Exchange 2010 is een sneller, groter en beter communicatieplatform dan zijn voorganger. Sinds de bèta uitkwam afgelopen lente is er nog het een en ander aan functies veranderd. Sommige veranderingen zijn goed, andere wijzigingen zijn minder geslaagd. Laten we hier een 'Duim Omhoog' of een 'Duim Omlaag' voor geven.

1. Database Availability Group (DAG)

Conclusie: Duim omhoog!

Exchange maakt hoogbeschikbaarheid eenvoudig met het DAG-systeem. Een DAG is eigenlijk een koppeling van meerdere servers waardoor de Exchange-mailboxes constant worden gerepliceerd en hoogbeschikbare failover krijgen. Het uitrollen van de funtie is zeker niet eenvoudig, maar het is nu al makkelijker dan voorheen terwijl je geen diploma in Exchange hoeft te hebben om het te gebruiken.

2. Local Continuous Replication geschrapt

Conclusie: Duim omlaag

Als je graag dezelfde instance van Exchange twee keer op dezelfde server draaide voor het geval dat een harde schijf het begeeft, blijf dan bij Exchange 2007. Microsoft heeft namelijk de mogelijkheid tot constante replicatie op dezelfde server geschrapt, in ruil voor een vereenvoudigde en uitgebreide opties voor hoogbeschikbaarheid. Het bedrijf zegt eigenlijk dat je zelf maar een tweede server moet aanschaffen.

3. Mac-vriendelijk

Conclusie: Duim omhoog!

De Outlook webapplicatie werkt eindelijk met browsers die niet van Microsoft zijn, en op niet-Microsoft platformen. Zo kunnen bijvoorbeeld ook Safarigebruikers genieten van goede webgebaseerde e-mail, kalender en contactlijst.

4. Geen client meer nodig

Conclusie: Duim Omhoog!

Het kan heel goed zijn dat je niet de volle mep wil neerleggen voor Office, puur om Outlook te krijgen. Maar met Exchange 2010 heb je Outlook helemaal niet meer nodig. Je kunt het gewoon in de browser draaien. Ook in Firefox krijg je alles waar je voor ging, inclusief de waarschuwings- en notificatiegeluidjes.

5. Nog steeds bugs

Conclusie: Duim Omlaag

Het mag dan wel fonkelnieuwe software zijn, Microsoft pocht er nog steeds mee dat nu al duizenden klanten gebruik maken van Exchange 2010. Dat laatste maakt het alweer iets ernstiger dat je hier en daar op een flinke bug kunt stuiten. Wij kwamen erachter dat Outlook het onmogelijk maakte voor iemand om zijn eigen mailberichten te lezen. Goed, we dat probleem was niet aanwezig in de Outlook Webapp, maar misschien moeten we toch even wachten op SP1 voordat we het en masse gaan aanschaffen.

6. Groter. Sneller. Beter. Meer!

Conclusie: Vooral Duim Omhoog, maar niet helemaal

Exchange 2007 wilde 64-bits, maar legde zich nog wel schoorvoetend neer bij 32-bits, We konden het tenminste op een dergelijk systeem testen. Die pret is met Exchange 2010 voorbij. Aan de ene kant is dat goed, want de nieuwe Exchange is van top tot teen 64-bits. Keerzijde: je moet wel met nieuwe hardware op de proppen komen.

I/O-last heeft Microsoft naar beneden gehaald, volgens het bedrijf zelf zo'n 70 tot 90 procent ten opzichte van Exchange 2000. Dat betekent dat je oude SATA-laptopschijven kunt schroeven in je server terwijl je toch goede prestaties houdt. Het aantal write-burst is ook naar beneden gehaald, waarmee de software beter met SATA wordt.

7. Persoonlijke Archieven

Conclusie: Duim Omlaag.. voorlopig dan

Als je een Enterprise-licentie aanschaft, dan kun je een persoonlijk archief voor elke gebruiker aanmaken. Gebruikers kunnen daar mails naartoe slepen, of je kunt policies aanmaken die mails daar automatisch naartoe loodst. Dit systeem is bedoeld als vervanging voor die PST-bestanden die constant verschijnen, maar het archief mist zijn doel omdat het op dezelfde plek moet worden opgeslagen als de mailbox. Als ze die beperking eruit halen, dan kunnen de persoonlijke archieven gebruikers helpen aan enorm veel goedkope, trage storageruimte op hun profiel.

8. Zelf-service

Oordeel: Duim omhoog!

Met Exchange 2010 kun je zelf instellingen wijzigen via een webinterface. Je moet dan denken aan lidmaatschap van groepen, adresinformatie, vakantie-instellingen en autoreplies, regels voor de inbox, anti-spam en meer. Is Exchange jouw automatische attendant voor VoIP? Dan kun je zelfs een persoonlijke antwoordapparaat inrichten. Je krijgt minder telefoontjes naar de helpdeskt, en gebruikers zijn opgewekter. Wat wil je nog meer?

9. Eenvoudigere e-Discovery

Oordeel: Duim omhoog!

Nieuwe functies voor e-Discovery maken de aanschaf van sommige dure add-ons overbodig, en komen dus vooral voor kleinere bedrijven als geroepen. Je kunt meerdere mailboxen doorzoeken volgens Booleaanse principes bijvoorbeeld, en ook Legal Hold, ter voorkoming dat data die je volgens de wet moet bewaren verdwijnt, is uiterst nuttig. De functies zijn helaas een beetje verstopt, maar ze zijn er wel.

10. Voicerecorder voor Unified Messaging

Oordeel: Duim omhoog!

Niet iedereen zal zijn voicemail ophangen aan Exchange Unified Messaging (die functie doet het trouwens niet als je de voicemail gewoon naar Exchange forward), maar als je hiervoor kiest dan zal Exchange 2010 proberen jouw stem te herkennen en de tekst in een mailtje zetten, tegelijk met de opname.

Exchange Test Tool

Oordeel: Duim omhoog!

Microsoft heeft nu een website waar je verschillende aspecten van je Exchange Server online kunt testen. Alles, van eenvoudige SMTP tot ActiveSync en Outlook Anywhere (RPC over http) kan onder de loep worden genomen. Strikt genomen is het geen onderdeel van Exchange 2010, maar het is een welkome toevoeging voor e-mailbeheerders die meer testmogelijkheden nodig hebben dan bijvoorbeeld GMail kan bieden.

12. Geen 'Next' knop

Oordeel: Duim omhoog!

Exchange Web zet nu al jouw berichten in een enkel venster met scroll-balk, in plaats van die vervelende 'Volgende' en 'Vorige' knoppen. Messages worden nu ook onder de noemer 'Conversation View' gethread. De concurrentie heeft al langer vergelijkbare functies, en het verhelpt het bekende syndroom dat iemand een mail beantwoord die allang door iemand anders is beantwoord.

13. Daar is een knopje voor

Oordeel: Duim omlaag

Misschien moet Exchange 2010 niet te veel met de Outlook-borstel worden bewerkt, maar kennelijk zijn menu's en snelkoppelingen zo passé dat elke denkbare functie zijn eigen knop heeft gekregen, bovenin het Outlook-venster. Je kunt het allemaal weliswaar uitzetten, of een paar uur spenderen om het aan je wensen aan te passen, maar wellicht was een kleine set van standaardknoppen bij de eerste keer opstarten een beter idee geweest.

14. Ja hoor, dat zit er ook in!

Oordeel: Duim omlaag

"Message Tracking" was veelbelovend, maar de getoonde informatie is simpel en primitief en helpt je daardoor amper verder. Het verwart meer dan dat het dingen blootlegt. Microsoft, dat kan veel en veel beter! Bron: Techworld