Het liefst heb je natuurlijk een enkele, goed ontworpen en uiterst redundant opgesteld storageplatform draaien voor je volledige infrastructuur. Dat is de enige manier voor een bedrijf om alles uit de investering te halen. Een gecentraliseerde configuratie is makkelijker en goedkoper te schalen, te beveiligen en te ondersteunen dan een ratjetoe van aan elkaar geknoopte oplossingen. Zo'n implementatie maakt de boel alleen maar minder efficiënt, en systeembeheerders krijgen er meer rompslomp van.

Waar het mis gaat

De strenge hardware-eisen die applicaties stellen, hebben zelden te maken met de absolute noodzaak van de applicatie om dergelijk apparatuur te gebruiken. In de meeste gevallen loopt de precisie, specificiteit en stugheid van de vereisten gelijk op met hoe kritisch de applicatie is voor de organisatie. Het mag geen verrassing heten dat hoe meer geld en controle je geeft aan de leverancier, des te meer die leverancier zichzelf permitteert om jou de les te lezen en je wensen te negeren. Stompzinnig? Ja, dat is het zeker, maar ik zie het toch vaak gebeuren.

De applicaties die aan deze beschrijving voldoen, zijn meestal via de bedrijfstop naar binnen geloodst. Je hebt dus mazzel als je enige zeggenschap krijgt in het keuzeproces. Mocht je al betrokken zijn bij het project, dan is dat een godsgeschenk, omdat de mogelijkheid door de technische specificaties te ploegen voordat de contracten zijn getekend jouw in een goede positie brengen. De leverancier zal veel beter met je meewerken en misschien zelfs zijn eisen en ondersteuningsvoorwaarden aanpassen als je nog niet akkoord bent gegaan. Na de handtekening heb je veel minder te zeggen.

De belangrijkste competentie die een leverancier kan overleggen is de software die hij voor je schrijft. Slechts weinig softwareleveranciers werken goed samen met hardware- en storagetechnici, en kunnen je daarom bar weinig vertellen over eventuele optimale apparatuur. Dat weerhoudt ze er niet van om alsnog met eisen te komen, ondanks dat de hardware-eisen bij de meeste zakelijke software zijn gebaseerd op een combinatie van nattevingerwerk en eigen schoongeveegde straatjes.

Ideale situatie

Hardware-eisen zijn meestal zowel veel te specifiek als veel te algemeen, wat weer zorgt voor verspilde capaciteit en onnodige kosten. Deze specificaties worden niet bedacht om jou te pesten, maar gewoon omdat ze niet weten waar ze het over hebben. Als je de leverancier kunt laten zien dat je de research hebt gedaan en dat je echt wel kennis van zaken hebt, dan zal deze je meer ruimte geven om buiten de lijntjes te kleuren. Als hij voet bij stuk houdt, kun je helaas niet zo heel veel meer doen dan het hogerop zoeken. Zorg er dus voor dat je vroeg bij het proces betrokken wordt, omdat je dan de meeste invloed kunt uitoefenen op de implementatie.

Worst case

Het kan ook zo uitpakken dat de software wordt verstuurd in een met hardware volgepropte 42U-grote kast. Ja, de lastigste leveranciers staan erop om hun software te koppelen aan eigen hardware.

Tenzij die leverancier onomstotelijk kan hardmaken dat hij ook alles weet van hardware en dat de oplossing toch echt op zo’n manier geleverd moet worden, zal dit zelden in het belang zijn van je bedrijf. Zulke volledig geïntegreerde oplossingen kom je misschien veel tegen in de gezondheidszorg, waar ondersteuningseisen begrijpelijkerwijs toch iets hoger zijn. Maar zelfs daar kan het geen kwaad om het aanbod goed te bekijken en af te zetten tegen wat je al aan infrastructuur in huis hebt. Geïntegreerde oplossingen zijn een nagel aan de doodskist van ict'ers die ermee moeten werken en moeten zoveel mogelijk worden gemeden.

De beste manier om de storage-omgeving op de rails te houden is door constant met je leidinggevenden in contact te staan. Je moet ze ervan overtuigen dat het voordeliger is om de bestaande infrastructuur iets aan te passen, dan om een hele nieuwe kant-en-klaar-omgeving uit te rollen. Probeer ze er ook van te overtuigen dat ze jou, de beheerder, al in een vroeg stadium betrekken bij de eventuele keuze voor nieuwe applicaties.

Maar zelfs als je al met een multiplatform storage-omgeving opgescheept zit, hoef je nog steeds niet te wanhopen. Je kunt een fundament aanbrengen voor het integreren van die platformen, door vooruit te plannen met de volgende vervangingscyclus van de hardware. En bedenk: primaire storage wordt steeds meer gemeengoed, dus het wordt alleen maar makkelijker om leveranciers tegen elkaar uit te spelen.

Bron: Techworld