRadar24 (En als je dat niet wist, graag gedaan ) maar het is toch veel leuker om zelf een ontvanger te bouwen en de data zelf te parsen toch? Wie weet vind je nog iets dat om onverklaarbare reden niet op FlightRadar staat.

Alexa Wekker

Nick Triantafillou heeft voor de internet of voice challenge een high tech wekkerradio gebouwd die gebruik maakt van Amazon's Alexa voice service. Deze wekkerradio kan worden bestuurd via spraakopdrachten en kan via de IFTTT-engine ook andere hardware aansturen en gegevens ophalen over het weer en het nieuws. In deze video laat Triantafillou zien hoe het geheel uiteindelijk werkt.

De kans is groot dat je gewoon je smartphone zal blijven gebruiken als wekkerradio, maar dat mag de pret niet drukken. Het blijft een geweldig project en sluit mooi aan bij de magische spiegel waar wij het eerder al over hadden. Wie had ooit durven denken dat de werkelijkheid zo snel en zo goedkoop zo dichtbij de gemiddelde scifi-film zou komen?