“Omdat mensen meer tijd op internet doorbrengen, willen ze ook zeggenschap over wie er toegang heeft tot hun online communicatie”, schrijft Evan Roseman van Google in de aankondiging. Eerder heeft Google SSL al aangezet voor Gmail en Docs, en nu dus voor de zoekmachine, die bereikbaar is via https://www.google.com.

De versleutelde zoekmachine heeft wel minder functionaliteit. Zo zijn er geen extra opties beschikbaar, zoals afbeeldingen, video’s en maps. Die diensten zijn nog niet beschikbaar in versleutelde vorm. Google zegt ze wel te gaan leveren, maar niet wanneer dat gaat gebeuren. Verder waarschuwt Roseman dat de versleutelde zoekmachine iets langzamer zal zijn dan de gewone, om begrijpelijke redenen.

Natuurlijk is de versleutelde zoekmachine niet helemaal privé. Google zelf slaat de gegevens nog wel op, zoals dat ook met de gewone zoekmachine gebeurt. Maar de zoekopdrachten kunnen niet meer worden afgeluisterd door derden. Bovendien worden de zoekopdrachten niet meer opgenomen in de history. Zo zal een opdracht de volgende keer niet meer automatisch worden aangevuld. Verder kan in de stats van websites bijvoorbeeld niet meer worden bijgehouden welke zoektermen zijn gebruikt bij het zoeken.

De websites die vervolgens vanuit Google geopend worden kunnen natuurlijk wel worden afgeluisterd. Roseman spreekt de hoop uit dat meer websites gebruik zullen gaan maken van SSL, waardoor de veilige ervaring wat consistenter wordt. Bron: Techworld