Nortel (gevierendeeld)

Met de verkoop van alle onderdelen aan verschillende partijen zal Nortel na 2009 nooit meer dezelfde zijn. Na het failliesement legde Avaya 900 miljoen dollar neer voor de ict-netwerktak, Ericsson ging ervandoor met de draadloze apparatuur en Ciena kocht de metro ethernet-divisie.

EDS (testament gevonden)

HP kondigde in september aan dat de naam EDS verdwijnt en plaats maakt voor HP Enterprise Services. Dat doet de systeembouwer een jaar nadat de dienstverlener en outsourcer is opgekocht voor het lieve sommetje van 13,9 miljard dollar. Dat propelleerde HP naar de top van de markt voor ict-dienstverlening, en het bedrijf zit IBM nu op de hielen op dat vlak.

SOA (vermist)

Analist Anne Thomas Manes van Burton Group verklaarde Service Oriented Architecture begin dit jaar dood. “SOA was al overleden op 1 januari 2009, toen het is weggevaagd door de catastrofe die de economische neergang heet. Zijn kinderen, mashups, BPM, SaaS cloud computing en alle andere architecturele principes die uitgaan van 'diensten' maken het goed”, zo schreef Manes op haar blog. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Softwaremaker CA kwam bijvoorbeeld met een rapport waarin werd gesteld dat het aantal SOA-implementaties juist stijgt.

Novell Brainshare 2009 (wordt gereanimeerd)

Niet alleen producten of hele bedrijven gaan kopje onder. Ook een aantal evenementen is dit jaar afgeblazen, waaronder de Brainshare-conferentie van Novell. Wat dat betreft was Brainshare in goed gezelschap, want ook Gartner heeft een paar van zijn bijeenkomsten geschrapt. Overigens is het de bedoeling dat Brainshare 2010 wel gewoon doorgaat.

Sun multicore-processor Rock (afgevoerd)

Gezien het constante geharrewar met de launch niet heel verrassend, maar het lijkt er nu echt op dat Sun zijn 16-kernige serverprocessor die stond gepland voor de herfst van 2009 heeft afgeblazen. Rock zou het aantal kernen van de huidige topprocessor, de UltraSparc T2, hebben verdubbeld. Maar wat het hart had moeten worden van menig high-end server voor data-intensieve applicaties, lijkt voorgoed begraven.

Overname Sun door IBM (afgeschoten)

Deskundologen trokken en masse hun rauwgewaden aan voor Sun, toen dat bedrijf een bod van 7 miljard van IBM afsloeg. Een andere koper vinden zou wel eens onmogelijk kunnen blijken, zo dachten ze (tot Oracle erin sprong natuurlijk).

ConSentry Networks (natuurlijke dood)

Afgelopen zomer hield deze pionier in Network Access Control (NAC) het voor gezien. Mario Nemirovsky, de oprichter en belangrijkste technische man binnen het bedrijf, sprak van een 'trieste dag'. ConSentry is een van de bekendere namen op de lange lijst van NAC-leveranciers die sinds 2003 (toen NAC zijn intrede deed) zijn opgekocht, failliet zijn gegaan of geheel van NAC zijn afgestapt. Lockdown Networks en Cayman Systems stopten, en Mirage Networks werd eerder dit jaar uitgekocht door TrustWave.

Het jaar begon nog goed voor ConSentry, dat een investering ontving van 9,4 miljoen dollar.

Microsoft Live OneCare, Popfly, Encarta en Soapbox (bij het grof vuil)

Mictosoft heeft dit jaar meerdere minder succesvolle productlijnen afgedankt. Zo besloot Microsoft afgelopen juni om de handdoek te gooien nadat het twee jaar had geprobeerd om met Windows Live OneCare een beveiligingspakket te bieden. In plaats daarvan krijgen Windowsgebruikers de beschikking over gratis antivirussoftware in het Security Essentials-pakket.

Ook Popfly, een hosted tool die niet-programmeurs moest helpen bij het bouwen van websites, mashups en spelletjes, wordt niet langer geleverd. Per 31 oktober gaan verder de Encarte-websites uit de lucht, en de software van Encarta (Student en Premium) worden geschrapt. Op laatste dag van augustus legt het platform dat Microsofts tegenhanger moest worden van Youtube, Soapbox, het loodje.

HP Upline (in stilte geslacht)

In maart heeft HP zijn online backupdienst uit de lucht gehaald, na minder dan een jaar in gebruik te zijn geweest. Over het hoe en waarom wil HP niets kwijt.

Palm OS

Palm stopte met Palm OS om ruimte te gunnen aan zijn nieuwe webOS, dat in de nieuwe Pre smartphone zit. De huidige Centro is het laatste apparaat waarop Palm OS zal draaien. “Er zullen geen nieuwe producten met Palm OS verschijnen”, maakte topman Ed Colligan nog duidelijk.

Bron: Techworld